'KRAJINSKE ŽRTVE'

Peter Galbraith: Srpska tužba nema šanse na sudu

Galbraith je bio veleposlanik u Hrvatskoj u doba Oluje i prije te akcije, kad je u rujnu 1994. godine potpisan ugovor hrvatske Vlade s MPRI-em
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Pomisao da je šaka umirovljenih američkih vojnih časnika promijenila tijek povijesti u Hrvatskoj je besmislica. Sumnjam da će ova tužba uopće doći do faze suđenja - komentirao je Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, tužbu koju su Srbi u Chicagu podnijeli protiv američke vojno-konzultantske tvrtke MPRI, odnosno holdinga L-3 Communications.

Dozvola vlade

- Prema onome što znam, tvrdnja da je MPRI izvojevao pobjedu za Hrvatsku naprosto nije točna. MPRI je u doba uoči operacije Oluja imao dozvolu američke vlade za pomoć Hrvatskoj, no to je bila pomoć za logistička pitanja, važna za jednu vojsku, ali ona nikako nisu uključivala ratovanje - rekao je za Jutarnji list Peter Galbraith, koji je trenutno kandidat za mjesto u Senatu američke savezne države Vermont.

Grupa građana Chicaga pod nazivom “Krajinske žrtve genocida” tužila je sudu u Illinoisu kompaniju L-3 Communications Holdings jer je, kako tvrde, MPRI (nekad samostalna vojno-konzultantska tvrtka, a danas dio holdinga L-3) “obučio i opremio hrvatske snage za masovna ubojstva tijekom 1995. godine”.

“Nije sporno jesu li zaposlenici MPRI-a sudjelovali u genocidu, ono što je definitivno poznato jest to da je MPRI osigurao sredstva koja su omogućila da se genocid dogodi”, navode Srbi u tužbi kojom traže isplatu 10,4 milijarde dolara.

Peter Galbraith smatra da ovaj slučaj nikad neće ni doći do faze suđenja jer “sudovi u Americi nemaju puno simpatija prema takvim slučajevima”.

Zasluge za dobro i loše

Ako kojim slučajem i dođe do suđenja, Galbraith smatra da će se na njemu lako dokazati da premisa tužbe, da je MPRI planirao i proveo akciju Oluja, jednostavno nije točna.

- Tvrdnja da je MPRI planirao i izveo Oluju, osim što je neistinita, podcjenjivačka je prema hrvatskim borcima koji su Oluju izveli sami. Oni su zaslužni za sve dobro i za sve loše što se dogodilo u toj akciji - rekao je Galbraith za Jutarnji list.

Iz holdinga L-3 Communications poručili su da će se energično boriti protiv optužbi, ali da zasad nemaju komentara za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:36