30. SVIBNJA

Plenković i Jandroković čestitali Dan državnosti: ‘Prošli smo težak put, a sada najbrže rastemo u EU‘

Plenković u čestitki podsjeća da je na današnji dan prije 34 godine konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

 /Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši da Vlada nastavlja raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj će se posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima.

Plenković u čestitki podsjeća da je na današnji dan prije 34 godine konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, čime je "označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države".

Ovo je dan, dodao je, kada slavimo našu slobodu i suverenitet te se s posebnom zahvalnošću prisjećamo "hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale".

Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno, napomenuo je.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio Schengenskog prostora i europodručja, što je, istaknuo je, dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, dodao je.

Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.

"Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava", poručio je premijer.

Hrvatsko gospodarstvo trenutno ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina, naveo je.

"Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili. Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima", istaknuo je.

U idućem desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost, dodao je.

"Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti", poručio je premijer Plenković zaželjevši da ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši da nam svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina treba biti poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti te rasta životnog standarda.

Podsjetivši na to da je, nakon što je hrvatski narod na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima poslao jasnu poruku raskida s totalitarnim jugokomunističkim režimom, 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi hrvatski demokratski izabrani višestranački Sabor, Jandroković je istaknuo da je u tom povijesnom trenutku na osobit način utjelovljena odlučnost hrvatskog čovjeka da živi u slobodi, demokraciji i pluralizmu.

Rezultati referenduma o državnoj samostalnosti godinu dana kasnije, dodao je, samo su potvrdili kako je suverena, samostalna i demokratska Hrvatska nova geopolitička neminovnost.

"Na zahtjevnom putu koji je uslijedio trebalo se oduprijeti velikosrpskom agresoru te osigurati međunarodno priznanje naše mlade države. Uspjeli smo zahvaljujući viziji i vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te ogromnoj žrtvi hrvatskih branitelja. To nikad ne smijemo zaboraviti. Veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je izgradnju suvremene Hrvatske, zemlje koja demokraciju, mir i slobodu istinski zna cijeniti, upravo jer se za njih itekako mukotrpno izborila", napisao je predsjednik Hrvatskog sabora u čestitki.

Hrvatska se devedesetih godina prošlog stoljeća, istaknuo je, vratila punoj afirmaciji vlastitog i europskog identiteta, kršćanske tradicije i univerzalnih humanističkih vrijednosti, a danas, naglašava Jandroković, puna integriranost u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture Hrvatsku čini značajno snažnijom državom – u svakom pogledu.

"U izrazito zahtjevnim geopolitičkim okolnostima uspjeli smo ostvariti sve zacrtane strateške ciljeve i tako dodatno osnažiti naš međunarodni položaj. K tome, ti nas dosezi čine bitno spremnijima i sposobnijima odgovoriti na višestruke izazove koje budućnost neizbježno donosi", napomenuo je.

Poručio je i da nam "svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina može i treba biti poseban poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti, te rasta životnog standarda i kvalitete života za sve".

Istovremeno, naša Hrvatska mora biti mjestom međusobnog uvažavanja i tolerancije, te neupitne vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i prava manjina, istaknuo je.

Dodao je i da "zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru imaju posebnu odgovornost i obvezu tim ciljevima svakodnevno pridonositi, predano radeći na donošenju kvalitetnih zakona na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske" te još jednom uputio čestitku u povodu Dana državnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 16:15