SUMMIT U SLOVENIJI

Plenković razgovarao s Vučićem: ‘Rekao sam mu da riješi pitanje udžbenika, druga tema su nestali...‘

Premijer je u Sloveniji razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem
Andrej Plenković
 Joe Klamar/AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Brdu kod Kranja gdje se održava summit EU-zapadni Balkan, javlja N1.

“Što se tiče našeg položaja u pogledu BiH, založili smo se za izmjenu izbornog zakona. Pozicija Hrvatske je tu jasna i takva će i ostati. Hrvatska se založila za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH. Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH”, rekao je Plenković medijima nakon sastanka.

Ponovio je da se Hrvatska zalaže za ulazak zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Plenković je novinarima nakon samita rekao da je Hrvatska percipirana kao "zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU-a" i da je interes najmlađe članice EU-a da susjedne zemlje "budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje".

“Imao sam niz kratkih neformalnih sastanaka s brojnim koelgama, mislim da su zadnja dva dana bila jako dobra”, dodao je.

Rekao je da je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Rekao sam mu da riješi ovo pitanje koje se tiče udžbenika u kojima se praktički negira postojanje hrvatskog jezika, rekao je da će vidjeti što može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih. Ta tema je jako važna. Mi smo dostavili određene podatke Beogradu i očekujemo informacije o tim podacima da možemo verificirati je li nešto od toga pouzdano ili ne”, izjavio je.

Podsjetimo, u udžbeniku gramatike skupine autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda u Srbiji, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

Plenković je dan uoči sastanka s Vučićem rekao da je "negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku Republike Srbije sramotno i nedopustivo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:32