INOVACIJA

‘Patentirao sam alate za obradu zemlje koji ne trebaju traktore, nego ‘oru‘ njivu kao printer‘

IT stručnjak Gordan Palić napravio je inovaciju za obradu poljoprivrednog zemljišta i prijavio projekt izrade sustava preko EU fondova
Gordan Palić
 Bruno Konjevic/Cropix

Dok Hrvatska bilježi izrazito negativne trendove u uvoz rabljenih traktora iz EU ima i utješnih primjera jer bi se u sljedeće dvije godine na svjetsko agrotehničko tržište s naših polja i industrijskog razvoja mogao plasirati revolucionarni sustav za obradu tla. Sustav koji neće za obradu više trebati traktor niti kao pogon koristiti naftu nego elektromotore i transformatore, razvijene digitalne IT sustave koji će olakšati rad poljoprivrednicima i pokrenuti revoluciju u obradi tla – oranju, tanjuranju, prskanju...

Ideja je to i zaštićena inovacija mladog poduzetnika i IT stručnjaka Gordana Palića, iz zagrebačke Dubrave, koja je prepoznata i od Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je dao podršku ovom projektu i stao uz mladog inovatora s kojim će stručnjaci s odsjeka za poljoprivredu raditi na izradi prototipa ovog multifunkcionalnog sustava, kada i ako ovaj inovativni projekt prođe na natječaju za EU sredstva i bude sufinanciran kroz projekt IRI – istraživanje i razvoj.

- Projekt izrade modernog sustava za obradu tla prijavili smo prije nekoliko mjeseci na natječaja IRI koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva te smo iz EU fondova zatražili oko 3,2 milijuna kuna koje ćemo koristiti za izradu prototipa. Uvjeren sam da ćemo zajedno sa stručnjacima s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u roku od najmanje dvije godine sustav dovesti do savršenstva, dotjerati sve tehnološke i tehničke karakteristike te ga praktično isprobati i testirati na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, kaže Palić.

Svjetska prezentacija

Nakon toga će uslijediti svjetska prezentacija i početak serijske proizvodnje, ambiciozni su planovi 35 godišnjeg IT stručnjaka koji je vlasnik tvrtke ClassSeventy Seven, a koja se bavi izradom sve traženijih IT rješenja od web stranica, aplikacija, programa.

Njegova tvrtka na tržištu je desetak godina i profilira se za izradu web stranica, a iako je korona kriza udarila na brojne sektore gospodarstva njih nije zakačila jer je došlo do eksplozije izrade web trgovina posebice hrane i poljoprivrednih proizvoda u trenutku kada je korona kriza zaprijetila nestašici hane na policama trgovina.

Kao i svi inovatori i ovaj IT-ovac o svojoj inovaciji priča vrlo uzbuđeno, s oduševljenjem i terminologijom koju je teško shvatiti prosječnom čovjeku naviklom da na poljoprivredu gleda kao na posao u skupim velikim traktorima, ili malim strojevima kojima je rok upotrebe pri kraju jer ih je pregazilo vrijeme. Palić je završio Tehničku školu smjer za mehatroniku i robotiku u Zagrebu što mu je u konačnici pružilo osnovna znanja za razvoj ovog inovativnog sustava za obradu zemlje. Već je, kako ističe, tijekom školovanja bio u skupini mladih inovatora što ga je 2004. godine odvelo na natjecanje "Inova" gdje je s Eko sustavom za proizvodnju struje osvojio brončanu medalju.

image
Gordan Palić
Bruno Konjevic/Cropix

Kako se mladi IT stručnjak odlučio za poljoprivredu, a ne da „zgrče“ novce na traženim aplikacijama, video igricama ili kreiranju IT rješenje za multinacionalne IT kompanije što radi sve veći broj njegovih kolega u Hrvatskoj?

- Jednog sam jutra gledao reportažu o poljoprivredi u kojoj veliki traktor pri obradi zemlje puno dimi. Pitao sam se koliko energije on samo potroši svojim prelaskom preko polja i bez nastavka za ikakvu obradu zemlje. Počeo sam o tome razmišljati, pa kopati po internetu i polako raditi na ideji koja mi se motala po glavi, kaže Palić.

Ljubav prema poljoprivredi

Ljubav prema poljoprivredi kod ovog inovatora usađena je još iz djetinjstva kada je ljeti odlazio kod bake i djeda i rodbine u okolicu Bjelovara gdje su ga kako ističe uvijek zanimale poljoprivredne mašine i kako se proizvodi hrana.

- Iako nisam nikada živio na selu, vjerujem da Hrvatska i danas ima ogromne potencijale u poljoprivredi, a koliko sam kroz razvoj projekta naučio jako malo se ulaže u razvoj, istraživanje i nove proizvodnje po čemu je nekada Hrvatska bila poznata, ali smo kao i puno drugih sektora kroz godine ovaj potpuno zanemarili, kaže.

Palić dodaje kako je kroz razvoj svoje inovacije razgovarao s brojnim stručnjacima, inženjerima i ljudima koji se bave agro mehanizacijom ne bi li dobio što više podataka i tijekom tih razgovora ideja se je samo po sebi razvijala i dobivala prve obrise. Često je kako ističe išao na živce svojim prijateljima koji nisu mogli razumjeti tu njegovu opsjednutost nekim strojem ili čime već koji ore i tanjura kao „printer“, umjesto da je sjedio na nekom egzotičnom otoku s laptopom u krilu i smišljao IT proizvode na kojima se mogao obogatiti i živjeti opušteno i ležerno.

- Od ideje do nacrta i razvijanja projekta prošle je nekoliko godina, a 2018. godine sam ovu inovaciju i registrirao i zaštitio u Zavodu za intelektualno vlasništvo te dobio službenu potvrdu da se mogu okrenuti razvoju projekta. Poznato je da je najteži put inovatora da svoj pronalazak pretvore u izradu prototipa i da krene u serijsku proizvodnju jer je teško pronaći novce za skup završetak ideje i pronaći tvornicu koja bi se upustila u proizvodnju, kaže. Njegova je ambicija da svoju ideju i inovaciju izgura do kraja i kako nam je rekao želi da serijska proizvodnja ovog sustava započne u Hrvatskoj, da Hrvatska po nečemu bude prepoznata u svijetu i zaposli, kako kaže, najmanje 200 ljudi. Zna i sam da je to vrlo ambiciozno, ali ističe da je njegov poslovni moto - "Težiti poboljšanju dostojanstva i kvalitete života pojedinaca i obitelji kroz tehnološki napredak“. Za njegovu inovaciju postoji već interes iz inozemstva, ali Palić ističe da je ipak skloniji da ju do kraja izgura u Hrvatskoj. Barem za sada tako razmišlja.

image
Gordan Palić
Bruno Konjevic/Cropix

Ne zagađuje okoliš

- Moja inovacija za obradu zemlje ne zagađuje nimalo okoliš, a pošto je riječ o elektro motorima koji imaju veliki okretni moment što ih i karakterizira, obrađuje zemlju energetski učinkovitije uz nultu stopu zagađenja, te proizvod koji raste na njivi može biti BIO. Cijeli svijet se sve više okreće klimatskim održivim rješenjima i očuvanju okoliša, a kako su mi objasnili i poljoprivredni stručnjaci u EU je poljoprivreda sve „zelenija“ i Zajednička poljoprivredna politika se okreće i sve više forsira ekologiji i očuvanju prirode te ruralnih sredina. Ne vidim razlog da Hrvatska ne da svoj doprinos tome i da po nečemu budemo poznati u svijetu, kaže ambiciozni Palić.

Kako radi sustav? Najkraće rečeno njegov sustav ore kao printer.

- Sustav i mehanizam na stroju se sastoji od tri zasebne jedinice koje uzajamnim radom obrađuju zemlju "kao printer". Prednosti sustava su velike, počevši od energetske učinkovitosti, eko obrade, bio proizvoda, sustav je vrlo praktičan za transport te nepristupačne terene čini pristupačnima“, objašnjava.

Na pitanje gdje je traktor i kako će se ovaj sustav praktično primjenjivati na njivi, kaže kako će biti težak oko 450 kg kao manji „smart“ koji će se moći postaviti na prikolicu i dovesti do bilo koje njive. Na njoj se on postavi, razvuku se sajle koje ga vuku, a razrađeni sustavu i mehanika i robotika će obavljati neku od radnji – bilo da se radi o oranju, tanjuranju, špricanju, sadnji i drugim poljoprivrednim radovima. Ono što je posebno zanimljivo, a što je najlakše ilustrirati običnom čitatelju, da će sustav funkcionirati poput autića na baterije, s kojim će se upravljati daljinski i u komadu može raditi najmanje deset sati.

image
Gordan Palić
Bruno Konjevic/Cropix

Dijelovi već na tržištu

Svi dijelovi su već na tržištu mogu se nabaviti, samo je potrebno sustav pametno složiti i usavršiti da ovo bude potpuno novi proizvod.

- Vidjet ćete kad krenemo raditi na njemu, sve smo već spremili za početak izrade samo da projekt prođe na IRI natječaju. Spremio smo i dio novca kako bi odmah krenuli u izradu sustava jer se kroz projekt novci vraćaju po fazama i točno su propisani prihvatljivi troškovi i koraci i tek se po realizaciji pojedinih faza novci isplaćuju iz EU fondova. Obzirom da smo prošli administrativnu kontrolu, te je uz moju inovaciju i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeka vjerujem da ćemo pri bodovanju skupiti dovoljno da projekt bude prihvaćen, ugovor sklopljen i da krenemo“, kaže Palić.

Poljoprivreda je nezaobilazan izvor proizvodnje hrane, a život poljoprivrednika je težak, ističe Palić, te dodaje kako bitnih poboljšanja u poljoprivredi nema već preko 50 godina. Obzirom da je nova Zajednička poljoprivredna politika EU usmjerena na očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena ova se inovacija idealno uklapa u budućnost poljoprivrede u EU, posebice zato što će transport, energetska učinkovitost i automatizam poljoprivredniku olakšati život i uštedjeti novce budući da polje nije pri obradi zagađivano.

S njim se slaže i dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić.

- Podršku za realizaciju ove inovacije, odnosno ulasku u partnerski odnos za realizaciju i osiguravanje EU sredstava dali smo ovom IT stručnjaku jer smo nakon pregleda skica i razgovora s njim prepoznali ogroman pa usudio bih se reći i revolucionaran potencijal ovog sustava. Ja osobno i naši stručnjaci profesori sa Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljiv izvore energije bit ćemo partner ovom mladom inovatoru i IT stručnjaku, odnosno kada dobije EU novce vršit ćemo monitoring nad projektom, kaže dekan Zmaić.

image
Gordan Palić
Bruno Konjevic/Cropix

Ne postoji sličan sustav

Dodaje kako će od ideje do izrade prototipa proći neko vrijeme jer je potrebno provesti postupak kontrole i ispitivanja svih performansi u svim kontroliranim i nekontroliranim uvjetima.

- U svijetu ne postoji sličan sustav temeljen na digitalnim tehnologijama, modernim transformatorima i svim drugim karakteristika, a ono što cijelu ideju za inovaciju čini drugačijom je upravo to da je uz manje rada i manje trošenje energije moguće napraviti jako puno. Znate i sami da imamo sve manje raspoložive radne snage za rad u poljoprivredi, da imamo rascjepkane male posjede do kojih je ponekad teško doći jer su na brojnim lokacijama, a ovaj jednostavan, a ipak učinkovit sustav mogao bi olakšati rad i značajno smanjiti troškove proizvodnje“ kaže dekan Zmaić.

I njega kao i druge stručnjake posebno se dojmilo što se jedan mladi IT stručnjak upustio u inovaciju u poljoprivredi.

- Mi imamo sve manje inovativnih tehnoloških rješenja. Poznato je da se slabo ulaže i istraživanje i razvoj i da su brojne naše industrije nestale. Kada bi ovu inovaciju izgurali do kraja i ona pokazala da ima potencijal za serijsku proizvodnju vjerujem da bi Hrvatska napravila jedan veliki korak u agro inovacijama i možda potaknula i druge mlade ljude da se upuste i razmišljanje o tehnološkim rješenjima za budućnosti, kaže Zmaić.

Kako je u Hrvatskoj poljoprivredi sve manje mladih ljudi, a sela ostaju napuštena i prazna izuzetno je zanimljivo, kaže dekan, da se jedan mladi IT stručnjak rođen u Zagrebu uopće zainteresirao da se bavi ovakvom revolucionarnom inovacijom s ogromnim potencijalom.

- To nije jedini razlog zašto smo stali uz projekt. Mi u projektu vidimo zaista veliku potencijal i snagu. Kada odete na bilo koji svjetski sajam poljoprivredne mehanizacije u svijetu možete vidjeti sva čuda tehnike i tehnoloških rješenja kakvih kod nas u primjeni još nema. Sve je više mladih start up tvrtki koje se okreću poljoprivredi i osmišljavanju tehnoloških rješenja baziranih na digitalizaciji, robotici – dakle svemu onome što i ovaj sustav za obradu tla nudi, barem i skicama i ideji koja nam je izgledna i realna. Naravno, slijedi sad težak rad na izradi prototipa, provjerama na njivi i konkretizaciji svega. Mi tu nećemo podilaziti ideji i inovaciji, nego ćemo obavljati stroge kontrole, konzultirati se s našim kolegama u svijetu i učiniti sve da ova inovacija postane svjetski hit. Slavonija kao poljoprivredna regija je zaslužila da bude prva na čijim će se njivama ovaj sustav dokazati, zaključuje Zmaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:45