POMOĆ NAKON POPLAVA

Plenković: ‘Hrvatska vojska idući tjedan gradit će privremeni most u Sloveniji‘

U nevremenu koje je početkom kolovoza pogodilo Sloveniju živote je izgubilo šestero ljudi, a uništeno je 10 tisuća domova

Slovenska šefica diplomacije Tanja Fajon, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i slovenski premijer Robert Golob

 Crt Piksi/Delo/Cropix

Hrvatska vojska idući tjedan izgradit će privremeni most u poplavom pogođenom slovenskom mjestu Lačja Vas, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na Bledskom strateškom forumu.

Plenković se uoči početka skupa na Bledu susreo sa slovenskim premijerom Robertom Golobom kojemu je izrazio sućut Hrvatske te njezinu spremnost na pomoć u oporavku i obnovi nakon katastrofalnog nevremena i poplava koje su početkom kolovoza pogodile Sloveniju.

Tad je živote izgubilo šestero ljudi, a uništeno je 10 tisuća domova.

Premijer je najavio kako će hrvatska vojska idući tjedan izgraditi tzv. lansirni most, odnosno prijenosnu mosnu konstrukciju u Lačjoj Vasi, mjestu smještenom sjeveroistočno od Ljubljane.

"Na taj način Hrvatska vrlo konkretno pomaže Sloveniji nakon ovih velikih poplava", dodao je Plenković.

MORH: ‘HV pomaže Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena‘

Pripadnici Hrvatske vojske koji već 20 dana pomažu Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena vraćaju se u utorak u Hrvatsku, a već početkom rujna pomagat će im u izgradnji lansirnog mosta "Bailey M-1", izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu od 8. kolovoza bili su angažirani u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji na utovaru i prevoženju zemlje te kamenog materijala, izgradnji nasipa, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza...

"Svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima zahvaljujem što su ponovno dokazali spremnost Hrvatske vojske na brzu i pravovremenu reakciju. Pokazali su sjajnu organizaciju i kako je HV ta na koju se svi uvijek možemo osloniti", poručio je u MORH-ovu priopćenju ministar obrane Mario Banožić.

Ponovni angažman pripadnika Hrvatske vojske u Sloveniji započet će početkom rujna kad će oko 40 pripadnika inženjerijske skupine biti angažirano na izgradnji lansirnog mosta "Bailey M-1" u području sela Lačja Vas i sela Potok na mjestu urušenog mosta.

Most će imati gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Dužina mosta bit će 27,43 metra, a širina 3,23 metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:46