RAZVOJNI PROJEKTI

Plenković poručio Imoćanima: ‘Vlada će vam i dalje pomagati, želimo da ostanete u tim krajevima‘

Imotski je u demografskom smislu jedan od najvitalnijih hrvatskih gradova, istaknuo je predsjednik Vlade RH

Andrej Plenković i Ivan Budalić

 Duje Klaric/CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak sa svečane sjednice Gradskog vijeća Imotskog da će Vlada kroz niz resora i otvaranjem radnih mjesta i dalje pomagati posebnim područjima, među kojima je Dalmatinska zagora, kako bi stanovnici ostali u tim krajevima.

Imotski je u demografskom smislu jedan od najvitalnijih hrvatskih gradova, rekao je Plenković i podsjetio da su reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave iz 2018. godine ostavili 3,5 milijardi kuna imotskom proračunu.

Imotski je iz EU fondova povukao 202 milijuna kuna, a najveći projekt je izgradnja vodno-komunalne infrastrukture, aglomeracije Imotski, vrijedan oko 300 milijuna kuna, od čega je 160 milijuna bespovratnih sredstava. Time će se podići kvaliteta života građana i pridonijeti razvoju turizma, ističe premijer.

"Odlični rezultati u turizmu posljedica su napretka u izgradnji kuća za odmor. To će sigurno biti bolje, jednostavnije i lakše sa završetkom projekta aglomeracije, gdje će sustav javne odvodnje sa sadašnjih 13 posto doći na 63 posto, a znatno će se smanjiti gubici odvodnje i općenito vodoopskrbe", izjavio je.

Plenković je također istaknuo kako mu je drago što su s ministrom Olegom Butkovićem neki dan dogovoreni plan i projektiranje nove ceste između Zagvozda i Imotskog, što bi trebalo smanjiti gužve.

Vlada je posebno u fokus stavila projekte Slavonija i Sjever, Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar te Banovina jer upravo ti dijelovi Hrvatske zahtijevaju dodatnu potporu i poticaje. Zato će Vlada pomagati tim područjima na razvojnim projektima, koji će otvarati nova radna mjesta i zadržavati ljude u tim krajevima.

Veliki porast turističkih dolazaka i noćenja

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić kaže kako grad za naknade novorođenčadi i predškolski odgoj izdvaja 8,5 milijuna kuna, sufinanciraju prehranu učenika u osnovnim školama, kupuju školske udžbenike, plaćaju učenicima prijevoz i pomoćnike u nastavi te produženi boravak u iznosu većem od dva milijuna kuna.

"Sustavno provodimo niz projekata iz područja komunalne infrastrukture, u završetku smo postupka izmjena prostornog plana koji će omogućiti daljnji razvoj i nove mogućnosti, a poduzetničku smo zonu proširili za dodatnih 14 hektara", dodao je.

Imotski je 2006. godine imao dva smještajna objekta i 2100 noćenja, a 2021. godine 86 objekata i 100.000 noćenja. U ovu sezonu ulazimo s 432 objekta, većinom luksuzne kuće s bazenom, a od početka godine imamo porast dolazaka za 67 posto i noćenja za 79 posto u odnosu na rekordnu prošlu godinu, istaknuo je Budalić.

Dan grada Imotskog i blagdan Gospe od anđela, zaštitnice grada, jest 2. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:42