SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Beroš i ja smo posjetili Banožića u bolnici‘; Iz KBC-a se oglasili o stanju bivšeg ministra

Banožić je i dalje na intenzivnoj njezi, no oporavlja se

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, da je potrebno otkloniti sve pokušaje podjela i da bi politički egzibicionisti trebali svoje političke poteze ostaviti za neke druge dane kada im se to može tolerirati.

"Treba otkloniti sve pokušaje podjela u hrvatskom nacionalnom biću uoči ovog dana. Vukovar je za sve svetinja, simbol otpora i svjetionik hrvatske slobode", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Vukovar koji ima posebno mjesto u srcu svakog Hrvata treba, poručio je, biti mjesto zajedništva, a ne pogubnih podjela, mjesto pijeteta, a ne nedostojnog huškanja, mjesto dostojanstva, a ne politikantstva, te mjesto nacionalnog jedinstva, a ne lokalnog svojatanja.

"Sve to govorim uz osudu onih koji su se očito pokazali nedoraslim političarima pa žele na račun Vukovara raditi neko profiliranje svojih političkih stranaka. To se ne radi, Vukovar ne smije biti grad koji dijeli Hrvate nego grad koji okuplja. On pripada Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, rekao je Plenković.

Dodao je da želi da obilježavanje Dana sjećanja prođe u jedinstvu i dostojanstvu uz poruku da bi "politički egzibicionisti trebali svoje političke poteze ostave za neke druge dane kada im se to može tolerirati, ali nikako ne onda kada su svi takvi pokušaji neprimjereni".

Plenković je rekao i da je zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošom jutros posjetio bivšeg ministra obrane Marija Banožića "koji je i dalje teško ozlijeđen i nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, ali se, prema informacijama liječnika postupno oporavlja".

"Mi mu želimo brz oporavak", dodao je.

Oko 14 sati su se kratkim priopćenjem oglasili i iz KBC-a Osijek.

- Navodimo kako je gospodin Mario Banožić i dalje smješten u Jedinici intenzivnog liječenja. Klinički pregledi i učinjene pretrage ukazuju na daljnje blago poboljšanje zdravstvenog stanja gospodina Banožića, stoji u priopćenju iz bolnice.

image

Ivan Anušić na svojoj prvoj sjednici Vlade kao novi ministar obrane

Nera Simic/Cropix
image

Ivan Anušić dolazi na sjednicu Vlade

Nera Simic/Cropix

Novom ministru obrane Ivanu Anušiću premijer je zaželio dobrodošlicu u Vladi, istaknuvši uvjerenje da će temeljem bogatog političkog iskustva u dosadašnjem radu "itekako pridonijeti radu vlade i voditi na najbolji mogući način Ministarstvo obrane".

"Jer, u ovim globalnim, europskim, regionalnim sigurnosnim okolnostima, Ministarstvo obrane itekako je važno za Hrvatsku", poručio je, navevši, da je u proteklih nekoliko godina proračun obrane povećan za više od 600 milijuna eura.

Plenković: Gotovo 24 tisuće građana do sada upisalo trezorske zapise

Do danas u 11 sati gotovo 24 tisuće građana upisalo je trezorske zapise te je uplaćeno 492 milijuna eura, rekao je u četvrtak na sjednici vlade premijer Andrej Plenković.

Iznoseći te podatke Ministarstva financija, Plenković je ustvrdio da oni pokazuju kako je država građanima ponudila način ulaganja povoljniji nego u poslovnim bankama.

"Riječ je o važnom projektu gdje smo kao vlada pokazali da godišnjim prinosom od 3,75 posto koji je viši od prinosa na godišnju obveznicu, nudimo građanima način da ulože svoj novac i iskažu povjerenje prema državi, njenim financijama i time dobiju boje uvjete nego što bi dobili na štednju u bilo kojoj od banaka u razdoblju od godinu dana", rekao je Plenković.

Prvi krug upisa "narodnih" trezorskih počeo je u ponedjeljak i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca je 440 milijuna eura, pa je tako taj ciljani iznos već premašen.

Pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Plenković se osvrnuo se i na jučer objavljene jesenske prognoze Europske komisije prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo realno rasti po stopi od 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti 4 posto. Sljedeće godine, rast bi trebao usporiti na 2,5 posto, a 2025. ubrzati na 2,8 posto.

To je potvrda vladinih prognoza te snage i žilavosti hrvatskog gospodarstva, rekao je.

Komentirajući stanje s afričkom svinjskom kugom, podsjetio je da za tu bolest nema lijeka ni cjepiva zbog čega su neophodna ograničenja i usmrćivanja životinja. Vlada je do sada, rekao je, usvojila programe pomoći ugroženim uzgajivačima vrijedne 32 milijuna eura, a u pripremi su dodatni programi vrijedni još 11 milijuna eura. Epidemija se smanjuje, a mjere su učinkovite, ustvrdio je.

Plenković: Hrvatska će donirati još milijun eura Pojasu Gaze

Hrvatska će donirati još milijun eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici vlade.

"Dat ćemo još milijun eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze", rekao je Plenković, što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman najavio prošlog tjedna na međunarodnoj konferenciji u Parizu održanoj kako bi se pomoglo stanovništvu Gaze koje je već tjednima suočeno s bombardiranjima u ratu Izraela protiv Hamasa.

To je nova donacija vlade nakon prve u iznosu od 250.000 eura.

Plenković je na sjednici vlade izrazio sućut obitelji Marka Mišića, hrvatskog povratnika u Bosni i Hercegovini koji je umro od posljedica brutalnog premlaćivanja.

"Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da najoštrije kazne počinitelje ovoga zločina", rekao je Plenković.

Marko Mišić je pretučen nakon što je pokušao spriječiti krađu drva s privatnog posjeda u selu Brezici kod Dervente, u Republici Srpskoj. Umro je u utorak, oko mjesec dana nakon napada, od zadobivenih ozljeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:44