POSJET SLAVONIJI

Plenković: ‘Nema podataka zbog kojih bi se cijepljenje AstraZenecom moralo obustaviti‘

‘Sutra će stručnjaci analizirati sve podatke i izaći s nekim mišljenjem‘, kazao je premijer
Andrej Plenković
 Virginia Mayo/AFP

Premijer Andrej Plenković tijekom posjeta Virovitičko-podravskoj županiji odgovarao je na pitanja novinara.

Na pitanje je li mu sad žao što je mijenjao zakon o lokalnoj upravi, kazao je da nije te da je na ovaj način broj zaposlenika u lokalnoj upravi smanjen na optimalan.

Što se tiče javne prepirke između potpredsjednika stranke Ivana Anušića i predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Marija Banožića, kazao je da oko toga ne treba 'kreirati teorije zavjere'.

- To su neki pojedinačni slučajevi. Imali smo uvjerljivu pobjedu HDZ-a, održani su i unutarstranački izbori na svim razinama. HDZ je stabilan i gotovo 50 posto gradonačelnika, načelnika i župana u zemlji, dolazi iz HDZ-a. To je tako jer ti ljudi rade za građane i pomažu im u svim aspektima, kazao je premijer te dodao da je upravo Virovitičko-podravska županija dobar primjer za to jer su ondje 'vrlo agilni i angažirani i gdje god dođete, nešto je novo.'

Što se tiče dinamike cijepljenja, Plenković je kazao da je razgovarao s kolegama iz Europe.

- Mi ćemo imati sastanak u sljedeća 24 sata. Konzultiramo se s kolegama iz Europe. Komunicirao sam s Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom. Ključ je naći mehanizam za one države koje su u malom zaostatku zbog stopiranja cijepljenja AstraZenecom tako da dinamika cijepljenja za sve bude jednaka, kazao je premijer.

- Tu se radi o nekoliko zemalja koje moraju uhvatiti korak s ostalima pa će se dio narudžbi za 4. kvartal prebaciti na 2. tako da u ljeto budemo svi na istoj razini. U redu je da princip s cjepivima prema svima bude jednak, rekao je premijer.

Što se tiče cijepljenja AstraZenecom, premijer je rekao da zasad nema podataka zbog kojih bi se cijepljenje tim cjepivom moralo obustaviti.

- Vidjeli ste izjave EMA-e i WHO-a. Pitali smo HALMED i Ministarstvo zdravstva ima li razloga za pauziranje, no nitko nije mogao donijeti takav zaključak. Jesu li druge zemlje imale više nuspojava ili su samo oprezne jer su i drugi obustavili cijepljenje, to ne znamo. Sutra će stručnjaci analizirati sve podatke i izaći s nekim mišljenjem, kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:53