INTERVJU IZ DAVOSA

Plenković na CNN-u pričao o Vučiću, nogometu i turizmu pa poručio: ‘Imamo propulzivnu ekonomiju!‘

Premijer je rekao da želi da se tenzije na relaciji Priština-Beograd smanje, ali da ne strahuje od nestabilnosti

Richard Quest i Andrej Plenković tijekom snimanja emisije Quest Means Business

 Vlada Republike Hrvatske/

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u srijedu tijekom gostovanja u emisiji Quest Means Business televizijske postaje CNN da su inflaciju koja je zadesila Hrvatsku uzrokovale energetska kriza, rat u Ukrajini te inflatorni pritisci.

- Mislim da su neki trgovci neopravdano podigli cijene i mi smo ih pozvali da ih vrate na one od 31. prosinca - dodao je premijer.

Voditelj emisije Richard Quest hrvatskog je premijera pitao oklijeva li Poljska s ulaskom u eurozonu jer je vidjela kako su cijene u Hrvatskoj porasle.

- Poljska i Hrvatska prijateljske su zemlje, ali ova se poljska vlada ne želi pridružiti eurozoni - rekao je Plenković.

Na pitanje o spremnosti Hrvatske da uspori inflaciju koja prijeti eurozoni, premijer je rekao da je zemlja spremna suočiti se s njome.

- Imamo rast BDP-a od oko šest posto. Mnogo sredstava i europskih fondova stići će nam u narednim godinama, a imamo i propulzivnu ekonomiju, pogotovo u turističkom i građevinskom sektoru - konstatirao je Plenković.

Razgovor Questa i premijera okrenuo se tenzijama između Kosova i Srbije. Voditelj je Plenkoviću rekao da je Hrvatska nastala nakon raspada Jugoslavije te ga pitao treba li se međunarodna zajednica brinuti zbog napetosti koje vladaju na relaciji Priština-Beograd.

- Proizašli smo iz Jugoslavije, a sada smo u Europskoj uniji, NATO-u, Schengenskom prostoru i eurozoni. Razgovarao sam s kosovskim premijerom (Albinom Kurtijem), sastat ću se sa srpskim predsjednikom (Aleksandrom Vučićem). Želimo da se smanje tenzije, ali ne strahujemo od nestabilnosti. Međunarodna je zajednica predana rješavanju te situacije - rekao je premijer.

Quest, koje je poznat po svojim putopisima, pitao je Plenkovića je li Hrvatska prepopularna turistička destinacija i kako se nosi s tim.

- Postali smo još popularniji kada je naša nogometna reprezentacija u Kataru osvojila broncu, a u Rusiji srebro. Mislim da nemamo previše turista. Radimo na razvoju strategije održivog turizma. Članstvo u Schengenu to će nam olakšati - rekao je premijer te pozvao Questa da posjeti Hrvatsku.

Quest je potom od Plenkovića zatražio da kaže koji ga problemi koji trenutno more svijet najviše brinu. Plenković je posegnuo za plavim flomasterom te rekao da su to boje njegove stranke te konstatirao da ga najviše brinu energetska kriza te globalna recesija i inflacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:37