KOD GOSPIĆA

Patrijarh Porfirije posvetio u Smiljanu crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla

‘Mjesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno.‘
 Luka Gerlanc/Cropix

Poglavar SPC-a patrijarh srpski Porfirije (Perić) posvetio je u utorak u Smiljanu kod Gospića, rodnom mjestu Nikole Tesle, crkvu iz 17. stoljeća, u kojoj je svećenik bio Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, i gdje je Nikola bio kršten 1856. godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Patrijarh je rekao da je danas posvećen hram svetih apostola Petra i Pavla na mjestu koje su Srbi, od kada su 1600. i neke godine došli u ličke krajeve, odredili za "mjesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pofirije je ustvrdio da su "ustaše htjele eliminirati ovo mjesto pa je hram 1941. bio porušen, pa je 1986. bio obnovljen, pa 90-tih devastiran, pa je sada obnovljen, sazidan na mjestu na kojem je u 17. stoljeću bila podignuta prva crkva”.

image

Porfirije

Luka Gerlanc/Cropix

Podsjetio je okupljene da je to crkva u kojoj je bio kršten svjetski poznati znanstvenik Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio puno toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovječanstvo.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ustvrdio je pri tom da Tesla nikada nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao, te da nije zaboravio ni svoju pravoslavnu vjeru, vjeru svoje majke, oca i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski, te da je tu vjeru Tesla i svjedočio.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Poruku mira poslao je Porfirije preko dva apostola, Petra i Pavla, koji su se razlikovali po obrazovanju, “ali su imali vjeru po kojoj nije bolji onaj koji je učen i bogat, i nije bolji siromašan od bogatoga ili onaj koji ima vlast od onoga koji je nema i obrnuto”.

Poruke za mir među Srbima i Hrvatima

“Ovaj nas hram na to poziva, na vjeru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primjer apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti”, kazao je Porfirije dodavši da je “Bog otac svih i svi su ljudi braća”.

image

Porfirije i Milorad Pupovac

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

U izjavi novinarima Porfirije istaknuo da nije prvi put u Smiljanu i raduje se što je služio liturgiju, uvijek ga raduje kada posvećuje crkve, jer su to mjesta sabiranja.

Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj patrijarh je odgovorio kako “uvijek i na svakom mjestu može i treba bolje, uvijek se trebamo truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gdje da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mjestu".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac ocijenio je da su u propovijedi sve riječi bile mudre, birane pažljivo, da ne bi ikog uvrijedile, a on ih je doživio kao poruku za mir “za nas sve koji smo ovdje i za mir među Srbima i Hrvatima”.

Prije odlaska Porfirije se družio se s Ličanima i vjernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan, te je inicirao i poslušao nekoliko napjeva folkloraša iz dalmatinske Bukovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:39