AKCENT

Piše Marko Špoljar: Hrvatski građani bi više cijenili priznavanje odgovornosti

Vladari naši, grdno se varate da ćete pod tepih uspjeti sakriti sve svoje krive procjene i njihove posljedice
Andrej Plenković
 Ranko Šuvar/Cropix

Unatoč činjenici da Hrvatska unatrag nekoliko tjedana sigurno klizi prema europskom dnu i smješta se među najgore zemlje po brojevima preminulih od covida-19 i brojevima novozaraženih u odnosu na broj stanovnika; unatoč tome što je od početka epidemije dosad više od 165 tisuća građana bilo zaraženo koronavirusom, a od kojih je više od tri tisuće preminulo - najviši dužnosnici koji vode zemlju i upravljaju koronakrizom uporno odbijaju priznati odgovornost za crnu koronastatistiku.

U najboljem slučaju oni svoju odgovornost velikodušno dijele s građanima, pogotovo onima, kako kažu, neodgovornim pojedincima koji krše njihove protuepidemijske mjere. Naravno da su za dio sada već tragičnih brojki oboljelih i preminulih odgovorni i oni koji ne zarezuju mjere, koji im prkose družeći se čak i po ilegalnim tulumima, ali ne bi se smjela sva krivnja svaliti na neodgovorne građane.

Naime, oni, baš kao i najsmjerniji među nama, nemaju nikakav utjecaj na to hoće li Stožer civilne zaštite RH donijeti neku mjeru, hoće li ona biti pravodobno donesena i kako će se poštivanje tih mjera kontrolirati. Takve odluke koje u konačnoj reperkusiji udaraju tempo koronastatistici donosi - da se ne lažemo - vrlo uzak krug ljudi: premijer Andrej Plenković, čelnici Stožera i vrh vladajuće stranke.

A zašto oni ne preuzimaju odgovornost? Pa možda zato što vjeruju da će tom strategijom uspjeti sa sebe oprati odgovornost (krivnju?) za moguće katastrofalne konačne brojke zaraženih, oboljelih i preminulih do konca epidemije. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je u intervju za Dnevnik Nove TV kolegici Sabini Tandari Knezović poručio da je promašeno govoriti o (nečijoj) odgovornosti za tešku epidemiološku situaciju u Hrvatskoj

"O krivnji je u ovome trenutku, po meni, potpuno promašeno govoriti, zato što će se na kraju zbrajati rezultati. Onda ćemo analizirati što je i kako je, ova borba još traje. Danas imamo rezultate koji brinu, daleko od toga da bih govorio da je situacija dobra, nije, ali nemojmo govoriti da smo lošiji nego jesmo", rekao je HDZ-ov šef Sabora poručivši još da se ne slaže s ocjenama da smo najgori u Europi.

Hrvatski vladari jednostavno ne žele priznati ili barem kritički se osvrnuti na činjenicu da je Hrvatska strože mjere uvela tek 28. studenoga, a ne početkom studenoga kada su to učinile brojne europske zemlje. To bi bilo i ljudski i politički pošteno jer su u Hrvatskoj baš u tih tri-četiri tjedna brojke novozaraženih i preminulih otišle u nebo.

Na prvoj konferenciji za medije od izlaska iz izolacije premijer Andrej Plenković odbacio je osobnu, političku odgovornost za koronabrojke, a izbjegao je i direktan odgovor na pitanje je li mu iz današnje perspektive žao što mjere nisu uvedene prije. U istom tonu nastavio je jučer i šef HZJZ-a Krunoslav Capak: "Jesu li mjere došle prekasno ili prerano, teško je reći. Mnoge zemlje su uvele mjere i ranije pa nisu imali ovakvo poboljšanje kakvo mi imamo… ".

Vladari naši, grdno se varate da ćete pod tepih uspjeti sakriti sve svoje krive procjene i njihove posljedice, a posipanje pepelom i priznavanje odgovornosti - nema sumnje - građani bi više cijenili od raznih "lakirovki".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:51