OGRANIČAVANJE CIJENA

Petrol Vladi: Doveli ste nas u neizdrživu situaciju, u Hrvatskoj zapošljavamo preko 2300 radnika...

Marže su gotovo cijelu godinu nepromijenjene, a cijene nabave naftnih derivata rastu

Benzinska postaja Petrola

 Andrija Lucic/Cropix/Cropix

Uprava Petrol Grupe koja u Hrvatskoj nakon akvizicije Croduxa ima 202 benzinske crpke susrela se danas poslijepodne s čelnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi im, prema riječima predsjednice Uprave Nade Drobne Popović, izrazila nezadovoljstvo najnovijom Vladinom odlukom o produljenju ograničavanja cijene eurosupera i eurodizela na domaćem tržištu.

- Iznijeli smo Ministarstvu svoje prijedloge i stajališta kako da se iznađe rješenje za trenutnu situaciju na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata koja je za Petrol poslovno neizdrživa. Imamo razumijevanja za situaciju u Hrvatskoj u smislu utjecaja cijene goriva na inflaciju. No, očekujemo da će se kroz narednih tjedan dana naši prijedlozi razmotriti i da ćemo doći do rješenja – kazala je Nada Drobne Popović. Na pitanje je li Petrol i u Hrvatskoj spreman poduzeti korake koje je poduzeo u Sloveniji prilikom državnog ograničavanja cijena goriva sredinom ove godine u vidu ograničavanja rada ili zatvaranja dijela benzinskih crpki, predsjednica Uprave Petrol Grupe odgovorila je da očekuje dogovor s Ministarstvom oko uvjeta poslovanja na tržištu i cijena goriva. Ona je poručila kako normaliziranje uvjeta na tržištu naftnim derivatima nije samo u interesu Petrola, nego i Hrvatske jer Petrol Grupa u Hrvatskoj zapošljava preko 2300 radnika koji skrbe za svoje obitelji. Podsjetila je i kako Petrol do sada u Hrvatskoj uložio 270 milijuna eura te da godišnje u državni proračun samo po osnovi poreznih davanja uplaćuje oko 300 milijuna eura.

- Mi smo odgovorni za plaće naših zaposlenika. Isplata plaća u ovakvim uvjetima poslovanja smanjuje našu konkurentnost što nije u interesu država u kojima poslujemo – istaknula je predsjednica Uprave Petrol Grupe.

Upozorivši kako Petrol nema svoje rafinerije, Nada Drobne Popović naznačila je kako se kompanija nalazi u potpunoj ovisnosti o nabavi naftnih derivata na svjetskom tržištu i marži koje može zaračunati u cijeni goriva.

- Našli smo se u situaciji da su marže gotovo cijelu godinu nepromijenjene, a cijene nabave naftnih derivata rastu što nas stavlja u vrlo tešku poslovnu poziciju – dodala je Nada Drobne Popović. Podsjetila je kako Petrol na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata sudjeluje s oko 25 posto udjela te ga smatra, uz slovensko, svojim najvažnijim tržištem. Kada bi Petrol mogao slobodno formirati cijene eurosupera 95 i eurodizela, one bi, prema riječima predsjednice Uprave Petrol Grupe, u odnosu na cijene koje je Vlada utvrdila Uredbom koja je na snazi, bile veće za prosječnih kunu i 53 lipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34