premijer u petrinji

Plenković opleo po mostovcima: ‘Sve je ovo dobro, proces razotkrivanja. Znam ih, imao sam posla s njima‘

Premijer je komentirao i prodaju nekadašnje ‘Ledo Grupe‘ koju je za 615 milijuna eura preuzeo Nomad Foods
Andrej Plenković
 Robert Fajt/Cropix

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Petrinju i Glinu nakon čega je govorio o aktivnostima koje se provode na području pogođenom potresu.

Novinari su ga u Petrinji pitali i za komentar na prodaju Leda. Premijer je rekao kako bi prodaja Leda trebala pomoći pri financijskoj konsolidaciji Fortenove te da se nastavi proizvodnja. Dodao je i kako vjeruje da je postignuta najbolja cijena. Na pitanje što će to značiti za hrvatsko tržište, kaže kako vjeruje da je ovim okolnostima riječ o operaciji koja treba financijski pomoći kompaniji.

"Angažmanom Vlade je spriječen kolaps Agrokora, što bi imalo devastirajuće posljedice na hrvatsko gospodarstvo. Ovim potezom, vjerujem, kompanija će se početi vraćati i doći će u poziciju da će funkcionirati potpuno na tržišnim osnovama. Vjerujem da je to nova šansa za Ledo", rekao je.

image
Tomo Medved i Andrej Plenković u Petrinji
Robert Fajt/Cropix

Novinari su ga pitali i za komentar na reakciju iz Mosta, odnosno Nikole Grmoje, koji se oglasio nakon što je Plenković rekao kako ta stranka glumi da je dio klerikalne desnice, a podržava lijevog predsjednika.

"Oni su pokazali što su i tko su lani. On osobno je rekao da je najbolje da se križaju i poništavaju listići. Tu se nema što drugo očekivati od družine koja glumi da je klerikalna desnica... Prošle godine, kad su mogli podržati Kolindu Grabar Kitarović koja je u tom spektru, poručili su da se križaju listići. Tu ne vidim ništa novoga, imao sam posla s njima, znam ih... Te tlapnje su svojstvene njima, ali ovo je dobro jer je to proces razotkrivanja. Onaj tko ide sad na izbore i tko hoće dati glas Mostu, mora znati tko su oni. Oni ni u Metkoviću nemaju podršku, a naš kandidat će ih poraziti i na županijskoj razini. Sve je ovo dobro, proces razotkrivanja", rekao je Plenković.

image
Tomo Medved i Andrej Plenković u Petrinji
Robert Fajt/Cropix

Kritika N1 televizije

Novinarka N1 televizije pitala je Plenkovića i za komentar na odluku Europske pučke pravobraniteljice Emily O'Reilly, koja smatra da je "neprimjereno" što se Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, prošle godine uključila u emisiju "Glas naroda" na Dubrovačkoj televiziji i prozvala novinara Paska Tomaša za neprofesionalnost.

No, premijer nije konkretno odgovorio na to pitanje već se nadovezao na svoj raniji istup u kojem je novinarku N1 televizije optužio da krivo prenosi izjave šefa Sabora Jandrokovića i Vladimira Šeksa, za koje je rekla da su Milanovića nazvali ludim.

"Oho. Je li ovo povezano s ovim nastojanjem nekoliko aktera da jedna ljubazna zamolba vašoj kolegici da, kad formulira pitanje ne stavlja u pitanje nešto što nije točno, pa se sad pretvara u nekakvu vježbu oko slobode medija… Povezujem to zato što imamo mi mobitele u autu pa pratimo jedan, dva, tri, četiri portala kako reagiraju i kako pokušavaju nekako iznivelirati i zamagliti ovo što govorite za razliku od toga što sam vidio i što mi je doista nejasno, kako je moguće da se tu pokušava ponovno izvrnuti nešto što je bila u biti jedna podloga za kasniju manipulaciju”, rekao je Plenković.

“Eventualno da ja pristajem odgovarati na takva pitanja koja nastoje zamagliti činjenice, onda bi se moj odgovor izmanipulirao. Budući da sam ja to prevenirao sad je uslijedilo ovo što je uslijedilo, to je sve korektno, ali nije u redu i nije fer i nije činjenično točno pa samo poručite vašim kolegama da prenose činjenice, citiraju u cijelosti i onda će sve biti dobro", dodao je.

Novinarka je rekla kako ga pita o odluci Pravobraniteljice, a ne o ovome što on govori, na što je Plenković rekao: "Što se tiče povjerenice Šuice, o tome mogu s njom razgovarati i o tome mogu razgovarati s njom". "Poručite kolegama da citiraju u cijelosti, onda će sve biti dobro", rekao je Plenković na kraju.

Premijer u Glini

Premijer je kasnije posjetio i Glinu gdje se susreo sa stanarima prvih osam useljenih kontejnera od njih 39 u kontejnerskom naselju "Mali dom" u Glini. Oni su zahvalili Plenkoviću, a on im je obećao da će se na obnovi njihovih domova predano raditi.

Plenković je novinarima rekao da je za stradalnike potresa na Banovini postavljeno više od 1750 kontejnera ili mobilnih kućica samo u aranžmanu države te da ih je mnogo i iz raznih donacija, a 2000 kućica priključeno je na struju.

image
Branka Bakšić Mitić, Stjepan Kostanjević, Tomo Medved i Andrej Plenković u obilasku kontejnerskog naselja
Robert Fajt/Cropix

“Sva ministarstva i sve službe su agilne u pomaganju oko organizacije života te u pripremama za ubrzavanje procesa obnove”, rekao je Plenković i dodao da su stanari u tom naselju zadovoljni u ovim okolnostima, ali se podrazumijeva da su "njihova očekivanja i zadaća svih institucija države da im boravak u ovom privremenom smještaju ne bude predug".

Zamjenica gradonačelnika Branka Bakšić Mitić zamolila je predsjednika Vlade da pomogne u rješavanju smještaja još 40 obitelji koje su uglavnom na seoskim područjima Gline, a žive u kućama ili uz kuće sa žutim i crvenim naljepnicama bez osnovnih uvjeta. To su sela Vlahović, Banski Drenovac, Ravno Rašče, Majske Poljane, Brnjeuška, Majski Trtnik, Brezovo Polje, Brestik, Donji Klasnić i Hajtić.

image
Branka Bakšić Mitić, Stjepan Kostanjević, Tomo Medved i Andrej Plenković u obilasku kontejnerskog naselja
Robert Fajt/Cropix

Gradonačelnik Stjepan Kostanjević najavio je da će se na području općine Gline kontejneri najprije spojiti na vodu i odvodnju te da će se uređivati ceste.

Plenković je zahvalio lokalnoj upravi na angažmanu, potpredsjednicima Vlade Tomi Medvedu i Borisu Miloševiću i svima onima koji su nakon potresa pomagali - Civilnoj zaštiti, vojsci, policiji, vatrogascima, HGSS-u, Crvenome križu i Caritasu te inženjerima statičarima koji su "napravili sjajan posao u prošla tri mjeseca".

image
Radovi u kontejnerskom naselju
Robert Fajt/Cropix

"Zadovoljna skromnim domom"

Stanarka naselja Zdenka Padjan rekla je predsjedniku Vlade da je vrlo zadovoljna “svojim novim skromnim domom” te mu je toplo zahvalila.

Stradalnica iz Majskih Poljana Sava Rešanović rekla je da se nakon potresa osjeća kao da je ponovno rođena. O svojoj kući, do temelja uništenoj u potresu u prosincu, Sava Rešanović je rekla: "Kao da me uhvatila, poklopila, zidovi su se razišli i krov pao na mene, ostala sam u cigli i razgrtala ju pomalo sa sebe.”

image
Stanovnici kontejnerskog naselja
Robert Fajt/Cropix

U pomoć joj je priskočio susjed i izvukao je iz ruševina, a ostala je doslovno bez svega, i bosa. U novom smještaju, dodala je, ima krov, krevet i malu kuhinju.

"Bit će dobro, što drugima, to i meni, pa da dođe vrijeme da mi izgrade moj ćošak u Majskim Poljanama”, rekla je Sava Rešanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:48