SJEDNICA VLADE

Plenković objavio promjenu u isplatama potpora: ‘Prelazimo na prilagođeni pristup‘

Vlada od srpnja završava s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta
Andrej Plenković i Darko Horvat
 Goran Mehkek/Cropix

Na početku današnje sjednice Vlade usvojio se dnevni red, a onda se premijer Andrej Plenković uvodno obratio javnosti.

- Osam godina članstva je Hrvatske u EU. Osam godina važnih za reputaciju Hrvatske koja nastoji podići svoj razvoj. U tom kontekstu održana je 9. sjednica Vijeća gdje smo razmotrili pristupanje Europodručju. S početkom 2023. trebali bi biti pripravni priključiti se Europodručju. Vjerujem da će naši građani i gospodarstvo imati niz pogodnosti.

Donacija cjepiva

- Što se tiče epidemije, u zelenom smo, što je izuzetno dobro. O danas su u uporabi digitalne potvrde i vrlo je važno da je što veći broj naših sugrađana koristi, do nje se jednostavno dolazi. Nije dobro što imamo nekoliko lokalnih žarišta, svaki takav kiks nepridržavanja mjera bit će sankcioniran oštro od strane drugih zemalja. Što se tiče cijepljenja, rekli smo da bi do 1. srpnja trebali imati 50 do 55 posto cijepljenje populacije, od strane Vlade učinili smo što smo mogli. Dinamika se prije tri tjedna počela naglo smanjivati. Danas smo došli do iznad 44 posto odrasle populacije što smatramo da je dobro i čestitam svima koji su se cijepili. Mi smo kontinuirano apelirali na sugrađane da se cijepe, nema posebnih procedura, svi se mogu cijepiti kada to žele. Postoji indijski soj delta, situacija je ozbiljna, bilo bi dobro da svatko da doprinos i da se zaštitimo što prije. U Hrvatskoj je preminulo više od 8200 ljudi. Da ne govorimo o troškovima za proračun. Predlažem svima da vjeruju epidemiolozima i struci.

image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

Kazao je da će višak doza cjepiva donirati.

- Hrvatska ima puno neutrošenih doza, odlučili smo 310.000 doza cjepiva donirati, imamo limite kad je riječ o skladištenju. 210.000 doza dat ćemo BiH - rekao je i dodao da će po 20.000 doza biti donirano u još pet zemalja uključujući Albaniju, Kosovu, Kirgistan...

- U medijima postoje određene glasine o modalitetu prelaska granice, posebno između BiH i Dalmacije. Sutra će biti sastanak i režim je onakav kakav je cijelo vrijeme, nema nikakve diskriminacije. Ili ste cijepljeni, ili ste preboljeli ili imate negativan test -kazao je Plenković.

image
Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova
Goran Mehkek/Cropix

Očuvanje radnih mjesta

Što se tiče ostalih tema, govorio je o potpori očuvanja radnih mjesta.

Vlada od srpnja završava s horizontalnim pristupom mjerama za očuvanje radnih mjesta i prelazi na prilagođeni pristup, ovisno o potrebama pojedinih sektora u budućnosti, rekao je Plenković.

Najavio je da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

- Vlada nastavlja pomagati poduzetnicima i programom mjera aktivne politike zapošljavanja u koje se planira uložiti više milijardu kuna u 2021 godini - rekao je Plenković.

image
Radovan Fuchs, Ministar znanosti i obrazovanja
Goran Mehkek/Cropix

Napomenuo je da se nastavlja i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja, kako je rekao, ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi.

Vlada će, kako je rekao, izići i s mjerama povezanima s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

Plenković je ocijenio da napuštanje horizontalnih potpora dolazi u trenutku kada svi pokazatelji svjedoče o uspjehu Vladinih potpornih mjera za poslodavce, obrtnike i radnike tijekom pandemije.

Rekao je tako da je od ožujka 2020. godine do zaključno 30. lipnja 2021. godine, za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 11,7 milijardi kuna, odnosno 17 milijardi kuna s doprinosima i dodao da je do sada mjerama za očuvanje radnih mjesta i poslovanja obuhvaćeno gotovo 700.000 radnika i više od 120.000 obrtnika i poslodavaca.

Broj osiguranika je veći za više od 56 tisuća u odnosu na kraj lipnja 2020. godine i za više od četiri tisuće u odnosu na 2019. godinu, a broj nezaposlenih je manji za osam i pol tisuća u odnosu na ožujak 2020. godine, rekao je premijer.

- Brojke pokazuju da smo ne samo očuvali radna mjesta, nego gospodarstvo uspješno izveli iz krize prouzročene covidom i omogućili poslodavcima uspješan nastavak poslovanja - rekao je Plenković te zaključio da pokazatelji signaliziraju da je došao trenutak 'za prelazak iz faze očuvanja u fazu kreiranja radnih mjesta' te u taj kontekst stavio prestanak horizontalnih potpora.

image
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
Goran Mehkek/Cropix

Potpore za Požeštinu

Premijer je komentirao i vremensku nepogodu u Požeško-slavonskoj županiji. Kazao je kako će Vlada danas donijeti niz potpora za saniranje posljedica, budući da su nastale velike štete na poljoprivrednim imanjima.

Ukupan iznos potpora bit će veći od 58 milijuna kuna, kazao je Plenković.

Komentirao je jučerašnji ponovljeni postupak u predmetu protiv Stanišića i Simatovića u Haagu te je kazao kako se nada da će žalbeno vijeće preinačiti presudu i osuditi ih za sve zločine.

O korupciji

Dotaknuo se i brojnih uhićenja u Zagrebu u posljednja dva dana i izvješće USKOK-a.

- Što se tiče borbe protiv korupcije, ovo je još jedan dokaz da Uskok, Državno odvjetništvo i policija vode aktivnu borbu protiv korupcije, slučajeva je više nego ranije i bez obzira na to što neki šarlatani sumnjaju u tajming uhićenja, nadaju se u loš ishod i nastavljaju s mantrom o nekakvoj lažnoj korumpiranosti Vlade, činjenica je da se postupci pokreću i da nitko na institucije ne drži pritisak. Nema privilegiranih, zaštićenih... stranačke iskaznice, obiteljski kontakti ni prijateljske veze nikoga ne čine zaštićenima. Mi podržavamo takav način rada, dobro je da javnost bude obaviještena od strane DORH-a i Uskoka. Na Vladi je da osiguramo financijske uvjete za rad - kazao je premijer.

Vlada bi u nastavku današnje sjednice trebala odobriti sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode, te donijeti odluku o pomoći poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda na područjima u Požeško-slavonskoj županiji.

Na sjednici Vlade je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te nekoliko odluka vezanih uz pomoć gospodarstvu uslijed pandemije covid-19.

Među njima je i odluka o donošenju programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed pandemije, kao i odluka o usvajanju Izmjene i dopuna Programa jamstava za kredite za poduzetnike u području kulture i kreativnih industrija te Izmjena i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta. Vlada donosi i odluku o prihvaćanju Modernizacije i restrukturiranja željezničkog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:27