ODJECI REFORME

Pavić (HDZ): ‘Pozivamo lokalne čelnike da zajedno s Vladom budu junaci‘

‘Umjesto plakanja, kukanja i naricanja, pozivamo ih da tri milijarde kuna akumuliranog viška od lani, ulože u povećanje plaća‘

Marko Pavić

 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Marko Pavić pozvao je u četvrtak lokalne čelnike budu junaci zajedno s Vladom i da uz pomoć porezne reforme, građanima povećaju primanjima, dok je najave nekih lokalnih čelnika o povećanju cijena komunalija, nazvao skandaloznima.

Pavić se zajedno s gradonačelnikom Bakra i saborskim zastupnikom HDZ-a Tomislavom Klarićem na konferenciji za medije Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru osvrnuo na poreznu reformu, kojom se, među ostalim, ukida prirez.

Pri tome, Vlada je ostavila mogućnost jedinicama lokalne samouprave da samostalno odrede porez na dohodak, pozvavši ih da na takav način, sudjeluju u poreznom rasterećenju hrvatskih građana.

“Ako netko kaže da ova reforma, a oporba to tvrdi, šteti najvećim gradovima, kako to onda da su u mandatu Plenkovićeve Vlade rasli prihodi općinama što se tiče proreza na dohodak i prireza 143 posto, gradovima 72 posto i županijama 81 posto”, istaknuo je Pavić.

Poručio je da Vlada reformom želi podići plaće najranjivijih građanima.

“Ovim putem pozivamo sve gradonačelnike da budu odgovorni, da budu junaci, da budu odgovorni prema građanima i umjesto tog plakanja i kukanja, naricanja, šta će biti s njima, da višak novca, a imaju 3 milijarde kuna akumuliranog viška od prošle godine, ulože u povećanje plaća građanima”, istaknuo je zastupnik Pavić.

Pozvao ih je da budu partneri Vladi u rast standarda građana, posebice onih s najnižim plaćama.

Kritizirao je i najavu mogućnosti da u Zagrebu, rupe u proračunu koje će nastati ukidanjem prireza i poreznom reformom, zagrebačka gradska vlast popuni povećavanjem cijene komunalnih usluga građanima.

Pavić je rekao da je samo prošle godine, Zagrebu rastao prihod od poreza na dohodak i prireza od milijardu kuna, a da je pritom imao milijardu kuna manje troška

“Ukupno su ostvarili suficit, odnosno nisu znali šta će sa 400 milijuna kuna. To, da se najavljuju povećanje cijena komunalija građanima, nama je skandalozno”, poručio je HDZ-ov saborski zastupnik.

Klarić: Porezna reforma test za sve lokalne čelnike

Tomislav Klarić (HDZ), gradonačelnik Bakra, u kojemu nema prireza, poručio je kako je hajka koja se proizvodi zbog ukidanja prireza, neshvatljiva.

“Činjenica je da su svi proračuni jedinica lokalne samouprave (JLS), naročito u ovoj godini, potezima Vlade dovedeni u suficit. Konkretno, na primjeru moga grada, iz prošle godine u ovu godinu, prenijeli smo preko 3 milijuna eura viška sredstava”, naglasio je Klarić.

Smatra da je svaki centi i euro koji dodatno dobivaju naši građani, opravdan, a da jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost realizacije svojih projekata na “razno razne načine”.

“Imamo čitav niz pozitivnih primjera u RH kako se to radi. Moj prvi proračun prije šest mandata je bio nekih 16 milijuna kuna, u ovom trenutku on je 16 milijuna eura, i na području tog malog grada, otvorilo se preko 5.600 radnih mjesta”, poručio je Klarić.

Smatra da je porezna reforma test za sve lokalne čelnike, “da se vidi tko je kakav menadžer i tko na kakav način vodi svoj grad”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:16