DRUŽENJE UČENIKA

Petrinjski školarci velikom su vrtnom zabavom završili ovu školsku godinu

Udruga Luč i dr. Ružica Vušković organizirali su goste i sponzore, kao i maturalac za 52 osmaša i nekoliko učitelja u Poreču
 Željko Hajdinjak/Cropix

Petrinjski školarci ispratili su svoju najtežu školsku godinu. Prvi su put to učinili u velikom stilu. Zaslužili su - nakon godinu i pol nastave u pandemiji, više online nego u školskim klupama pa potom i potresa koji ih je iznova udaljio od škole, svaki je događaj poželjan i objeručke su prigrlili ideju dr. Ružice Vušković i Udruge Luč o velikoj vrtnoj zabavi.

Psihijatrica, dr. Ružica Vušković, koja radno vrijeme odrađuje diljem Amerike, kaže, "zabavu si je zacrtala" i prionula je zvanju gostiju. Crveni nosovi uzvanike su nasmijavali, akademska slikarica Eva s njima je crtala zajedničku sliku velikog formata, DJ je puštao pop-hitove. Udruga Dobro dobri s Bad blue boysima iz zagrebačkog je hotela Esplanade, pokupila slasnu donaciju.

- Slastičari Esplanade ispekli su 750 komada štrukli. Evo ih, vruće - pokazuje Senad Palić iz organizacije.

Kud god krenete Banijom, sve su šanse da ćete susresti Palića i društvo. Od prvog su dana poslije potresa, neizbježni na Baniji.

Doktorica Ružica, kako je svi ondje već zovu, u ovom se zapuštenom kraju udomaćila. Uz redovnu psihološku pomoć stradalima u potresu, dala si je u zadatak pomoći djeci da što bezbolnije prođu kroz traumu koja ih je snašla.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Izlet na Brijune

- U ovu školu redovno dolazimo slušati učenike na satu 'Vi pričate, mi slušamo'. Ovo je retraumatizirana populacija, prvo rat i izbjeglištvo pa krediti za ponovno kućenje, da bi se kuća srušila u potresu - kaže psihijatrica.

- Znala sam i da moraju na maturalac. U cijelom kontekstu je normalno jako važno. Ali trebali smo sponzore. I našli smo ih. Hoteli Valamar iz Poreča. Besplatno će na četiri dana ugostiti 52 osmaša i nekoliko učitelja. Dogovorili su za njih i izlet na Brijune. Velika im hvala - sretna je doktorica.

Kad pita učenike što im se u životima promijenilo, uglavnom odgovaraju "ništa".

Dr. Ružici Vušković jedan se 7. razred osobito urezao u sjećanje. Svi su redom rekli da se ništa nije promijenilo, ali, kaže liječnica, "nije tu nešto štimalo".

- Svi su bili kao visibabe. Uskoro sam doznala da je s njima u razred išla najmlađa žrtva potresa, djevojčica Laura.

Svoje osjećaje, za koje su im riječi prešture, učenici iz Petrinje su nacrtali. Na lijevoj polovini je slika prije potresa, na desnoj poslije. Ima apstrakcije i naive, jednostavnih poteza i malih umjetničkih djela, ali svi su crteži u jednome isti - lijeva je strana ljepša. Smirenija. Ono što neće nikome priznati, djeca su nacrtala.

- Na jednoj je slici lijevo ravna linija, desno nered, lijevo kuća, desno kuća bez krova.

Prava košnica

Osnovna škola Petrinja prava je košnica. Umjesto redovnih 388 učenika, danas je u školi njih čak 800 i 200 djelatnika. Udomili su i 300-tinjak učenika iz teško oštećenih škola.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Gdje svi stanu?

- Organizacijski je izazovno, ali smo se snašli. I maturanti iz petrinjske gimnazije, njih 70, kod nas pišu mature. Najveći je izazov osigurati im mir. Svaki kutak škole je iskorišten da nitko ne bude zakinut za obrazovanje - rekla nam je Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica OŠ Petrinja. Zovu je "žena zmaj".

Iz njezine je škole otišlo 19 učenika. U početku je ravnateljica vjerovala da će ih otići više pa je sretna što nije. Još 32 učenika žive u kamp-kućicama.

- Kažu nam da za test iz geografije sjednu pa uče u autu. Najuočljivija promjena je što lako planu. Ali sretni su što su u školi - zaključuje.

Obnova ide sporo, puno sporije nego što su očekivali. Posljedice su izvjesne.

- Radite sa zdravom djecom, čiji su uvjeti života katastrofalni. Njima treba pozornost, priredba u školi. Sve ovo umanjuje moguću anksioznost i depresiju u budućnosti. Nismo gatare da znamo tko će razviti psihičke poremećaje i PTSP, ali možemo dati sve od sebe da toga bude sve manje - zaključuje dr. Vušković.

Udruga Luč i dr. Ružica Vušković organizirali su goste i sponzore, kao i maturalac za 52 osmaša i nekoliko učitelja u Poreču, što su omogućili sponzori

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57