10 PITANJA: MIRO BULJ

‘Plenković i Milanović na Alci? Svoje ideološke sukobe nek rješavaju negdje drugdje‘

Miro Bulj, novi gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik, odgovarao je na 10 pitanja Zlatka Šimića
Miro Bulj
 Saša Burić/cropix

Svaka čast, gdje toga ima-gradonačelnik napaja žedno blago na zvizdanu u suši, a stočar ga napada željeznom šipkom. Kako ćete riješiti taj problem?

Neću dozvoliti nehuman odnos prema životinjama. U samom središtu Grada Sinja životinje žive neuvjetno bez ikakve zaštite - na suncu, žegi i bez vode. Ja sam kao gradonačelnik imao obavezu reagirati na dojavu građana i intervenirao sam kako bi zaštitio životinje.

Ne bojim se nikoga, problem ćemo riješiti, uključili smo i veterinarsku inspekciju.

Živio sam s blagom, moja obitelj je i živjela od proizvodnje mlijeka i sireva i sklon sam slobodnom uzgoju krava, ali nehumane uvjete neću dozvoliti, pogotovo što se cijela situacija s kravama odvija u blizini sportskog centra koji je podignut u čast našim palim braniteljima, mojim Sinjanima, herojima Vukovara Ivici Poljaku Sokolu i Andriji Alčiću, a i u neposrednoj je blizini naselja i vrlo frekventne prometnice gdje ugrožava sigurnost građana.

Kakvo ste stanje zatekli u gradu, čitam da je blagajna puna, a projekata nema?

To je najgore što može biti, sredstava ima, a projekata nigdje. Gdje god krenem dočeka me 'spaljena zemlja' . Dočekalo me 180 neupisane djece u vrtiće, komunalni nered, a u isto vrijeme dva ključna pročelnika otišla su na godišnje odmore što je nezapamćeno u vrijeme primopredaje.

Gradska uprava je nefunkcionalna u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća.

Bili ste prilično nezadovoljni jer je priličan broj zaposlenih u gradskoj odmaglio na godišnji dok ste vi preuzimali dužnost. Hoće li biti posljedica?

Zbog nemara, nerada i nebrige posljedice osjeća narod Sinja, zbog nemara i nebrige za svoje probleme i iseljavaju s ovog Bogom danog područja.

Najperspektivnije smo područje u Republici Hrvatskoj, na meni je da gradsku upravu napravim transparentnom, otvorenom i učinkovitom za sve svoje građane. Zanima me samo učinkovitost.

Tomašević se u Zagrebu riješio preko stotinu službenih automobila. Koliko ih ima u Sinju?

U gradskoj upravi imamo stari Kangoo cady star 15 godina, škodu superb - 20 godina te audi star 25 godina. Bivša gradonačelnica vozila je novu Škodu Superb koju je na kraju mandata vratila leasingu. Tako da je moje osobno vozilo i službeno vozilo i do sada nisam 1 litre goriva ulio na račun Grada Sinja. A da kažem da nemam ni vozača jer će uskoro biti umirovljen.

Najavili ste uvođenje aplikacije preko koje će Sinjani moći pratiti potrošnju gradskog novca. Koliko će to koštati?

Razgovarao sam s Vukom Vukovićem prvi dan po primopredaji Grada jer mi je transparentnost vrlo bitna. Želim da moji građani u svakom trenutku znaju gdje se troši njihov novac. Cilj mi je da digitaliziram cijelu gradsku upravu. Cijena takve usluge je oko 250 tisuća kuna i zbog toga ćemo, nakon rebalansa proračuna, ići u raspisivanje javne nabave.

Kako ćete riješiti problem kanalizacije? Sinjani se godinama, da prostite, kupaju u govnima. Tko je kriv zbog toga?

Kroz središte Sinja teku otvorena kanalizacija i fekalije. Imamo završen projekt Aglomeracije koji sam lobiranjem uspio dovesti da bude strateški jer je bitan za očuvanje zdravlja građana Sinja, a sve kako bi zaštitili rijeku Cetinu koja napaja pola Splitsko-dalmatinske županije. Čeka se odabir ponuditelja, ali dogodio se problem da su radovi precijenjeni za 150 milijuna kuna ili preko 50 posto ulaganja. Zato tražim da država zaštiti zdravlje građana i sačuva rijeku Cetinu pitkom. Kako se moglo napraviti u drugim Aglomeracijama na području Hrvatske ne vidim niti jedan razlog zašto se ne pomogne Sinju.

Koliko ima Mira Bulja? Jedan je gradonačelnik, drugi je županijski vijećnik, treći je saborski zastupnik, četvrti je zamalo postao euro zastupnik. Tko to sve može stići iz penzije?

Gdje me narod bira nije pitanje kako mogu ili ne mogu odgovor je jednostavan – moram. Zaboravili ste reći da sam politički nastao kao predsjednik MO Suhač kada sam se borio za rješavanje problema mojih sumještana, a bio sam i nositelj NL Mira Bulja za gradsko vijeće Grada Sinja. Također ste zaboravili napomenuti da me na te funkcije nitko nije imenovao nego me narod birao. Posebno sam ponosan što sam kao nositelj Mostove liste za Županijsku skupštinu dobio toliki broj glasova da smo druga politička opcija u najvećoj županiji.

Kako će se Most postaviti u odluci o šefovanju Vrhovnim sudom i zašto?

To je pitanje za premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića i većine u Saboru. Najveći problem u Hrvatskoj jest neujednačeno Šeksovo pravosuđe.

Što kažete na Hreljin žetonski rulet slijeva na desno?

Sramota za narodne zastupnike.

Kakav okršaj Plenkovića i Milanovića na njihovom domaćem terenu za vrijeme Alke. Što vas ne bi iznenadilo nakon što ovaj onog zove partizanom?

Dosta je građanima Grada Sinja ideoloških ratova za vrijeme Alke, a još više obećanja. Kao gradonačelnik Grada Sinja očekujem da sve ono što su obećali u predizbornim kampanjama od Aglomeracije, Brze ceste Kukuzovac – Križice, prometnih rješenja, navodnjavanja sinjskog polja sada i izvrše. A, što se tiče partizana i ustaša neka to rješavaju na drugom mjestu.

A da ja vas nešto pitam...

BULJ: Koliko Vi kao novinar smatrate bitnim i koliko možete napraviti u zaštiti autohtonog sjemena?

ŠIMIĆ: To je pitanje nacionalnog suvereniteta i čuvarice sjemena ne smiju odustati od borbe. Ja sam se pretrgao, ali ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:19