UHIĆEN BIVŠI ŠEF HRVATSKIH ŠUMA

Pao prvi direktor s famoznog sastanka s Ivom Sanaderom

 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Darko Beuk, član Uprave i bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, uhićen je danas ujutro u Zagrebu zbog malverzacija u razdoblju od 2005. do 2008. godine, dok je bio čelni čovjek te državne tvrtke.

Pretražen cijeli ured

Nakon ispitivanja u policiji, u 16 sati priveden je u sjedište USKOK-a, u Gajevoj u Zagrebu, odakle je izišao u 19 sati. Odveden je u policijsku jedinicu za zadržavanje, a danas bi trebao biti priveden istražnom sucu Županijskog suda. Doznajemo kako se Beuk nije branio šutnjom te da je dao opsežan iskaz.

Istraga je pokrenuta još lani zbog poslovanja s tvrtkom Fimi-Media, koje su državne tvrtke realizirale prema preporuci bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, pored kojega je sjedio bivši premijer Ivo Sanader. Danas su mu pretražili i ured, a sumnjiči ga se da je zloupotrijebio položaj i ovlasti. Kako smo neslužbeno doznali, Beuka se tereti da je sredstva Hrvatskih šuma isplaćivao Fimi-Mediji bez pokrića i namjene.

Sporni sastanak

To je “kamuflirao” manjim isplatama koje su obavljane iz “centrale”, ali i preko podružnica te ustanove. Koliko je na taj način ukupno isplatio Fimi-Mediji tek se treba ustanoviti. Beuk je bio jedan od sudionika sastanka koji je 4. travnja 2007. održan na Markovu trgu, kada je premijer Sanader sazvao direktore 20-ak državnih poduzeća i javnih ustanova. Na tom je sastanku, na kojem je bio i Mladen Barišić, direktorima preporučeno da posluju s Fimi-Medijom.

Pojedinosti zašto bi to trebali činiti, govorio im je Barišić na kasnijim sastancima. Dosad je u sklopu uskočke istrage ispitan dio direktora, sudionika tog sastanka. Međutim, Beuk je prvi koji je uhićen. Postoji mogućnost da su drugi ispitani direktori pristali na suradnju i ispričali sve o poslovanju s Fimi-Medijom. Nekima je posredno poručivano da ne terete osumnjičene kako ne bi ugrozili vlastitu poziciju. Poznato je da je Damir Mihanović, koji je prvi kao član Uprave Croatia osiguranja progovorio o Fimi-Mediji, a koji je u međuvremenu smijenjen, ostao kod iskaza koji je dao na početku.

Izbjegavanje natječaja

Beuk je ugovore s Fimi-Medijom sklopio u vrijeme kada je bio ravnatelj Hrvatskih šuma, a radilo se o milijunskim poslovima koji su se “razdvajali” na manje iznose kako bi se izbjegli javni natječaji. Fimi-Media je s Hrvatskim šumama sklopila unosne poslove isporuke kalendara, rokovnika i poslovne galanterije, a sve to provedeno je bez javnog natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:22