REKONSTRUKCIJA

Plenković predstavio nove ministre: ‘Ako se pokaže da Milošević i Aladrović nisu krivi, opet su dobrodošli u Vladu‘

Premijer je objasnio i da će dosadašnji ministar Ćorić postati viceguverner HNB-a. Rekao je i da mu je žao što Milošević i Aladrović odlaze

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, a premijer Plenković predstavio je članovima koalicije nove članove Vlade.

Plenković je na press konferenciji nakon sastanka prvo izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor sa sindikatima o dizanju osnovice u javnim i državnim službama.

- Tako smo pokazali želju da plaće rastu, plaće koje su u našem mandatu već porasle za 32 posto. Svi naši ciljevi, kada je riječ o politici plaća, su ostvareni, rekao je premijer.

Premijer je potom govorio o temama o kojima se pričalo na Vladi.

- Donijet ćemo i konačni prijedlog zakona o euru, kako bi se usvojio na vrijeme da se svi zajedno imamo vremena prilagoditi i na uvođenje eura i na dvojno isticanje cijena, rekao je premijer.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Predstavio nove ministre

Potom se osvrnuo na ključnu temu dana - rekonstrukciju Vlade:

- Također, danas smo iskoristili priliku da zamijenimo ministre Ćorića, Aladrovića i Miloševića. Svatko od njih je izrazito bitan na svoj način. Ćorić je u mojoj Vladi od početka, Milošević je simbol pozicioniranja HDZ-a i naše Vlade na desnom centru, on je srpski političar nove generacije koji je doprinio toleranciji i većoj uključivosti u hrvatskom društvu. Josip Aladrović jedan je od naših najmlađih ministara, zaslužan i za dijalog prema sindikatima i socijalnim partnerima. Ćorić je u mojoj vladi, prvoj i drugoj, obnašao važne dužnosti i bavio se izrazito bitnim temama i dao je zaista veliki doprinos, i u političkom smislu. Njemu sada slijede novi poslovni izazovi, to je naš dogovor od zadnjih 7,8 mjeseci. Što se tiče Aladrovića i Miloševića, oni su opterećeni s ovim novim okolnostima - no, ako se njima ne dokaže krivnja vrata ove Vlade su im otvorena, rekao je premijer.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

- Tri su osobe koje će biti novi članovi Vlade, što smo odgovorili već prije 20-tak dana, ali se čekalo s objavom dok ne prođu blagdani i dok se ne postigne dogovor sa sindikatima, rekao je Plenković pa otkrio tko su novi ministri.

- Imena su iscurila već ranije - to su Anja Šimpraga koja dolazi umjesto Miloševića, Marin Piletić koji će biti ministar rada i socijalne politike, a Davor Filipović bit će novi ministar gospodarstva i energetike. Riječ je o novoj generaciji političara, oni su jako mladi. Mislim da je sad čak šestero ministara rođeno u 80-tim godinama, što je znak pomlađivanja Vlade, rekao je Plenković.

'Žao mi je što Ćorić, Milošević i Aladrović odlaze'

Premijer je objasnio i da će dosadašnji ministar Ćorić postati viceguverner HNB-a. Rekao je i da mu je žao što Milošević i Aladrović odlaze.

- Svima je žao da ovih troje ministara odlazi, i meni je. Odlazak Aladrovića je korak nazad. Ako on riješi što treba u mandatu nove vlade, vrata su im otvorena. Isto kao i Milošević. Ako se žele vratiti, vratit ćemo ih, rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Upitan je li ovo kraj rekonstrukcije Vlade, ali će ih biti još, premijer je rekao:

- O novim rekonstrukcijama ću odlučivati isključivo ja kao premijer, a ne koalicijski partneri, kazao je Plenković.

Rekao je da nije točno da je 15 kandidata odbilo biti ministrom obnove. O novim je pak ministrima rekao da su "slični po profilu ljudima koji odlaze”.

Upitan o slučaju prometnih nesreća vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je već dva puta sudjelovao u prometnim nesrećama, premijer je rekao da nema ništa za dodati u odnosu na jučer. Rekao je i da se nije čuo s njim.

Plenković je rekao i da je Anja Šimpraga od početka figurirala kao nova potpredsjednica Vlade i da to što se pisalo da će tu poziciju dobiti profesorica Snježana Vasiljević nije bila istina.

Upitan hoće li vrata Vlade biti otvorena i bivšem ministru Horvatu, ako se dokaže da nije kriv za djela za koja se tereti, premijer nije dao jasan odgovor nego je pričao o tome koliko mu je žao što odlaze Milošević i Aladrović.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

'Milanović se ulovio za slamčicu iz Rovišća'

Premijer Andrej Plenković, referirajući se u srijedu na odlazak predsjednika RH u Rovišće, rekao je da se "Zoran Milanović ulovio za slamčicu iz Rovišća kako bi valjda pokazao 'eto zvali su me HDZ-ovci'", a dodao je i kako ga tamo nisu zvali zato što vape za njim već zato što su pristojni.

"Što se tiče susreta, njemu je očito drago kad ga bilo tko bilo gdje zove jer on nema što raditi, njemu je bitno doći do mikrofona, a to što ga je zvao načelnik Rovišća, taj je poziv otišao prije nego je Milanović 'pohvalio' HDZ zahvaljujući Longinu u Zadru nakon svečane sjednice Županijske skupštine, pa je rekao HDZ-u da je zalijepljen za Udbu 30 godina, da su banda, lopovi...", odgovorio je Plenković na pitanje na konferenciji za novinare u Vladi.

Milanović se, kazao je premijer, danas "ulovio za slamčicu iz Rovišća ne bi li valjda pokazao 'eto zvali su me HDZ-ovci. nisu oni njega zvali zato što vape za njim, nego zato što su pristojni kao lokalna sredina, a on odmah skočio i otišao".

Na pitanje može li zamisliti da u budućnosti HDZ-ovi župani ili gradonačelnici na proslave dana grada ili županije pozivaju predsjednika Republike uzvratio je: "Ako hoće davati prigodu da im dođe čovjek koji bi došao tamo i izvrijeđao ih 'na pasja kola', ako se nađe koji takav - moguće ali u načelu mislim da neće.

Novinari su Plenkovića pitali i je li tražio i od koalicijskih partnera da se pridruže bojkotu kad Milanović putuje po Hrvatskoj. "Nastojite perpetuirati jednu riječ koju sam rekao na presici u Saboru, bez da izgovorite drugi dio, a drugi dio je taj da mi nastavljamo suradnju ali bez nekih susreta, znači pismenim putem. Sve što je bitno za hrvatsku državu će funkcionirati", uzvratio je premijer.

Podsjetio bih, rekao je, i kako nismo mi ti koji bojkotiraju suradnju. "Ako u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu ja kao predsjednik Vlade i netko tko ima neki senzibilitet da li je tema bitna ili ne, 24. veljače popodne, šest-sedam sati nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a sada to traje 60 i nešto dana, prvo mu usmeno kažem 'bilo bi dobro da se nađemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost... On to otkloni, bojkotira, ignorira to više od dva mjeseca. Onda je on taj koji bojkotira", ustvrdio je Plenković.

Upitan o slučaju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i medijskim navodima da je opet vozio u pijan uzvratio je kako je jučer sve rekao, a o tome hoće li s njim razgovarati odgovorio je: "Kad budem imao vremena od malo važnijih stvari, možda." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41