OTVORENO O BARTULICI

Peternel: Hajka kao na Markić; Raspudić: Ferrari? Kao da Bozanić dođe na Prijovićku u prvi red!

Ferrari je bio poruka građanima: one dugove i račune koje mi ne može pokriti majka, pokrit će ih milje s kojim se družim, rekla je Ivana Marković

Stephen Nikola Bartulica na pozornici nakon objave rezultata izbora

 Damir Krajač/Cropix

Aktualno prijepodne u Saboru premijer Andrej Plenković i ostatak HDZ-a ocijenjuju uspješnim dok oporba smatra kako na sva pitanja nije ponuđen adekvatan odgovor. U centru pozornosti još uvijek je Stephen Bartulica zbog slučaja ‘crveni Ferrari‘, a koplja se lome i oko mjesta predsjednika Odbora za ljudska prava. Ove i druge teme, komentirali su gosti emisije ‘Otvoreno‘ na HRT-u.

Peternel: Ja mu nisam rođak

Predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel osvrnuo se na situaciju sa Stjepom Bartulicom koji je nakon osvajanja mjesta u EP-u sa skupa otišao Ferrarijem.

- I dosad sam se klonio komentiranja tog slučaja jer ja nisam rođak gospodina Bartulice. Ja sam njegov stranački kolega, ne mogu komentirati kako je došao, otišao, kakvu imovinsku karticu ima i što posjeduju, rekao je.

Ustvrdio je kako može komentirati njegovu politiku s kojom se većinom slaže te dodao kako su mu birači dali svoju podršku.

- Slažem se s gospodinom Penavom i Radićem da gospodin Bartulica mora detaljno oko toga obavijestiti javnost i odgovoriti na novinarska pitanja. To je u politici tako i mora se dogoditi, kazao je.

- Danas je jedan dio objasnio, pročitao sam na portalima da se očitovao o tom slučaju. Pojasnio je gospodin Radić o čemu se tu radilo. Gospodin Bartulica je rekao da je proslavljao tu pobjedu. Morate sve staviti u kontekst, zaista je gospodin Bartulica bio izuzetno napadan. Hajka koja se vodila protiv njega se može usporediti samo s hajkom koja se vodila protiv gospođe Markić oko referenduma o braku. To su čak priznali neki političari koji se s Bartulicom ne slažu ideološki, dodao je.

Raspudić: Samo mu je falio lanac oko vrata

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić istaknuo je kako došlo do ‘čudnog miješanja registara‘, jer ‘Bartulica, onakav kakvog ga vidimo i znamo, nakon onakvog govora, odlazi u Ferrariju u maniri 50 Centa‘.

- Samo mu je još falio debeli zlatni lanac oko vrata i kešom da maše, kao da gledam 50 Centa ili Gršu. Kao da nadbiskupa Bozanića vidite u prvom redu na koncertu Aleksandre Prijović, rekao je.

- Radilo se o pokušaju ironije koji nije bio najsretniji. Akteru te ironije - Bartulici - to ne stoji i očito da on nije bio autor tog vica. Stvar nije uspjela, ali onda su bile problematične stvari gdje se tu pokazuje krim-milje, kazao je.

Ustvrdio je kako je s Bartulicom zadnji put razgovarao na kongresu koji je organizirao Jordan Peterson.

- A sad ga vidim u nekom kontekstu koji izgleda kao balkanski krim-milje, veliki upitnik ostaje iznad glave, upozorio je.

Osvrnuo se na Odbor za ljudska prava te rekao kako oni sigurno neće dati ruku za Milorada Pupovca.

- Nedopustivo je da se poigrava sa saborskim odborima u ovoj njihovoj trgovini gdje kao nema 3P koalicije, ali de facto ima, kako da bude Pupovac sit i koalicija na broju. Posebno je bizarno da su ga htjeli utrapiti oporbi, dodao je.

Marković: To je poruka građanima

Zastupnica SDP-a Ivana Marković kazala je kako je Bartuličin čin bio poruka građanima.

- Ja ne znam gospodina Bartulicu kao kolegu, ali ovo mogu komentirati s aspekta drugih građana. Za mene ovo nije dječja igra kako je danas rekao premijer. Mislim da je poruka bila jasna. Ferrari je bio poruka građanima ‘one dugove i račune koje mi ne može pokriti majka - pokrit će ih milje s kojim se družim‘, rekla je.

Ustvrdila je kako to nije bezazlena i bezvezna poruka građanima.

- Navodna hajka se stvorila jer gospodin Bartulica nije mogao objasniti nesrazmjer imovine. To su jednostavna pitanja na koje mi kao dužnosti - u svakom trenutku - moramo jasno komunicirati, naglasila je.

Činjenica je, kako kaže, ‘kad se zbroje prihodi i rashodi - ostane 38 eura za život i da se te stvari moraju jasno objasniti‘.

- Ono što je mene zaprepastilo u intervjuu danas su izjave ‘ne znam koji su to bili ljudi, ne provjeravam s kim se družim, bio sam pod nekim utjecajem‘. Mi govorimo o dužnosniku koji se kandidirao za neke izvršne funkcije pa postavljam pitanje kako će sutra donositi odluke i pod čiji će utjecaj pasti, dodala je.

Mažar: Oporbe danas nije bilo

Odgovarajuću na pitanje je li aktualno prijepodne bilo najlakše dosad, dijelom i zbog toga što DP služi kao gromobran HDZ-u, zastupnika HDZ-a Nikola Mažar ukazao je na dobre ekonomske rezultate.

- Mi smo i dalje u staroj situaciji jer smo pobjednici parlamentarnih izbora. Građani su obnovili povjerenje HDZ-u. Mi smo danas, što se tiče HDZ-a i parlamentarne većine imali uspješno aktualno prijepodne. Uspjeli smo sve ekonomske pokazatelje i sve ovo gdje Hrvatska sada ide, a vidjeli smo da je danas odobrena i peta rata bespovratnog kredita vezano za NPPO (822 milijuna eura) - vidimo gospodarski rast i najveću zaposlenost od 1997. godine, rekao je.

Istina je, kako kaže, "nikad manje pitanja za premijera, ali to je zato je oporbe u Saboru danas praktički nije bilo.

Osvrnuo se i na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

- Vidi se da se oporba ili raspada, dijeli na nezavisne zastupnike ili su na unutarstranačkim izborima, kazao je.

- HDZ će svoje izbore provesti na način jedan član - jedan glas neposredno 13. srpnja. Preko 217 tisuća članova HDZ-a će imati to demokratsko pravo, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 13:39