SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Do kraja mjeseca vidjet ćemo prvih šest Rafalea u Hrvatskoj. Obuka u Francuskoj se bliži kraju‘

‘Osuđujemo nasilje u Splitu, a pogotovo napade na policiju. Tome nema mjesta u sportu‘‘, poručio je Plenković

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković bio je na predstavljanju liste kandidata HDZ-a za prvu, drugu i šestu jedinicu, a nakon toga održana je sjednica Vlade, na kojoj se osvrnuo na najbitnije događaje unazad tjedan dana.

Zahvalio se u samom početku svima uključenima u nabavku borbenih zrakoplova Rafalea, ali i istaknuo uključenost u europske projekte.

‘‘Hrvatska nastavlja pripreme za dolazak prvih šest Rafalea, obuka u Francuskoj se bliži kraju. Do kraja mjeseca vidjet ćemo prvih šest Rafalea u Hrvatskoj‘‘, kazao je u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, a onda se po običaju osvrnuo na najvažnije događaje u proteklih tjedana dana, piše Dnevnik.hr.

Plenković je osudio navijačko nasilje i huliganizam te napade na policiju nakon završetka jučerašnje utakmice u Splitu između Hajduka i Dinama, pozvavši sve navijače da civilizirano prate sportska natjecanja i utakmice.

"U ime Vlade osuđujemo nasilje, huliganizam i posebno napade na policijske djelatnike. Nema mjesta u sportu za nasilje i nastavit ćemo se snažno odupirati takvim pojavama", poručio je Plenković.

"Sport je jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, to je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda uspješni i u civiliziranom praćenju sportskih natjecanja i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnosti", pozvao je Plenković navijače.

Osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je stopa inflacije u ožujku iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini.

"Podsjećam da smo najvišu razinu inflacije imali u studenome 2022., kada je bila 13,5 posto što znači da nakon toga 16 mjeseci zaredom stopa inflacije usporava. Mi smo je obuzdali nizom paketa mjera Vlade. I dalje ćemo pratiti ovaj trend i ako bude potrebno, ponovno reagirati kako bismo zaštitili hrvatske građane", rekao je premijer.

Pohvalio se i brigom o starijima i nemoćnima, pomaganju građanima i građankama u svakom smislu, kroz što je provukao i inflaciju te naglasio da će Vlada nastaviti pomagati, piše N1.

Plenković je istaknuo i da je proteklih dana obilježeno 15 godina članstva Republike Hrvatske u NATO-u, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja.

"Time smo itekako u punini pokazali pripadnost našem zapadnom krugu, transatlantskoj suradnji, povezanosti sa svim saveznicima u okviru NATO-a, SAD-om i drugim partnerima, i Hrvatska će, kao što je bila i do sada, biti aktivan i pouzdan partner i saveznica u okviru NATO-a", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na posjet kampu Infobipa.

"Oni su kompanija koja sudjeluje u okviru projekta na razini Europske unije, to su važni projekti, zajednički, od europskog značenja, uz potporu Vlade, Ministarstva regionalnoga razvoja, koji će pridonijeti konkurentnosti europskog gospodarstva, stvaranju europskih platformi kao konkurencija globalnim liderima koji uglavnom dolaze iz SAD-a", ustvrdio je Plenković.

Vlada će na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijeti odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih za izgradnju četiriju centara za gospodarenje otpadom, a usvojit će i plan protuminskog djelovanja za ovu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:39