SUSRET U BRUXELLESU

Plenković s Meloni i Golobom dogovorio fleksibilniji režim na granicama

‘Dogovorili smo se da u ovom razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana režim na granicama bude što fleksibilniji‘

Andrej Plenković

 Kenzo Tribouillard/Afp

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je s čelnicima Italije i Slovenije, koje su uvele privremene granične kontrole na šengenskim granicama, dogovorio fleksibilniji režim na granicama tijekom božićnih i novogogodišnjih blagdana kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Plenković je rekao da je na margini samita EU-a razgovarao o tome s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom.

“Dogovorili smo se da u ovom razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana režim na granicama bude što fleksibilniji tako da se ne stvaraju gužve”, rekao je Plenković. Dodao je kako se očekuje veliki priljev hrvatskih državljana koji rade u zapadnoj Europi kao i onih koji će prolaziti kroz Hrvatsku.

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada, nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produžuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:44