SJEDNICA VLADE

Plenković oštro osudio napade na LGBT zajednicu nakon Povorke, ali i prijetnje Mostovcima

‘Ovakvu situaciju ne možemo gledati iz sebične perspektive - potreban je napor svih nas‘
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH je prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković dao je informacije o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus.

- Važno je podsjetiti da imamo zarazniji soj delta i da problema imaju i neke druge zemlje. Podsjećam da smo sve restriktivne mjere imali blaže od brojnih drugih zemalja i tražili balans između epidemioloških mjera i života. Država je pokazala da stoji iza svojih sugrađana u trenutku krize, u toj smo ulozi uspjeli.

Želimo da naši sugrađani koriste alat koji smo osigurali, vjeruju znanstvenicima i cijepe se te tako zaštite. Molim sve one koji još imaju neke dvojbe da se informiraju i naprave taj napor i zaštite sebe i zajednicu te pomognu zemlji u ekonomskom, društvenom i svakom drugom smislu. Jučer bilježimo određeni porast cijepljenih prvom dozom. Jučer je cijepljeno gotovo 8500 ljudi.

Ovakvu situaciju ne možemo gledati iz sebične perspektive - potreban je napor svih nas. Nitko ne može reći da nije svjestan pandemije ili na nije dovoljno čuo o onome što se zbiva sa svijetom i Hrvatskom. Na sljedećoj sjednici ćemo ugostiti Ursulu von der Leyen koja će nam odobriti novac za obnovu. Sad dolaze ekstra sredstva nakon ekstra problema. Očekujem da svi daju svoj obol. Pandemija nas je dosad koštala 34 milijarde kuna, kazao je premijer.

- Završen je i sastanak Berlinskog procesa. Izrekli smo jasan stav o pridruživanju zemalja regije EU. Imali smo i gospodarski forum te podržali Alkarsko društvo u organizaciji ovogodišnje Alke. Sada se u Zagrebu održava i šahovski turnir s Garijem Kasparovim, rekao je Plenković.

Komentirao je i napade nakon Povorke ponosa.

- Mi deset godina jačamo ljudska prava, ovakvih incidenata nije bilo. Ovakve situacije zaslužuju osudu. Mi ćemo raditi da tolerancija bude na višoj razini. Pripadnici svih manjina trebaju se osjećati sigurno i slobodno. Neki političari još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegija nego jamstvo jednakosti. Prava manjina su ustavna i zakonska kategorija. I inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju nego se poštuju. Uvjeren sam da je većina građana tolerantna i empatična, rekao je premijer.

- Osuđujemo sve vrste netrpeljivosti, napad na pripadnike LGBT zajednice je zločin iz mržnje, rekao je Plenković.

Osudio je i prijetnje Grmoji i Petrovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:05