UTRKA ZA VEĆINOM

Plenković se s DP-ovcima tajno sastao u kafiću kod Vukovara; Milić potvrdio: Blizu smo dogovora

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Ivan Penava, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

 /Vesna Veselić

Ključni događaji:

- Jutarnji neslužbeno doznaje da je Plenković skupio 80 ruku za većinu

- Plenković u Vukovaru razgovarao s čelnicima DP-a

- Ustavni stručnjak burno reagirao na prijedlog Mosta

- Kolakušić i službeno podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika

- Glavašević poslao otvoreno pismo Plenkoviću


NOVO 19:00 U Vukovaru je u petak održan neformalni sastanak predstavnika HDZ-a i Domovinskog pokreta na kojem su približena stajališta o formiranju stabilne većine i Vlade, a u utorak, kada će biti održan službeni sastanak pregovaračkih timova, mogli bi se znati obrisi nove parlamentarne većine.

Kako je Hini izjavio predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić, predstavnici dviju stranaka neformalno su se danas sastali u Vukovaru nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada heroja kojoj je nazočio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

"Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Rekao bih da smo blizu dogovora", rekao je o današnjem neformalnom sastanku Milić, koji nije htio komentirati o navodima "Jutarnjeg lista" da je u pitanju saborska većina od 80 mandata.


18:30 Predsjednik DP-a Ivan Penava je za Dnevnik Nove TV kratko komentirao pregovore o sastavljanju saborske većine. - Razgovara se na sve strane u jednim kulturnim tonovima bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji dan imati već bolje, podrobnije informacije, rekao je Penava.


18:00 Nakon završetka svečane sjednice Gradskog vijeća Vukovara u povodu Dana grada, premijer Andrej Plenković se s članovima Domovinskog pokreta povukao na neformalno druženje u kafiću i izletištu Gondola u Sotinu, javlja RTL Danas koji je objavio i snimku kafića u kojem je održan tajni sastanak.

Navode kako su od članova Domovinskog pokreta tamo bili Ivan Penava, Mario Radić i Josip Dabro. Radić im je potvrdio kako se radilo o neformalnom druženju te da i dalje teku postizborni pregovori za sastavljanje parlamentarne većine.

RTL Danas neslužbeno doznaje kako su HDZ i DP na današnjem sastanku približili stajališta.


17:25 Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, a nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku i to s 61 mandatom koji je osvojio HDZ, 13 mandata Domovinskog pokreta, pet mandata zastupnika nacionalnih manjina bez SDSS-a i jednog mandata koji je osvojila Vesna Vučemilović koja je na izbore kao članica Suverenista izašla na zajedničkoj listi s Mostom. Više pročitajte ovdje.


14:25 Plenković je u Vukovar stigao u pratnji ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, a na ulazu u Hrvatski dom Vukovar dočekao ih je i pozdravio gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava. Bilo je to prvi put nakon dugo vremena da su se Plenković i Penava javno susreli, odnosno prvi put nakon ružne izborne kampanje u kojoj je DP protiv Plenkovića podnio kaznenu prijavu te ga na jednom plakatu stavio u društvo s čelnicima SDSS-a za koje je 18. studenoga 1991. ‘Vukovar oslobođen‘, dok je s druge strane za DP-ove kandidate na izborima i vukovarske branitelje ‘Vukovar pao.‘

No, nije im Plenković ostao dužan, pa smo doznali što zapravo misli o Penavi i DP-u. Više čitajte OVDJE.


14:05 Andrej Plenković je u Vukovaru gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu obilježavanja Dana grada. Nakon toga se obratio javnosti gdje su ga novinari pitali što ima novo u vezi pregovora oko slaganja Vlade.

- Očekujemo nastavak razgovara, oni su stalni i intezivni, idem prema pronalaženju rješenja i približavanju stajališta. Mislim da će nam trebati još nekoliko dana, a danas je svečani dan - kazao je Plenković, prenosi N1.

- Nema ništa novog od jučer.

Komentirao je Mostov prijedlog kojim se traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina.

- Jako loša ideja, ja je odbacujem, to je ozbiljna politička pogreška Mosta, ali nisu jedini koji se bave tom temom.


12:50 Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je komentirao pregovore s HDZ-om, javlja N1.

Na pitanje je li mu drago vidjeti Andreja Plenkovića ponovno u Vukovaru, Penava je rekao: "Pozivi kao i dosad idu svim relevantnim čimbenicima u hrvatskom društvu, svi su u Vukovaru dobrodošli i dat ću sve da to i dalje bude tako."

Osvrnuo se i na pregovore. "Razgovara se na sve strane, u kulturnim tonovima, bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji dan ili idući tjedan imati bolje ili podrobnije informacije."


12:18 - Članica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović osvrnula se u petak oko podneva na tvrdnju predsjednika Istarskog demokratskog sabora Dalibora Pausa da je antikorupcijska vlada koju zagovara predsjednik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin zapravo njegov pokušaj da sam sebe spasi nakon parlamentarnih izbora.

- Javno postavljam pitanje (Nikoli) Grmoji i (Marijanu) Pavličeku. Hoće li nakon ove izjave i predsjednik IDS-a biti proglašen žetonom? Kako je krenulo uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja - ustvrdila je Vučemilović.

Paus je rekao da se Grbin prije i nakon parlamentarnih izbora više puta pokušao spasiti, odnosno krivicu za uspjeh Rijeka pravde na izborima svaliti na druge.

- Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio predsjedniku Zoranu Milanoviću volan svoje stranke na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost - rekao je Paus.


NOVO 12:03 Mislav Kolakušić je upravo i službeno podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika. Poznat je i njegov nasljednik u saborskim klupama. Više čitajte OVDJE.


11:43 "Naša je dužnost da se dobro oznojimo da HDZ ne dođe treći put na vlast", kaže Marijana Puljak u razgovoru na televiziji N1 gdje je diskutirala i o mogućim postizbornim koalicijama, ali i o uhićenju bivšeg pomoćnika ministrice kulture NIne Obuljen Koržinek na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.

“Naravno da ne vjerujem premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek kad kaže da su spriječili krađu. Prije nekoliko mjeseci sam zatražila sastanak Saborskog odbora za znanost i kulturu. Ministrica se i tamo zdušno branila, a kad god bi zatražili konkretne podatke, nismo dobili broj obnovljenih zgrada itd. Još jedno suho zlato kako kaže Plenković. Trideset suhih zlata je bilo u toj Vladi. Na sličan način je otišao i ministar gospodarstva Davor Filipović jer nije dobro birao suradnike. Izgleda da je ministrica dobro izabrala suradnika koji je sad uhićen po nalogu EPPO-a”, rekla je saborska zastupnica stranke Centar Marijana Puljak.

Komentirala je i moguće postizborne koalicije.

"Da oni imaju čistu situaciju, složili bi Vladu do sada. Nemaju složenu većinu. Jedina realna situacija je napraviti antikorupcijsku većinu saborskih zastupnika koji su prije ovih izbora govorili da su protiv korupcije. 83 zastupnika su tijekom kampanje bili vrlo glasni oko toga. Ako je to jedna stvar koja nas ujedinjuje, idemo to napraviti. Ako HDZ dođe treći put na vlast ovo je zaista “laku noć, Hrvatska”.

Za kraj kaže: “Ako svi govore da su protiv toga, izbor je zaista ili konstituiranje Sabora ili Hrvatska. Svi koji žele spasiti Hrvatsku, nema dileme što trebaju napraviti. Ovo je povijesni trenutak u kojem svi moramo napraviti sve što možemo. Mi ne sastavljamo Vladu, ne idemo u Vladu s DP-om, implementiramo tri, četiri koraka, zatim idemo na izbore."


11:30 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je u četvrtak prozivke čelnika SDP-a da će IDS, koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade, morati račune polagati svojim biračima rekavši da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji nego "o spašavanju predsjednika SDP-a Peđe Grbina." Više čitajte OVDJE.


11:12 Bojan Glavašević oštro je napao Andreja Plenkovića preko platforme X:

"Ti si luzer, u stranci ti se smiju! Svakodnevno trpiš poniženja od ljudi iz vlastite stranke, koji su, u očima Domovinskog pokreta, za razliku od tebe "pravi" desničari i "bolji" Hrvati. Svakodnevno čitaš naslove u medijima koji govore o tvojoj slabosti, o tvojoj nervozi i o tvom odlasku i iz Banskih dvora, i iz središnjice HDZ-a, i iz Hrvatske. I znaš da je sve to istina", piše Glavašević u onome što je naslovio kao "otvoreno pismo". Više čitajte OVDJE.


10:55 Kada bi se mogla formirati parlamentarna većina, tko će biti novi ministri buduće koalicijske vlade ili ćemo možda trebati na nove parlamentarne izbore, pitanja su na koja su u emisiji "Poligraf", Hrvatskog radija, govorili Davor Ivo Stier (HDZ), Stjepo Bartulica (Domovinski pokret), Ivan Račan (SDP) i Zvonimir Troskot (Most).

- Neće biti novih izbora, nego će biti konstituiranje Hrvatskog sabora. Neće biti novih izbora, bit će vlada desnoga centra, izjavio je Davor Ivo Stier.

- Ne smije Hrvatska biti taoc odnosa između Plenkovića i Pupovca. To nije dobro, kazao je Stjepan Bartulica. Hrvatski birači tražili su određene promjene prema desno, dakle Hrvatska ide u konzervativnom smjeru, što je dobro. Međutim, mislim da ipak trebamo priznati da ovo uređenje koje imamo s osam zastupnika manjina je nešto što je nastalo od prije i mi kao jedna punopravna članica EU ne bi smjeli imati nikakvih kompleksa da nešto dokazujemo drugima, da se opravdamo u Bruxellesu i slično, istaknuo je.

Tomislav Tomašević odbio je poduprijeti Ivana Penavu za predsjednika Hrvatskog sabora. Je li time propao Mostov plan za sastavljanje bloka protiv HDZ-a?

- Moram reći da se kada se nešto želi ozbiljno dogovoriti o tome se ne dogovara javno, kazao je Ivan Račan. Smatra da tu SDP-ova koalicija s najvećim brojem mandata ima prvenstvo i dodaje da je to sve zapravo stvar dogovora potencijalnih partnera koje uključuju Možemo!, Most, Domovinski pokret.

- Treba razmišljati u tom smjeru da se podrži Ivan Penava. Nije mi jasno u cijeloj toj kakofoniji koja se događa u tom političkom spektru - tko je Tomašević. Je li to glasnogovornik Socijaldemokratske partije ili Socijaldemokratska partija ima vlastiti stav sada o tome, a ne da sad vidimo da Tomašević prodire s određenim mišljenjima, izjavio je Zvornimir Troskot.

Čitavu emisiju pogledajte u VIDEU iznad.


10:19 Zvonimir Troskot iz Mosta u Novom danu N1 televizije je razgovarao o pregovorima oko nove saborske većine. Iako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak izjavio da imaju 83 ruke, Troskot smatra da tehnički premijer ipak nije blizu formiranje većine.

“Ne znam otkud izvor Plenkovićeva optimizma. Smatramo da to nije riješeno i da nemaju većinu”, kazao je.

Pojasnio je zašto Most predlaže da šef DP-a Ivan Penava bude novi predsjednik Sabora, navodeći da su tri razloga za to.

“Nekoliko je razloga. Prvi je da je Most već nekoć bio u toj situaciji. Istina je da je SDP osvojio kao oporba najviše mandata, ali Most je 2015. s 13 mandata stvarno dobio predsjednika Sabora i nekoliko resora. Drugo, relativno više je dobila desnica – HDZ, DP i Most. Ima smisla da jedna takva osoba koja je sad na vagi bude predsjednik Sabora. Treći argument, SDP jest dobio broj mandata kao i 2020. ali tad se nije dogodilo da je predsjednik Republike bio u aktivnoj kamapnji za SDP i njegovim angažmanom je ostvaren isti broj mandata kao i 2020.”, rekao je Troskot.

“DP je u ovom trenutku na vagi i morate im ponuditi nešto što bi bilo politički oportuno njima”, dodao je.

Troskot je ukazao na još jednu stvar koji bi nakon pregovora mogli saznati o DP-u. “Ključna stvar je da će Penava imati ključnu ulogu i pokazat će se tko zapravo vodi DP – Penava ili Radić, to će sad sve izaći na vidjelo.”

Osvrnuo se i na moguće koalicije i scenarije. “Ne mogu vidjeti zajedno u Vladi Ćipu i Pupovca, to bi bila koalicija koja bi bila presedan, ne vidim to osobno, ne znam kako bi se to uspjelo spojiti i kako bi oni to pravdali pred svojim biračima.”


09:35 Most je u četvrtak predložio raspisivanje ustavotvornog referenduma prema kojem zastupnici nacionalnih manjina više ne bi mogli glasati o imenovanju vlade i donošenju proračuna, ali bi zauzvrat dobili pravo veta na zakone koji se tiču pripadnika manjina.

Branko Smerdel, jedan od stručnjaka koji je bio u skupini koja je pisala Ustav, reagirao je na ovaj Mostov prijedlog.

"Nečuvena ustavna (de)konstrukcija iz Mosta! Upozoravam: jednom zajamčena ustavna jamstva manjina, ne mogu se na ovaj način oduzeti, niti se može isključiti ustavni sud, niti propisivati posebne većine koje ustav ne predviđa", napisao je na svom profilu na Facebooku.


09:05 SDP-ov Mišel Jakšić u Novom danu na N1 televiziji komentirao je novu akciju EPPO-a u kojoj je uhićen Davor Trupković, bivši suradnik ministrice Nine Obuljen Koržinek.

"Ovo jučer je bilo vrlo, vrlo ružno jer ne mogu vjerovati da si je predsjednik Vlade koji se voli predstavljati kao veliko europske lice uzeo za pravo da briše pod kolegicom novinarkom i da optuži institucije za koje se kune da su neovisne. Ispalo je da smo država koja dila informacije", kazao je Jakšić.

"Premijeru izuzetno smeta Ured europskog tužitelja u Zagrebu. Postavlja se pitanje kako oni imaju pravo propitivati kako mi trošimo novac, a to je očito HDZ-u ogroman problem", dodao je.

Slaže se s premijerom da je strašno što je netko na patnji ljudi nakon potresa "mažnjavao" novac.

Osvrnuo se i na slaganje većine. "HDZ je s Bandićem patentirao ‘žetončiče‘, to je prevara birača. nećemo nikad naći model da zabranimo nekom da se proda."

"Trebalo bi možda razmišljati o promjenama da stranka ima mogućnost da u nekim uvjetima taj mandat nekom uzme jer imamo ružne pojave da se ljude i stranke kupi ili šarmira i stranka koja ih je dovela u Sabor ostane bez mandata", dodao je Jakšić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da ima 83 ruke. "Ako Andrej Plenković ima 83 onda je cijeli slučaj formiranja većine i Vlade završen. Onda ne znam zašto ovih dana slušamo nervozu tehničkog premijera. Očito da te 83 ruke i dalje ne postoje. Iz kuta SDP-a, pratit ćemo što se događa i nuditi formiranje antikorupcijske većine."


09:00 UŽIVO/ Pratite obraćanje premijera Plenkovića na sjednici Vlade. Više čitajte OVDJE.


08:00 ‘Sastavljanje većine nije jedino što muči DP i HDZ. Ima nešto bitnije, a ako tu ne uspiju - sve puca...‘, tvrdi u razgovoru za Globus bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt. Više čitajte OVDJE.


05:30 - Premijer Andrej Plenković danas će biti u Vukovaru na proslavi Dana grada. U povodu obilježavanja Dana grada održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj će sudjelovati predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Predviđeno je prigodno obraćanje premijera Plenkovića. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik Vlade ministar obrane Ivan Anušić sudjelovat će u Virovitici na svečanoj sjednici 81. gardijske bojne Hrvatske vojske „Kumovi“ u povodu 30. obljetnice njezina osnutka u 10.30 sati.


05:20 - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta i dalje su daleko od razrješenja. Čini se da su se čak zapetljali u čvor koji se više i ne može odmotati.

Čeka se da ga netko prereže jer pregovarači DP-a i dalje tvrde kako neće biti dio nove saborske većine koju će činiti i troje zastupnika SDSS-a.

- Sve su opcije otvorene, razgovara se sa svim stranama. Uz puno uvažavanja i bez ucjenjivanja - poručuje predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Uz njega su u pregovaračkom timu DP-a zamjenik predsjednika stranke Mario Radić, politički tajnik Damir Barna i glavni tajnik Josip Dabro.

Više pročitajte OVDJE.


22:20 - Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u programu N1 televizije i komentirao tijek pregovora o sastavljanju Vlade.

Gjenero smatra da je potpuno logično zašto HDZ inzistira da svih osam manjinskih zastupnika budu partneri u koaliciji, ali kaže da je šteta što glasnije i jasnije ne objašnjavaju zbog čega je to za Hrvatsku strateški važno.

“Hrvatska je jedina država u susjedstvu Republike Srbije na koju se ne prelijeva patogeni velikosrpski koncept srpskoga svijeta. Zašto? Zato što su SDSS i Pupovac konstitucionalni patriotizam definirali kao jedan od triju stupova ideologije svoje stranke i ta stranka priječi time što sudjeluje u Hrvatskoj u vlasti i sudjeluje u rješavanju konkretnih pitanja i problema hrvatskih državljana srpske anacionalnosti, prelijevanje utjecaja, režima u Beogradu na Hrvatsku”, govori Gjenero.

“Na izborima u 11. izbornoj jedinici ove godine je nastupao akter koji je zastupao koncept srpskoga svijeta – Dragan Crnogorac i osvojio je točno 10 puta manje glasova nego Milorad Pupovac. Vrijednosni sustav koji zagovara Pupovac i SDSS imaju s jedne strane snažnu potporu unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, a s druge strane osiguravaju Hrvatskoj taj firewall u odnosu na prelijevanje patogenih utjecaja s istoka”, dodaje i ponavlja da bi o tim razlozima trebalo glasnije govoriti.

Andrej Plenković u petak ide u Vukovar na proslavu dana grada, ali Gjenero sumnja da će već sutra doći do konačne odluke.

“Meni se čini da će se ovo još neko vrijeme kuhati jer da se odluka donese sutra onda bi ta odluka sasvim sigurno bila svojevrsno reteriranje premijera Plenkovića.”

Pupovac je vrlo odgovoran i racionalan

“Gospodin Pupovac je vrlo racionalan i vrlo odgovoran igrač. Ako će stvari ići jako loše po pregovore, nije nemoguće da se on sam povuče i tako omogući ostalim manjinskim zastupnicima da ostanu u koaliciji s HDZ-om i u budućoj vladi, ali naravno uz neke dogovore i obaveze koje bi premijer Plenković prema SDSS-u i srpskoj zajednici preuzeo osobno kao predsjednik vlade.”

Gjenero tvrdi da mu se činilo da je moguća solucija stvaranje dviju koalicija.

“Naime, da HDZ sklopi koaliciju s osam manjinskih zastupnika i da 69 zastupnika unese kao svoj as u pregovore s Domovinskim pokretom, to nije napravljeno. Takva koalicija ne bi bila nešto što je novo u procesu izgradnje koalicije, a omogućilo bi da DP održi svoju riječ i da oni ne pregovaraju s SDSS-om. U tom slučaju SDSS ne bi mogao imati potpredsjednicu vlade, ali bi mogao imati državne tajnike u onim ministarstvima koje kontrolira HDZ.”

“Plenković očito ima informacija da Obuljen Koržinek nije osobno upletena u aferu”

Gjenero smatra da je to što Plenković i dalje računa na ministricu Ninu Obuljen Koržinek, usprkos uhićenju njenog pomoćnika, svojevrsna poruka Domovinskom pokretu da ne računaju na resor kulture i medija.

“Tim više što je Obuljen Koržinek radila u ministarstvu kulture upravo ono što je premijer Plenković od nje očekivao. Ona je tamo funkcionirala kao obrazovani eurokrat i politike koje je vodila je na način europske administracije. Dogodila se ta vrlo neugodna situacija. Dobro je da se ona istraži i da ljudi koji su htjeli štetiti europskom proračunu, a na kraju su štetili proračunu Republike Hrvatske budu sankcionirani. Ali mi se isto tako čini logičnim da premijer Plenković očito imajući informacije da gospođa Obuljen Koržinek osobno nije upletena u tu aferu šalje poruku da aktera njenih karakteristika i dalje želi u ministarstvu kulture”, piše N1.


20:06 Iako pregovarački tim Domovinskog pokreta vodi glavnu riječ o tome s kime će i hoće li uopće DP sastaviti novu Vladu, posljednju riječ i ‘blagoslov‘ eventualnog dogovora ipak ima Predsjedništvo stranke koje se sastoji od 21 člana, a jedan od njih je i osoba koju je Andrej Plenković povezao s napadom na Banske dvore u listopada 2020. godine, kada je Danijel Bezuk automatskom puškom pucao po zgradi Vlade i pritom s četiri metka pogodio policajca.

Više pročitajte OVDJE.


19:22 Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, kaže da se Hrvatska nalazi u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici, da se tome treba suprotstaviti i da je vrijeme za potez predsjednika Republike.

Više pročitajte OVDJE.


17:43 Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zagreb Goran Čular gostovao je na N1 gdje je komentirao pregovore za sastavljanje Vlade.

Čular kaže kako nije stekao dojam se HDZ žuri s dovršetkom pregovora oko formiranja većine za Vladu. “Čak mislim da je obrnuto. Mislim da Plenkoviću i odgovara da koliko god može više iscrpljuje ovu situaciju.”

Andreju Plenkoviću je sada stalo do dvije stvari, smatra Čular.

“Jedna, da ako ikako može zadrži SDSS unutar koalicije, čak i s Domovinskim pokretom, jer zna da time poručuje: ‘Mi smo ostali vjerni našoj politici, ulazak DP-a nas ne mijenja kao političku stranku’. A s druge strane sve to skupa osigurava mu teoretski 83 mandata, to bi onda bila poruka oporbi: ‘Eto vidite da mogu više od 76’.”

Čular tvrdi kako je situacija nakon ovih parlamentarnih izbora unikatna i bitno drugačije od 2015. godine.

“Kad je riječ o manjincima, razumijem logiku premijera Plenkovića. Manje razumijem logiku manjinaca, nakon svega što je Domovinski pokret tražio i traži od njih, a od SDSS-a da ne uđe ni u jednom obliku uključen u to. Zašto manjine ne kažu mi s Domovinskim pokretom ne možemo? Zato što i oni na neki način do kraja drže stranu Plenkoviću i HDZ-u.”

“Ne možete jednu stranku natjerati u koaliciju s nekim s kim ona neće. Ako bismo do sada gledali što su sve stranke izjavile o tome što mogu ili ne mogu prihvatiti, mi zapravo nemam izlaz iz ove situacije, osim novih izbora. Jedino što se očekuje da netko popusti”, dodaje Čular.

Čularu antikorupcijska koalicija okupljena oko SDP-a ne djeluje veoma izgledno.

“Ono što se pokazalo na ovim izborima, bez obzira na tu antikorupcijsku koaliciju, pokazalo se da je zapravo još uvijek, ova glavna dimenzija natjecanja koju imamo od 90-ih naovamo nepromijenjeno, a to je to kulturološki lijevo – desno. To je još uvijek jače nego taj režimski rad ‘svi protiv HDZ-a’ i to se ogleda i u Domovinskom pokretu.”

Ističe kako se se ta snažna ideološka podloga osjetila i na demonstracijama protiv Vlade kada je lijeva oporba isključila Most i DP.

“Očito da ta priprema za anti-HDZ koaliciju nije bila od početka solidno napravljena. Ulazak Zorana Milanovića je imao za cilj da ojača taj jedan front i tu unutarnju koheziju, ali to je sada na neki način ostalo ad acta, propalo je. Sad rade s onim što imaju, ali njihove ideološke razlike puno više dolaze do izražaja.”


Sve događaje o pregovorima o sastavljanju Vlade pratili smo i jučer, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:04