ALARMANTNO STANJE

Petrinjsko proljeće prozvalo gradsku vlast: ‘Zakonska obveza brige o djeci grubo je zanemarena‘

Pučko otvoreno učilište zatvorilo je vrata Savjetovališta jer stručnjak koji ga je ranije vodio više ne živi u Petrinji, navode

ilustrativna fotografija

 Danijel Soldo/CROPIX

Građanska inicijativa "Petrinjsko proljeće", zabrinuta za psihičko i emocionalno zdravlje djece i mladih u Petrinji i okolici, pozvala je gradsku vlast da riješe taj problem, upozorivši da je zakonska obveza brige o djeci grubo zanemarena.

"Pandemija, potres i blizina rata izvanredne su situacije koje izuzetno stresno djeluju, a svaka pojedinačno ukazuje na potrebu za dodatnom podrškom, usmjeravanjem ili jednostavno razgovorom", poručila je inicijativa.

U posljednje dvije godine, napominju, svi su razmišljali o tome može li život ponovno biti lijep.

No paralelno s tim, upozoravaju, Pučko otvoreno učilište zatvorilo je vrata Savjetovališta jer stručnjak koji ga je ranije vodio više ne živi u Petrinji. Smatraju nedopustivim da djeca, mladi i obitelji nemaju pristup podršci samo zato što je jedna osoba promijenila mjesto života ili posao.

Inicijativa podsjeća da je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da općine i gradovi u svom djelokrugu obavljaju poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koje nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na brigu o djeci.

"Dakle, odgovornost je općine i grada da osigura mehanizam brige za djecu koja je u ovom trenutku grubo zanemarena", zaključili su.

Upozorili su također da nemaju osnovni mehanizam koji može pomoći djeci i mladima u suočavanju s posljedicama ogromnih izazova, ali da umjesto toga te ranjive skupine imaju priliku svakodnevno produbljivati svoje traume hodanjem kroz razrušeni grad.

"Jedino što se u posljednje vrijeme obnavlja enormnom brzinom su rane koje smo svi zajedno nekako zacijelili, a koje je blizina novog rata otvorila i čini ih ponovno živima. I sve to dolazi nakon više od dvije godine u kojima djeca i mladi nemaju pristup niti svojim vršnjacima u onoj razini koja im je potrebna da ostvare kvalitetne odnose i usvoje temelje za sve daljnje odnose u životima izvan vlastite obitelji", poručila je inicijativa.

Ustvrdili su da odgovornost za osiguravanje brige za djecu i mlade mora biti prioritet, poručivši lokalnim vlastima da ponovnim pokretanjem Savjetovališta imaju priliku pokazati da to prepoznaju i poštuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:24