RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Plenković otvorio bjelovarski sajam: Povećali smo poticaje i isplatili 28 milijardi kuna poticaja

Sukladno epidemiološkim preporukama, izlagači mogu koristiti samo 80-ak tisuća četvornih metara otvorenog izložbenog prostora
Premijer RH Andrej Plenković
 Vlada Rh

Premijer Andrej Plenković u petak je svečano otvorio 28. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, na kojem se do nedjelje, 5. rujna, predstavlja više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Premijer je tom prigodom istaknuo kako poljoprivreda ima stratešku važnost ne samo za to poljoprivredno područje, već i cijelu Hrvatsku jer o njoj ovisi kvaliteta naše hrane, kao i oblikovanje krajolika naše zemlje.

"U prošlom mandatu povećali smo poticaje za poljoprivredu za sedam milijardi kuna te isplatili 28 milijardi kuna poticaja", istaknuo je Plenković, dodajući da je Vlada poljoprivrednicima tijekom pandemije pomogla s dodatnih milijardu kuna.

Premijer je naglasio i kako je u pregovorima s Europskom komisijom u razdoblju do 2027. godine osigurano pet milijardi eura za hrvatsku poljoprivredu. Cilj je da hrvatska poljoprivredna proizvodnja dosegne 30 milijardi kuna godišnje do 2030. godine, poručio je.

Inače, uvjet za korištenje sredstva poljoprivrednih fondova je izrada Strateškog plana koji će obuhvatiti izravna plaćanja, sektorske mjere potpore te mjere potpore ruralnom razvoju, a kojim će se hrvatskim poljoprivrednicima staviti na raspolaganje 3,42 milijarde eura u razdoblju od 2023. do 2037. Do tada je prijelaznom uredbom za poljoprivredu u 2021. i 2022. za mjere ruralnog razvoja osigurano 1,5 milijardi eura, uz 131 milijun eura za provedbu reformi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Jesenski sajam prva je sajamska manifestacija Bjelovarskog sajma nakon više od godinu i pol dana, a tijekom tri dana njegova održavanja očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja. Oni će moći razgledati brojne novitete iz sektora poljoprivrede, opreme i poljoprivredne mehanizacije, a prate ga i stručna predavanja te kulturno-umjetnički i zabavni program.

U sklopu sajma održat će se i Državna stočarska izložba, na kojoj će 120 izlagača izložiti probrane primjerke goveda, svinja, konja, ovaca, koza i pčela iz hrvatskog uzgoja.

Uz to, održavaju se i manji, specijalizirani sajmovi grijanja i obnovljivih izvora energije (Peti element), sajam opreme za hortikulturu (HOROP) i sajam građevinske i komunalne opreme (GRO-KO).

Sukladno epidemiološkim preporukama, izlagači mogu koristiti samo 80-ak tisuća četvornih metara otvorenog izložbenog prostora, a za one koji su inače koristili natkriveni izložbeni prostor pripremljene su pagode.

Za ulazak na sajam potrebna je potvrda o cijepljenju, odnosno negativan test, pa je stoga organizirano i besplatno testiranje na ulazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:23