ZELENA OAZA

PET GODINA NIJE JOJ DOŠLA NIJEDNA INSPEKCIJA Vlasnici doma užasa u Zagorju prijeti i do osam godina zatvora

U posljednjih pet godina u Andraševcu nije bilo inspekcije.  Ministarstvo odlučuje hoće li sudu predložiti da naloži zatvaranje doma
Gabrijela Čičković (sredina)
 Željko Puhovski / CROPIX

Državni inspektorat, Sanitarna inspekcija i inspekcija Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku proveli su u ponedjeljak detaljan nadzor u obiteljskom domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je u požaru u subotu smrtno stradalo šestoro štićenika.

U Ministarstvu su nam potvrdili da će, kada budu poznati rezultati nadzora, vjerojatno kroz nekoliko dana, biti odlučeno hoće li domu biti zabranjen rad. Praksa je, kažu, da kada se utvrde brojne nepravilnosti, Ministarstvo nadležnom općinskom sudu podnosi prijedlog da naloži zatvaranje doma.

Izbjegava medije

Istovremeno, u PU krapinsko-zagorskoj doznajemo da policija provodi izvide po nalogu Županijskog državnog odvjetništva koje vodi istragu, po čijem bi se dovršetku trebalo znati koji su uzroci katastrofalnog požara i tko su eventualni krivci koje bi trebalo kazneno goniti. U policiji nam nisu mogli potvrditi jesu li razgovarali s vlasnicom doma Gabrijelom Čičković, pa tako možemo samo ustvrditi da u ponedjeljak dok je trajao nadzor policije u njezinoj kući nije bilo.

Kako neslužbeno saznajemo, utvrdi li se da u objektu u kojem su bili smješteni štićenici preminuli uslijed požara nisu bili ispunjeni propisani uvjeti zaštite od požara i nisu bile postavljene potrebne naprave, protiv vlasnice će biti podnijeta kaznena prijava za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom koja je za posljedicu imala smrt više osoba, za što je propisana kazna od tri do 15 godina zatvora. Utvrdi li sud da je djelo počinjeno iz nehaja, propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Otkako se tragedija dogodila, Gabrijela Čičković izbjegava medije, a i ponedjeljak je provela surađujući s inspektorima u svom domu na adresi Dolinska 8, gdje je i sjedište doma. Na donjoj etaži obiteljske kuće vlasnica živi sa suprugom Slavkom i obitelji, a na gornjoj su smješteni štićenici doma. Slavko Čičković je za razliku od svoje supruge u ponedjeljak nakratko izašao iz kuće, no nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

U kući je trenutno smješteno zadnjih 10 štićenika doma, otkrila nam je to ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica Stanislava Erdelja, dodajući da je Zelena oaza registrirana za smještaj najviše 13 osoba. Međutim, požar zbog kojeg se ovaj obiteljski dom našao u fokusu istražitelja i medija razotkrio je da je u njemu bilo smješteno više od 40 osoba, koje su uz glavnu zgradu u Dolinskoj 8 bili smješteni i u oko kilometar udaljenom objektu u Dolinskoj 20, do kojeg je na istoj adresi bila i drvena prizemnica koju je progutala vatra, a u kojoj je živjelo pet žena i jedan muškarac koji su izgubili živote.

Svi štićenici iz zgrade u Dolinskoj 20 su u nedjelju prebačeni u državni dom Loborgrad, a u ponedjeljak su po nekoliko osoba koje su boravile u Dolinskoj 8 došli članovi obitelji i odveli ih kućama ili na neko drugo mjesto. Ako inspekcija presudi da i objekt u Dolinskoj 8 treba zatvoriti, za preostalih 10 štićenika će, kaže Erdelja, smještaj biti osiguran u državnim domovima za odrasle osobe Bidružica i Mirkovec. Evakuiranim osobama, dodaje, država osigurava smještaj do najviše 6 mjeseci, nakon čega bi o njima brigu trebale preuzeti njihove obitelji, što znači da će vjerojatno biti smješteni u nekim drugim domovima.

Ravnateljica donjostubičkog centra napominje i kako ugovore o zbrinjavanju ljudi domovi izravno sklapaju s korisnicima te da Centar za socijalnu skrb s time nema baš ništa, a nisu po zakonu nadležni ni za nadzor rada tih domova, nego je to u nadležnosti Ministarstva demografije. Potvrdila nam je da su obje zgrade doma na adresi Dolinska 22, i veća i izgorena manja, radile ilegalno, bez ikakvih dozvola. Obiteljskim domovima dozvole za rad izdaju županije, no one nemaju inspektore da ih nadziru.

U Ministarstvu demografije za Jutarnji potvrđuju da njihovi inspektori u zadnjih pet godina nisu bili u nadzoru u Zelenoj oazi. Ističu da u cijeloj Hrvatskoj imaju samo 10 inspektora koji, koliko stignu, idu u redovne nazore staračkih domova prema godišnjem planu, no ipak im se većina posla svodi na izvanredne nadzore u koje odlaze kada netko od štićenika ili članova njihovih obitelji prijavi određene nepravilnosti.

Nije bilo prijave

Za dom u Andraševcu pokraj Oroslavja takvih dojava nije bilo. U Ministarstvu se pozivaju na riječi pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja je izjavila da za kvalitetan nadzor svih 700 privatnih domova ne bi bilo dovoljno ni 20 dodatnih inspektora. Također smatraju da sustav nadzora domova treba preurediti, možda i prebaciti u nadležnost županija. U svakom slučaju, slažu se da je i ova tragedija pokazala da nadzor treba pooštriti, što bi trebalo biti regulirano i novim zakonom o socijalnoj skrbi, na kojem se već neko vrijeme radi i koji bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:40