BIZARNA SITUACIJA

PETROV POSTAO TALAC VLASTITE FUNKCIJE Šef Mosta doslovce se ne smije dignuti sa sjedalice, jedan odlazak iz sabornice značio bi - kraj!

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Božo Petrov posljednja dva dana doslovce ne diže sa sa stolca predsjedavajućeg. Čak i u trenucima dok su samo četiri zastupnika jučer vodila raspravu o arhivima, predsjednik Sabora je sjedio i vodio raspravu.

Tportal piše da je Božo Petrov postao talac vlastite funkcije, i to doslovce. Ako ne želi da HDZ poentira i pokrene glasanje o njegovom opozivu, za što su već prikupili 79 potpisa, doslovce se ne smije dignuti sa stolca predsjedavajućeg. Osim tijekom stanke...

Poslovnik Hrvatskog sabora postao je važan alat u ovoj političkoj igri koja traje od kraja prošlog tjedna i pucanja koalicije HDZ-Most.

HDZ-ovci, nakon što je njihov šef Andrej Plenković izbacio Mostove ministre iz Vlade, žele izglasati nepovjerenje i Mostovu šefu Sabora, Boži Petrovu. Imaju dovoljno potpisa, 79, i sada mogu samo čekati da točka dnevnog reda o izglasavanju nepovjerenja Petrovu dođe na red.

A dok je Petrov predsjedavajući, on može mijenjati dnevni red i točku o svojem izglasavanju stalno gurati u zapečak, dok se HDZ-ovcima žuri i žele to obaviti što prije.

- U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora ili spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, njega zamjenjuje jedan od potpredsjednika iz reda zastupnika parlamentarne većine kojeg odredi predsjednik Sabora - jasan je saborski poslovnik.

Ako Petrov kojim slučajem ima nekakve obveze i ode iz Sabora, što je ranije bio čest slučaj, predsjedavajući postaje netko od petero potpredsjednika Sabora. Time automatski ima ovlasti i za mijenjanje dnevnog reda i otvaranje rasprave, a potom i glasanje o povjerenju Petrovu.

A tih pet potpredsjednika, jedva čekaju da ga skinu s te pozicije, posebice HDZ-ov trojac: Milijan Brkić, Željko Reiner te Gordan Jandroković, kojeg HDZ želi za novog predsjednika, piše tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:53