NOVO UBLAŽAVANJE MJERA

Plenković: ‘Ako nam okolnosti budu dopustile, rado ćemo ići u popuštanje već od 1. ožujka‘

‘Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri cjepiva su učinkovita‘
 Damir Krajac/Cropix

Na sjednici Vlade koja je počela u 12 sati, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, bit će dvije odluke - o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije i o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na tim područjima.

Vlada će donijeti i zaključak o financiranju troškova mobiliziranja i nabave robe u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na početku sjednice Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

- I dalje imamo trend pada broja novih slučajeva koji se nastavlja 10. tjedan zaredom. Danas je to pao na 10 posto u odnosu na 10. prosinca. Tjedni prosjek je 75 slučajeva zaraze na milijun stanovnika, a u EU samo Finska i Danska imaju manje od nas. Situacija je puno bolja nego prije 10 tjedana. Broj preminulih je u značajnom padu. Nastavljamo sa svim aktivnostima koje imaju protuepidemijski karakter. Od 15.2. smo išli prema popuštanju mjera i još jednom želim poručiti svim građanima da ćemo razmatrati situaciju i ako bude takva da možemo ići dalje s popuštanjem, to ćemo i napraviti čim okolnosti budu takve. Ako za to bude prigoda već od 1.3. učinit ćemo to rado. Dinamika cijepljenja se intenzivira. Doze koje su došle do sada i one koje će doći tijekom ožujka, bit će preko 700.000 doza do kraja ožujka. Što se tiče razgovora o cjepivima od kompanija koje nisu u ovih nekoliko rezerviranih, mi ćemo na temelju kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani, vidjeti kakve su sve informacije. Zbog sigurnosti građana i uobičajenih kriterija želimo biti sasvim sigurni da to bude pouzdano, sigurno i učinkovito kao i ova tri cjepiva koja su u uporabi. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri cjepiva su učinkovita tako da nema smrtnih posljedica, teških simptoma, hospitalizacije, respiratora..., rekao je Plenković i dodao da je važno da poruke prema javnosti budu konzistentne kako sugrađani ne bi sumnjali u pojedina cjepiva.

- Vlada je odgovorna i radi što je dobro za sve nas u ovim okolnostima.

Osvrnuo se i na ostale aktivnosti Vlade tijekom ovoga tjedna.

- Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen, a nakon toga kreću finalni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022. Dobro je da je dolje otvoren i studentski dom za više od 500 studenata. Potpisan je ugovor za sigurnu kuću. Tako ispunjavamo ambiciju da u svim županijama postoje skloništa za žrtve nasilja. Borit ćemo se protiv tog negativnog fenomena, već smo tri zakona promijenili i ići ćemo dalje i pokušati učiniti da tog fenomena bude još i manje.

- Izdvojit ću i temu vanjskopolitičkog karaktera. SAD su potvrdile da je Hrvatska nakon niza godina ispunila uvjet za priključivanje programu izuzeća od viza. Broj odbijenih zahtjeva je bio 2,68 % a prag je bio tri posto. Slijedi rješavanje još nekoliko pitanja i vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti i procedure sa strane Washingtona tako da naši građani riješe pitanje viza. Neke druge članice EU koji su u njoj duže nego mi još nisu to uspjele riješiti, zaključio je Plenković.

Tomo Medved je izvijestio o stanju na području Banovine.

- Osiguravanje privremenog smještaja za stanovništvo potresom pogođenog područja i dalje je prioritet. Postavili smo kontejnere i mobilne kućice. U stanove i kuće u vlasništvu RH zbrinuto je 213 osoba. Petrinji smo predali kontejnersko naselje Sajmište.

- Imamo popis oštećenih građevina i predloženo je uklanjanje 314 objekata. Krećemo krajem ovog tjedna s podnošenjem zahtjeva za obnovu objekata i važno je naglasiti da smo proceduru maksimalno pojednostavili. Dogovorili smo uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom... Građani će moći pokrenuti postupak obnove samo uz jednostavan obrazac i osobnu iskaznicu. Stručni timovi će pomagati građanima u ispunjenju obrazaca...I dalje se prate pojave otvora u tlu. U nedjelju je završeno uklanjanje oštećene zgrade bivše vojarne Zrin u Petrinji..., rekao je Medved.

O epidemiološkoj situaciji je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

- Planira se reduciranje kapaciteta za covid bolesnike i povratak medicinskih djelatnika u matične ustanove, a koji su bili preraspoređeni u KB Dubrava. Donesena je odluka o objavi stručnog teksta o post covid sindromu sa svim informacijama za liječnike obiteljske medicine. Do sada je aplicirano 142.222 doze cjepiva, a cijepljeno je 87.169 osoba. Počinje druga faza cijepljenja, kroničnih bolesnika i osoba starije životne dobi. Zaprimljene su 832 prijave sumnje na nuspojave, a najčešće su to blage i prolazne reakcije. HZJZ je objavio naputak o postupanju u pripremi i provedbi cjepiva. Cilj je racionalno koristiti cjepivo i postići organizaciju. Od 22. veljače sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje će biti u funkciji. Prijave će biti dostupne putem javnog portala, telefonskom prijavom i kod obiteljskih liječnika. I dalje imamo povoljan trend smanjenja broja novozaraženih na tjednoj razini, smanjuje se broj hospitaliziranih a broj otpuštenih iz bolnica je veći od broja zaprimljenih, izvijestio je Beroš.

Beroš: Dosad u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva

Dosad je u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva, upotrijebljene su 142.222 doze, a cijepljeno je 87.169 osoba, naveo je na sjednici Vlade u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Jednu dozu cjepiva primilo je 32.116 osoba dok su 55.053 osobe docijepljene drugom dozom.

"U većini županija provedba prve faze cijepljenja bliži se kraju te započinje druga faza, odnosno cijepljenje osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika. U okviru druge faze dosad je aplicirano 20.895 doza", kazao je.

Prijavljene su 832 prijave sumnji na nuspojavu cjepiva, a najčešće su blage i prolazne reakcije.

Od ponedjeljka 22. veljače bit će u funkciji sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje. najavio je Beroš. Osim prijavom kod obiteljskih liječnika građani će se moći prijaviti i putem javnog internet portala te telefonskom prijavom pozivnim centrima.

"I dalje bilježimo trend smanjenja broja novozaraženih na tjednoj razini, smanjuje se broj hospitaliziranih osoba, a broj otpuštenih je veći od broja novozaprimljenih pacijenata. Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se jedan posto", naveo je.

U KB Dubrava stoga se, kaže, planira daljnje reduciranje bolničkih kapaciteta za covid-19 pozitivne bolesnike i povratak zdravstvenih radnika koji su tamo privremeno bili preraspoređeni u svoje matične ustanove.

Osnovano je i stručno povjerenstvo za liječenje pacijenata s postcovid posljedicama koje će izraditi stručni tekst sa svim važnim informacijama za liječnike obiteljske medicine i bolničke liječnike o očekivanim stanjima nakon covid-19 infekcije, rekao je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:16