NOVI BIZNIS

Pitate se gdje je i što radi Zlatko Canjuga? Gradi veliki šoping-centar, partnerica mu je bivša Todorićeva snaha!

Canjuga je tvrtku osnovao još 2004. godine, dok je Novosel u taj ozbiljni biznis i suvlasništvo ušla krajem siječnja 2021.

Zlatko Canjuga, Martina Novosel

 Cropix

Lanjskim usvajanjem izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Knina, koje su za cilj imale pokretanje gospodarske aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta, u svibnju prošle godine odjeknula je vijest da će se u Kninu graditi trgovački centar koji će zaposliti od 100 do 150 ljudi.

- Ovim izmjenama realizirat će se gospodarski projekti poput izgradnje prodajnog centra u Marićima, površine od osam do deset tisuća četvornih metara koji će otvoriti austrijski investitor, a u kojem će posao naći 100 do 150 ljudi - izvijestio je tada vijećnike Marijo Ćaćić, gradonačelnik.

Nešto manje od godinu dana kasnije, uvidom u zemljišne knjige doznajemo kako je, kao vlasnik povećeg dijela terena na sjeveroistočnom dijelu Knina na kojem bi se novi šoping-centar trebao graditi, upisana tvrtka "Ens".

Iza te zagrebačke kompanije stoje, ni više ni manje, nego Zlatko Canjuga, bivši glavni tajnik HDZ-a, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svojedobni predsjednik NK "Croatia", odnosno ranijeg i kasnijeg "Dinama", te Martina Novosel, bivša snaha poduzetnika Ivice Todorića i Miss Hrvatske iz 1997. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Canjuga je tvrtku "Ens", registriranu za posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima, osnovao još 2004. godine, dok je Novosel u taj ozbiljni biznis i suvlasništvo ušla krajem siječnja 2021. godine. Kao što je poznato, Canjugina supruga Piruška godinama je bila u vrhu Todorićeva koncerna "Agrokor" u kojem je bio angažiran i njegov sin Ante, tadašnji suprug Martine Novosel.

U medijima se već pisalo da dvojac Canjuga-Novosel razvija višemilijunski biznis tako da kupuju zemljišta u gradovima i pripremaju iz za izgradnju trgovačkih centara, te da ih predaju konačnom investitoru i to, naravno, dobro naplate. Njihova intencija da to naprave i u Pločama, prošle je godine izazvala žustre polemike između vladajućih vijećnika predvođenih SDP-om i oporbenih HDZ-ovaca u gradu na ušću Neretve.

Dvojac je do prosinca 2021. godine, bio i suvlasnicima tvrtke "Ens Development" za upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovi ugovora, nakon čega je tu kompaniju, ulaganjem oko 80 milijuna eura, preuzela "Imbea Immoeast" koja je na hrvatsko tržište uvela lanac prodajnih objekata "Stop Shop". Dotadašnji "Ens Development" prikladno je postao - "Stop Shop Development".

Dakle, "Stop Shop Development" bavi se istim biznisom kao i poduzetnički dvojac Canjuga-Novosel: kupuju zemljišta i (g)rade trgovačke centre, odnosno specifične ‘‘Stop Shopove‘‘ koje od "klasičnih" prostora za šoping razlikuje to što su građeni tako da se u svaki dućan ulazi izravno s parkirališta, piše Slobodna Dalmacija.

Austrijska tvrtka do sada ih je otvorila u manjim sredinama poput Valpova, Našica, Ludbrega, ali i u Kaštel Sućurcu, Osijeku i Velikoj Gorici, a po svemu sudeći, sljedeće investicije su Vodice, za koje je već zatražena lokacijska dozvola na zapadnom dijelu grada, ali i - Knin.

Austrijanci su se na hrvatskom tržištu usredotočili na gradove srednje i manje veličine kako bi lokalnom stanovništvu osigurali mjesto na kojem mogu pronaći sve što im je potrebno bez odlaska u veće sredine, a na nove građevinske lokacije, izgleda, dolaze uspješnom suradnjom sa spomenutom tvrtkom "Ens".

Osim toga, tijekom predstojećih tri do pet godina, u Hrvatskoj planiraju otvoriti svoje "Stop Shop" poslovnice na više od 20 lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:13