STRANAČKI 'TORBAR'

Pao i Sanaderov šef za tajne financijske operacije HDZ-a

Barišić će zasad ostati na mjestu ravnatelja Carinske uprave, ali u HDZ-u kažu da je ovo početak njegova kraja
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Jadranka Kosor danas je zadala novi udarac Ivi Sanaderu: razriješila je njegova najbližeg suradnika i prijatelja Mladena Barišića koji je sedam godina bio šef za financije HDZ-a. Formalno, Barišića je smijenilo Predsjedništvo HDZ-a s pozicije rizničara HDZ-a. Zapravo, Jadranka Kosor uzela je Barišiću glavnu polugu moći u stranci: on više nema nikakav utjecaj na milijune koji su se slijevali u HDZ.

‘Nije radio svoj posao’

Barišić će zasad ostati na mjestu ravnatelja Carinske uprave, ali izvori iz HDZ-a tvrde da je ovo početak njegova kraja. Uskoro bi, očekuju, trebao biti smijenjen sa svih funkcija.

- Otkako sam ja predsjednica, Barišić nije obavljao taj posao u stranci - kratko je jučer Barišićevu smjenu komentirala šefica HDZ-a.

Mladen Barišić već godinama slovi kao jedan od najbližih ljudi bivšeg premijera Ive Sanadera. O njemu se malo zna. Gotovo nikad nije istupao u javnosti niti je participirao u političkim raspravama. No, redovito je odlazio na subotnja druženja Sanaderova najbližeg kruga: na kavu u Tkalčićevu i ručak u Baltazar.

Sumnjivi poslovi HDZ-a

Otkako je Sanader dao ostavku, ime Mladena Barišića isplivalo je na površinu sumnjivih poslova HDZ-a: počelo ga se povezivati s tvrtkom Fimi-Media u vlasništvu Nevenke Jurak, njegove bliske prijateljice, koja je u posljednjih nekoliko godna dobila otprilike 90 milijuna kuna poslova od državnih tvrtki.

Navodno je upravo Barišić bio taj koji je posredovao da Fimi-Media dobiva unosne poslove čak i bez javnog natječaja.

Jutarnji je jučer otkrio i to da su bivši premijer Ivo Sanader i Mladen Barišić na sastanku u Banskim dvorima, koji je održan u proljeće 2007. sa 20-ak članova uprava državnih tvrtki iz redova HDZ-a, sugerirali da sve poslove u vezi s marketingom i promocijom povjere tvrtki Fimi-Media. Operativni dio posla oko toga preuzeo je Mladen Barišić koji je potom, tvrde naši izvori, direktore pojedinih poduzeća pozivao na sastanke u sjedište Carinske uprave. Nakon razgovora Fimi-Media je dobivala poslove s HAC-om, Croatia osiguranjem, HEP-om...

Nagađa se da je Fimi-Media bila samo paravan za financiranje HDZ-a. Izravnom naredbom Fimi-Media dobivala je poslove i od drugih tvrtki - Hrvatske poštanske banke, Hrvatske pošte, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fimi-Media bila je angažirana i na organizaciji fešta kad su se otvarale pojedine dionice autocesta, a samo prošle godine s državnim tvrtkama zaključeni su poslovi čija je ukupna vrijednost iznosila oko 40 milijuna kuna.

Prije nekoliko mjeseci premijerka je donijela odluku da državne tvrtke obustave suradnju s tvrtkom Fimi-Media i tada se počelo odmotavati klupko oko ove PR agencije. Trenutačno poslovanje Fimi-Medije istražuje policija i Državno odvjetništvo.

Smjena Mladena Barišića pokazuje da se vrh HDZ-a odlučio riješiti svih Sanaderovih ljudi. Iako u HDZ-u demantiraju da je riječ o čistki, gotovo svakog ponedjeljka otkako je Sanader održao svoju konferenciju za novinare Predsjedništvo HDZ-a na sjednici donese odluku o nečijoj smjeni ili, pak, raspusti ogranak stranke.

Barba Luka je najtvrđi orah

Prema informacijama iz HDZ-a, sljedeći tjedan trebala bi se obaviti dodatna analiza rezultata s lokalnih i predsjedničkih izbora, pa će u skladu s tim biti odlučeno koji će se ogranci raspustiti. U HDZ-u navode da je riječ o raspuštanju ogranaka koji su imali loše rezultate. Očito je da vrh HDZ-a koristi svaku priliku da bi stranku očistio od Sanaderovih ljudi.

Nakon Zubovića i Barišića na tapetu bi se uskoro mogli naći i Luka Bebić, Jerko Rošin, Petar Selem i Bianca Matković. Odluka o smjeni Matković navodno je već donesena, a ostalo je još samo pitanje tehničke izvedbe.

Najteži posao, smatraju u HDZ-u, čeka ih oko šefa Sabora Luke Bebića. Njegovu smjenu neće biti tako lako izvesti, a u HDZ-u se nadaju da bi se on mogao sam povući u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 02:42