TRAGEDIJA U BRODU

Piletić o smrti dječačića: ‘Nije bilo elemenata da se dijete žurno izdvoji. Poslali smo inspekciju u Zavod za socijalni rad‘

Ministar tvrdi kako je povećan broj posvojenja te da je narastao broj udomitelja

Marin Piletić

 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić novinarima je komentirao slučaj smrti 20-mjesečnog sjeteta koje nije dočekalo smještaj u dom ili udomiteljsku obitelj, prenosi Dnevnik.hr.

Izrazio je sućut obitelji te dodao kako se radi o prirodnoj smrti djeteta.

- Obitelj je kontinuirano u nadzoru socijalne službe. Nije bilo elemenata da se dijete žurno izdvoji, rekao je i dodao kako je podnesen zahtjev redovnim putem, a sud još nije donio odluku.

Rekao je i da se danas čuo s voditeljicom centra te da mu je rekla kako nije bilo nikakvog razloga za žurno izdvajanje djeteta iz obitelji.

- Ova smrt koja se tendenciozno želi prikazati kao krah socijalnog sustava nije činjenično stanje, rekao je te istaknuo kako se u situacijama kada je potrebno žurno izdvajanje iz obitelji to radi odmah.

- U ovom slučaju nije bilo elemenata za žurni postupak, rekao je.

Iznio je podatak da je 270 djece žurno izdvojeno i zbrinuto u 2023. godini.

- Ovdje govorimo o slučaju gdje je primijećeno da djeca imaju značajno smanjene razvojne šanse. Ono što smo utvrdili je da roditelji i djeca imaju ostvaren emocionalni odnos. Stječe se dojam da je smrt ovog djeteta rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige i zanemarivanja. To nije slučaj. Danas je naša inspekcija poslana na teren i u Zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja usluga koji su bili dio postupka. Kada stigne nalaz, bit ćete obaviješteni, rekao je ministar.

- Žalim zbog smrti jednog djeteta, nažalost, prirodnim putem. Nema potrebe nikome predbacivati smrt djeteta. Ministarstvo je shvatilo da ima određenih poteškoća sa smještajem. Mi smo pokrenuli i dali jasan naputak našim ustanovama da osiguraju dodatne kapacitete. Prošle godine otvoreno je 68 kapaciteta, kazao je.

Rekao je i kako ove godine planiraju proširiti kapacitete za 200 dodatnih smještajnih jedinica te kako je u ponedjeljak potpisao suglasnost za darovanje stana za potrebe smještaja djece i obitelji u riziku u centru Zagreba.

Podsjetio je da su povećane naknade za rad udomitelja i opskrbnine. Ministar tvrdi kako je povećan broj posvojenja te da je narastao broj udomitelja i da se širom zemlje provode akcije kojima se potencijalne udomitelje upoznaje s prednostima udomiteljstva.

Odgovorio je i na pitanje o tome je li postupak izdvajanja djeteta iz obitelji zaista trajao svih 20 mjeseci koliko je nesretno dijete bilo živo.

- Prvo sam jasno rekao da je Zavod za socijalni rad pokrenuo postupak da se roditelje liši prava na stanovanje. Sud donosi odluku, ročište je zakazano 12. veljače, ali ovaj proces koji govori o lišavanju prava na stanovanje nema veze sa žurnom mjerom izdvajanja djece, rekao je.

- Što se tiče ove obitelji, pronađeni su udomitelji, kazao je i dodao kako očekuju da će ih tamo smjestiti nakon ročišta.

Ministar se ograđuje od odgovornosti za smrt djeteta. Tvrdi da do smrti nije dovelo ničije "činjenje ili nečinjenje".

- Sustav je bio uz njih u kontinuitetu, ponovio je Piletić za obitelj.

O mjeri izdvajanja iz obitelji odlučuje sud, ističe ministar. Što se tiče žurnog zbrinjavanja, djeca moraju biti odmah smještena.

- Intenzivno radimo na tome da proširimo kapacitete. Zašto bismo širili kapacitete, ako mjesta ima?, pita se ministar koji je donedavno tvrdio da ima dovoljno mjesta i da nema puno djece koja čekaju na red.

Kako je Jutarnji pisao, riječ je o djetetu koje je sredinom prosinca prošle godine preminulo u bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sustav socijalne skrbi tijekom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Riječ je o obitelji koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema procjeni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja (majci je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:52