DUGOOČEKIVANI SUSRET

Plenković na Cipru, tamošnji šef države njegov posjet nazvao povijesnim: ‘Hvala Hrvatskoj, uvijek nas je podržavala‘

Ove dvije države iduće godine bilježe i 30. obljetnicu diplomatskih odnosa

Andrej Plenković

 Geert Vanden Wijngaert/POOL/AFP

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades u utorak je na početku “povijesnog” posjeta premijera Andreja Plenkovića Cipru zahvalio Hrvatskoj jer je uvijek stajala na njegovoj strani u pronalasku rješenja za mir na otoku.

Plenković je uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek u utorak navečer stigao u Nikoziju kao prvi hrvatski premijer koji je posjetio Cipar.

Njegov domaćin Anastasiades, proeuropski predsjednik koji se približava kraju svog drugog mandata, stoga je nazvao taj „dugoočekivani” posjet „povijesnim”, naglasivši da dvije države iduće godine bilježe i 30. obljetnicu diplomatskih odnosa.

Ciparski predsjednik poručio je kako rat u Ukrajini podsjeća Ciprane na „turske ratne zločine” na otoku tijekom „takozvane turske mirovne operacije” 1974. godine u kojoj je „okupirano 37 posto Cipra”. Zahvalio je Hrvatskoj što je uvijek podržavala Nikoziju u pokušajima pronalaska „dugoročnih rješenja” za mir na otoku.

Plenković je u govoru na večeri u predsjedničkoj palači rekao kako je od Anastasiadesa, svojevrsnog veterana ciparske i europske politike, „mnogo naučio na Europskim vijećima” te da je riječ o iskusnom političaru koji se odlučno bori za nacionalne interese svoje zemlje.

Hrvatski premijer naglasio je da su Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti i zalaganja za sebe u međunarodnoj zajednici, zbog čega Zagreb lako shvaća „što je važno” Cipranima i razumije „bol i teške trenutke kroz koje prolaze”.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska Cipru može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja.

Premijer je govorio i o energetskoj krizi koja je rezultirala i rastom cijena i u drugim sferama gospodarstva i dovela do „neočekivanog pritiska inflacije”.

„Energetska kriza pogađa sve, nitko nije siguran u toj situaciji, zato moramo raditi zajedno na europskom odgovoru”, rekao je.

„Veliki problem zahtijeva velika rješenja”, a Hrvatska i Cipar su uvijek bili na istoj strani kad je bila riječ o najboljim rješenjima za Europsku uniju, zaključio je hrvatski premijer koji će u Nikoziji boraviti i u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 21:49