BLOKADA SABORA

Plenković nakon današnjeg fijaska ima izbor - zavrnuti ruke partnerima ili krenuti u ‘šoping‘!

Danas je postalo jasno što se u Saboru može dogoditi kada vladate s najmanjom mogućom većinom - s potporom 76 zastupnika
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što je vodstvu HDZ-a jutros postalo jasno kako bi prilikom glasanja o Mostovu prijedlogu zakona o ukidanju plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori vladajuća stranka mogla biti preglasana, predsjednik Sabora Gordan Jandroković povukao je tu točku s dnevnog reda. Rekao je da je to učinio na zamolbu klubova vladajuće većine i da će se o oporbenoj inicijativi glasati "kad se za to steknu uvjeti".

Uvjeti su, naravno, postojali i u trenutku dok se Jandroković koristio ovim diskrecijskim pravom vladajuće partije da manipulira dnevnim redom parlamenta kako god i kad god joj se prohtije. Uvjeti za glasanje su postojali jer je tada u Saboru bila prisutna većina zastupnika. Dakle, kvoruma je bilo, a moglo je biti i glasanja. Ali nije. A kada će se o oporbenom zakonskom prijedlogu napokon glasati, zasad nije poznato, jer tu poruku milosti vladajuća partija još nije javno obznanila.

Do te nezgodne situacije za HDZ, šefa Sabora Gordana Jandrokovića, ali i šefa Vlade Andreja Plenkovića došlo je nakon što su iza Mostova zakonskog prijedloga o ukidanju obavezne članarine u HGK stali oporbeni klubovi zastupnika Domovinskog pokreta, Centra i GLAS-a, Zeleno-lijevog bloka, Suverenista, SDP-a, HSS-a i HSU-a, IDS-a... a posebno nakon što su HDZ-ovi radari rano jutros uočili "neprijateljsko kretanje" i unutar same parlamentarne većine.

Za reformu HGK zalažu se, naime, HSLS, HNS i Reformisti. I dok bi HNS i Reformisti ostali suzdržani prilikom glasanja za Mostov zakonski prijedlog, dvojica zastupnika HSLS-a glasala bi za taj prijedlog. Naime, ukidanje obavezne članarine HGK već dugo je službena politika HSLS-a i tijela te stranke odlučila su da njihovi zastupnici ne mogu glasati nikako drugačije. Bez obzira na to što je zakonska inicijativa došla iz oporbenih redova.

Nakon što je Jandroković na neodređeno vrijeme odgodio glasanje o izmjeni Zakona o HGK, svi oporbeni zastupnici revoltirani takvom, kako tvrde, eklatantnom gaženju volje većine zastupnika, a posljedično i većine birača, napustili su sabornicu. Time je srušen kvorum, pa je Jandroković morao odgoditi glasanje i o svim drugim točkama koje su bile na dnevnom redu. Dakle, vladajući danas nisu uspjeli izglasati ni vlastite zakonske prijedloge jer, eto, nisu mogli "progutati" izglasavanje i jednog oporbenog prijedloga.

A što će Plenković i vodstvo HDZ-a učiniti nakon današnjeg fijaska? Možda će zavrnuti ruku partnerima iz HSLS-a, a možda će se ipak odlučiti za jedan mali saborski "šoping" kako bi saborsku većinu podebljao s par novih žetončića?

Danas je postalo jasno što se u Saboru može dogoditi kada vladate s najmanjom mogućom većinom - s potporom 76 zastupnika. Za parlamentarnu blokadu dovoljno je da samo jedan zastupnik većine ne može biti na glasanju (u ovom slučaju zastupnik Miroslav Tuđman koji je teško bolestan) ili da nekom drugom prilikom bilo koji zastupnik iz vladajuće većine odluči glasati mimo volje predsjednika HDZ-a. Jer, vidjeli smo danas, između blokade rada parlamenta i malog poraza od opozicije, šef vladajuće partije radije će izabrati blokadu Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:23