USKORO NA SLOBODI?

Plaćena jamčevina za uhićene Hrvate u Zambiji: Ostao je još samo jedan uvjet koji moraju ispuniti

Podsjetimo, osmero Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhićeno je početkom prosinca u Zambiji pod sumnjom trgovanja djecom
 Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga, uplatili su jamčevinu od po 1000 dolara po osobi, no nisu još pušteni iz zambijskog zatvora jer nisu ispunjeni svi uvjeti da ih se pusti da se brane sa slobode.

Ono što se čeka, potvrđuju nam u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, jest pronalazak 16 zambijskih državljana koji će za njih jamčiti nakon što ih vlasti puste da se brane sa slobode, a taj postupak traje i trajat će vjerojatno i preko vikenda.

Ako se dotad ispune svi uvjeti, osmero hrvatskih državljana moglo bi biti pušteno u ponedjeljak, ali ni to nije još sigurno.

Na zadnjem održanom ročištu u četvrtak, naime, sudac je odobrio da ih se pusti na slobodu uz jamčevinu od 1000 dolara po osobi, ali i uvjete koji nisu poznati u našem pravosudnom sustavu, pa tako za svakoga od osam hrvatskih državljana moraju jamčiti po dvije osobe iz Zambije. Moraju i regulirati boravište u Zambiji, položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.

Kako se može čuti, Hrvati su ispunili sve uvjete osim tog jednog, nisu još prikupili 16 osoba koje će za njih jamčiti.

Profil 16 Zambijaca koji moraju jamčiti za Hrvate nije definiran, kažu sugovornici, jedini je uvjet da su njihovi državljani. U im pomaže i konzul iz Pretorije koji ima svoje kontakte, ali i novi odvjetnik kojeg su angažirali.

Naime, ono što je novo u slučaju jest da su četiri hrvatska para, koja su u zatvoru još od 7. prosinca prošle godine, zajednički angažirala profesionalnog odvjetnika koji se u četvrtak prvi put pojavio na ročištu.

Odvjetnika su izabrali s liste koju im je dalo naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju. Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01