JUTARNJI DOZNAJE

Paladinu ‘češlja‘ DORH zbog starih prijava bivših partnera: ‘To traje zadnjih godinu i pol dana‘

Ministar Paladina, neslužbeno doznajemo, odlučio je provjeriti i na što se odnose novi izvidi

Ivan Paladina

 Damjan Tadic/Cropix

Državno odvjetništvo izvijestilo je kako su neki od predmeta u kojima su kaznene prijave podnesene protiv aktualnoga ministra graditeljstva Ivana Paladine, još uvijek aktivni.

O tim prijavama bilo je govora prošloga mjeseca i na sjednici saborskih Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo.

- Točno je da je moj bivši partner protiv mene podnio velik broj kaznenih prijava, ali sve su odbačene - rekao je Paladina, odgovarajuće na pitanje Marijane Puljak (Centar).

Nedugo nakon toga potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako ipak sve prijave protive Paladine nisu odbačene.

- On nam je tada rekao da ima više kaznenih prijava i da su sve odbačene, rekao je da ima još jednu ili dvije, ali da vjeruje da će i one kao i prethodne biti odbačene", rekao je Bačić.

Upravo o tim prijava, koje su još u radu, danas je izvijestio DORH.

"S obzirom da je sam prijavljenik javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti da je nadležno državno odvjetništvo, nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava) o čemu je obaviješten podnositelj prijava.

Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida.", odgovorili su iz DORH-a.

Što to znači ? Naime, to ne znači da je nadležno državno odvjetništvo pokrenulo nove izvide protiv paladine, već su zbog ranije podnesenih prijava, već ranije od policije zatražili provođenje izvida, a ti izvidi još uvijek traju.

Također, podnositelj većine prijava protiv Paladine, njegov bivši poslodavac IGH, je osim što je preuzeo progon nakon što su njegove prijave odbačene, na odluku o odbačaju podnio pritužbu Višem državnom odvjetništvu, a budući da je prijave odbacilo zagrebačko županijsko državno odvjetništvo, pritužbe su podnesene DORH-u.

Za sada nije poznato što je DORH odlučio o pritužbama.

- U slučaju ministra Ivana Paladine očito se radi o kaznenim prijavama njegovih bivših partnera. Dakle, riječ je o uobičajenom postupanju DORH-a i provođenju izvida slijedom nečije kaznene prijave - bila je prva reakcija iz Vlade koju nam je prenio glasnogovornik Marko Milić.

Ministar Paladina nije želio komenitirati činjenicu da se provode izvidi. No, u njegovom krugu neslužbeno doznajemo da ta informacija za njega nije nikakavo iznenađenje jer se sami izvidi provode posljednjih godinu i pol dana zbog desetak kaznenih prijava podnesenih iz kruga njegovog bivšeg ruskog partnera Sergeja Gljadelkina.

Ministar Paladina, neslužbeno doznajemo, odlučio je provjeriti i na što se odnose novi izvidi i radi li se o izvidima zbog preostalih kaznenih prijava ili su pristigle i neke nove prijave.

Paladina je i sam ranije kazao kako je bio pod izvidima DORH-a, i to upravo radi prekida suradnje s ruskim poduzetnikom s kojim je potom završio u brojnim sudskim parnicama te sa podnesenim kaznenim prijavama.

Podsjetimo da otakako je ministar Paladina objavio imovinsku karticu 'tešku' više od 60 milijuna kuna u medijima izlaze informacije o načinu njihova stjecanja. Problematizirao se i njegov ugovor s bivšim poslovnim partnerom, pa i kupovina obveznica te stjecanje nekretnina po značajno nižim cijenama od njihove tržišne vrijednosti. Radilo se također stjecanju nekretnina u vlasništvu Instituta IGH u kojem je Paladina nekad bio predsjednik Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:27