KOSTURI IZ ORMARA

PALJBA MINISTRA JOVANOVIĆA PO PREDSJEDNIKU HDZ-a 'Pitajte Karamarka zašto su plaće učitelja male'

Kako da osiguramo veće plaće kada je država opljačkana i moramo vraćati dugove onih od prije nas, kaže ministar
Zagreb, 240214.NSK.Svecana konferencija u povodu obiljezavanja pocetka programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus + odrzana je u Nacionalnoj i sveucilisnoj kniznici.Na fotografiji: ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Pitajte Tomislava Karamarka i stranku koja je vodila ovu državu prije nas gdje su nestali novci i zbog čega su plaće učitelja i nastavnika male. Kako da osiguramo veće plaće kada je država opljačkana i moramo vraćati dugove onih od prije nas, obrušio se ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nakon upita smatra li da su plaće prosvjetara sramotno male.

Iako priznaje da su male, pojašnjava da su u zadnjih pet godina troškovi za plaće narasli za miliijardu i pol kuna te su jedino učiteljima i nastavnicima lani plaće rasle.

- Istina, simbolično, no nije bilo rezova. Ako bude rezova, bit će ih u cijeloj javnoj i državnoj upravi, ne samo u prosvjeti. Dio rashoda mora se dogoditi u masi plaća, cilj je osigurati mirovine i radna mjesta - rekao je Jovanović.

- Zašto bih se bojao štrajka? Ničega se ne bojim, odgovorio je upitan za komentar sindikalnih akcija. “Svaki štrajk znači dodatno opterećenje za opeterećenu Hrvatsku i novi veliki gubici. Od štrajka nitko neće imati nikakve koristi. Naravno, štajk se nikome neće uskratiti, tko želi štrajkati neka štrajka, a mi ćemo raditi. Obveza organizatora štrajka je da niti jedna vitalna funkciija u državi ne bude ugrožena”, poručio je.

Izjava ministra financija Slavka Linića da će država uzimati zaradu fakulteta, po Jovanovićevom je mišljenju “malo grubo izrečena”.

- Neće se nikome ništa uzimati nego će se vlastiti prihodi zarađeni na sveučilištima provući kroz proračun i tako će biti puno vidljivije koliko vlastitih prihoda fakulteti uistinu ostvaruju. Značajan dio prihoda treba usmjeriti na povećanje kvalitete nastave i studentskog standarda, a ne bildanje plaća profesora. Nikakvo uzimanje niti otimanje neće se dogoditi, ustvrdio je Jovanović.

Izjavio je kako je prosvjetarski dodatak na godine staža od 4, 8 i 10 posto čudan način kako se povećavala plaća u prosvjeti.

- Umjesto kroz koeficijente, imali smo dodatak na vjernost. Ono što pokušavamo osigurati jest da taj dodatak ne bude ukinut za učitelje i nastavnike u školama već da bude promijenjen u koeficijente, kako prosvjetari ne bi osjetili njihov gubitak, objanio je ministar znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:01