SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Ovo je najveći broj dosad! Sve manje će biti onih koji napuštaju Hrvatsku zbog nešto malo veće plaće...‘

Osvrnuo se i na pozitivne prognoze rasta BDP-a i istaknuo je da će sve manje biti onih koji napuštaju Hrvatsku zbog nešto malo veće plaće

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

U srijedu je održana 3. sjednica Vlade, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je održao uvodni govor.

Govorio je o rastu u EU-u. "To je već 13. kvartal u kojem se bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a."

"Doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju ove godine imali su ubrzanje rasta potrošnje kućanstava, nastavak snažnih investicija u fiksni kapitel, i intentizvna provedba projekata", dodao je, prenosi N1.

Naveo je da je situacija na tržištu rada povoljna. "U RH je broj osiguranika 1 720 000 ljudi, to je najveći broj dosad, a oni koji su registrirani kao nezaposleni samo 88.482. Imamo najveći broj ljudi koji rade ikada i istodobno najmanji broj nezaposlenih ikada u Hrvatskoj."

Osvrnuo se i na pozitivne prognoze rasta BDP-a. "Hrvatska se dovodi u poziciju da ubrzano ide prema stupnju razvijenosti onih zemalja koje su u EU ulazile prije nas."

Istaknuo je da će rast razvijenosti dovesti do toga da će smanjiti broj onih koji napuštaju Hrvatsku zbog nešto malo veće plaće. "Kad stave na vagu uvjete u Hrvatskoj, izglednije će odlučiti da ostanu u svojoj kući, svom gradu, svojoj općini."

Premijer Plenković izvijestio je da je do sada upisano 190 milijuna eura trezorskih zapisa, a više od 12.000 građana sudjelovalo je u upisu te podsjetio da se trezorski zapisi mogu upisivati do ponedjeljka.

Komentirajući dosadašnji tempo upisa, Plenković je na početku sjedice Vlade izjavio da je to još jedan iskaz povjerenja građana u javne financije i smjera ekonomske i fiskalne koju vodi Vlada. Ujedno, zahvalio je Ministarstvu financija i Fini, koja je operativno važna da se taj proces dobro odvija.

Podsjetimo, za građane je ovog ponedjeljka krenuo novi krug upisa trezorskih zapisa, treći po redu, pri čemu Ministarsto financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za "trezorce" ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Upis trezoraca omogućen je kroz dva kanala - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem digitalne platforme ključni su podaci OIB i IBAN.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati "trezorce" u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 15:11