PLAN ZA KONTROLU POLICIJE NAKON IZBORA

PLAN ZA KONTROLU POLICIJE: Karamarko prije izbora na brzinu želi postaviti 800 šefova

- Sadašnja vlada na odlasku namjerava izabrati novog ravnatelja policije, a prije raspuštanja vlade formirati povjerenstvo koje će izabrati ostali rukovodni policijski kadar - potvrdio nam je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko . Riječ je o približno 800 ljudi koje bi, zapravo, odabrao HDZ i Karamarko četiri tjedna prije izbora.

- Da, premijerka mi je potvrdila da će i četvrtak na dnevnom redu Vlade biti Uredbe potrebne za provedbu novog Zakona o policiji. Riječ je u Uredbi o plaćama policijskih službenika, Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u policiji i Uredbi o stjecanju policijskih zvanja. Nakon toga vlada će raspisati javni natječaj za novog ravnatelja policije, a potom će biti raspisani i interni natječaji za imenovanje načelnika policijskih uprava i policijskih postaja - kazao nam je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Oporba na nogama

Donošenjem spomenutih uredbi ispunjavaju se pretpostavke za primjenu novog Zakona o policiji koji je stupio na snagu 1. travnja ove godine. Primjena novog Zakona znači i preslagivanje unutar policijskog sustava, uključujući i rukovodeći policijski kadar.

Novi zakon predviđa da se ravnatelja policije po prvi put bira na javnom natječaju na mandat od pet godina, dok se ostali rukovodni policijski kadar i dalje bira internim natječajima unutar same policije. Ako Karmarko, što on očito vrlo dobro zna, postavi ljude koji su, de-fakto, isključivo dio njegova kadrovskog korpusa nova vlast će imati velikih, gotovo nepremostivih problema, u pokušaju da kontrolira što radi MUP i policija te da provede imenovanja i postavljenja na što bi imala pravo legitimitetom eventualne pobjede na izborima. Stoga je najava da tehnička vlada na odlasku namjerava izabrati policijske rukovodioce doslovno digla na noge oporbu.

- Vlada je u proljeće ove godine na vrat - na nos donijela tako važan zakon kao što je Zakon o policiji, a sad tehnička vlada na vrat- na nos donosi Uredbe koje se nije usudila donijeti dok Sabor još nije bio raspušten - kazao nam je predsjednik Odbora za unutarnju politiku u prošlom sazivu Sabora i kandidat SDP-a za ministra unutarnjih poslova Ranko Ostojić .

CIJELI ČLANAK TE INTERVJU S KARAMARKOM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 11:32