SASTANAK U ZAGREBU

Plenković i grčki kolega Micotakis pozvali na smanjenje napetosti između Ukrajine i Rusije

Razmijenili su i iskustva o tome kako ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena plina, struje i naftnih derivata

Kiriakos Micotakis i Andrej Plenković

 Tomislav Kristo/CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković i grčki kolega Kiriakos Micotakis pozvali su u četvrtak u Zagrebu na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice.

"Založili smo se za deeskalaciju napetosti između Ukrajine i Rusije te između Rusije i Zapada", rekao je Plenković u zajedničkoj izjavi za medije s grčkim premijerom koji je u drugom posjetu Hrvatskoj u posljednje dvije i pol godine.

Obojica podržavaju diplomatske kanale i napore međunarodne zajednice.

image

Kiriakos Micotakis i Andrej Plenković

Tomislav Kristo/CROPIX

"Naš zajednički stav je smanjenje napetosti", rekao je Micotakis.

Premijeri dviju zemalja članica EU-a razgovarali su o gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji.

"Drago nam je da će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija za 2021. Tu očekujemo rast veći od 10 posto, a i Grčka je vrlo blizu, sličnog rasta BDP-a", istaknuo je Plenković.

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, ali je smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze. Komisija u ovoj godini očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto), a 2023. tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

image

Kiriakos Micotakis i Andrej Plenković

Tomislav Kristo/CROPIX

Plenković i Micotakis razmijenili su iskustva o tome "kako ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena plina, struje i naftnih derivata", rekao je domaćin.

Micotakis je rekao da se dvije zemlje kao "predvodnice u gospodarskom rastu" mogu "boriti protiv većih cijena energenata".

Trgovinska razmjena Hrvatske i Grčke u prvih 10 mjeseci 2021. dosegla je 360 milijuna eura, što je više nego u cijeloj 2020., ali manje nego 2019., rekao je Plenković, dok je Micotakis istaknuo kako se nada "odličnoj turističkoj sezoni u obje zemlje".

Plenković je zahvalio grčkom kolegi na podršci za šengenski prostor, eurozonu i OECD. Hrvatska je od prošle godine članica skupine EUMed 9 čime će se dodatno ojačati suradnja dviju zemalja.

image

Kiriakos Micotakis i Andrej Plenković

Tomislav Kristo/CROPIX

Plenković je pohvalio grčku vladu za "odlučnu politiku borbe protiv nezakonitih migracija", dok je Micotakis rekao da je uz zaštitu granica EU-a važna i "zaštita života".

I Hrvatska i Grčka moderniziraju svoju obranu i obje su kupile francuske Rafale, a Micotakis je istaknuo da je upravo obrana područje na kojemu "možemo još jače surađivati".

Premijeri su još razgovarali o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, a Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene izbornog zakona, a sve kako bi se "osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH".

Micotakis je dao podršku zapadnom Balkanu.

"Želimo da zapadni Balkan ima europsku budućnost", rekao je.

Grčki premijer ponovno je zahvalio Hrvatskoj što je poslala kanader kad se Grčka borila s požarima prošloga ljeta, a Plenković Grčkoj na pomoći Hrvatskoj nakon razornih potresa.

Micotakis je izrazio nadu da će se "brzo sanirati posljedice potresa" u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:19