PRVI PUT NA BANIJI

Paladina: ‘Znam da su građani nestrpljivi, ali dajte mi mjesec dana kako bih prikupio sve informacije‘

Tomo Medved najavio je da bi ovo proljeće Banija ipak trebala postati veliko gradilište

Ivan Paladina

 Tomislav Kristo/Cropix

- Dajte mi mjesec dana - zatražio je novi ministar graditeljstva Ivan Paladina nakon što je u subotu ujutro sudjelovao na prvoj sjednici Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja. Podsjetio je da je na funkciju stupio tek prije tri dana te je najavio da će mu trebati barem mjesec dana kako bi javnosti mogao dati konkretne odgovore na brojna pitanja. Nije se snašao ni prilikom pitanja o tome jesu li mu poznate brojke o oštećenim objektima.

- Da, sve te brojeve mi imamo - kazao je Paladina.

Ministar branitelja i šef stožera Tomo Medved kazao je da obnova nije nikad bila upitna, ali da nije jednostavno paralelno upravljati s više kriza. Isprva je to bila pandemija i potres, sada rat u Ukrajini.

image

Tomo Medved, Ivan Paladina

Tomislav Kristo/Cropix

- Ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje - rekao je Medved te najavio da bi ovo proljeće Banija ipak trebala postati veliko gradilište. Rekao je također da bi uskoro trebali biti poznati izvođači prvih 10 stambenih zgrada. Medved je naglasio i važnost koordinacije stožera s jedinicama lokalne samouprave.

- Ovaj Stožer i ovaj današnji dan su iznimno važni za ministra Paladinu koji je prvi put nazočio. S uvjerenjem da će sa svim što donosi njegovo imenovanje, dodatno ćemo intenzivirati obnovu Banovine i uvjeren sam da ćemo postići taj efekt i da će građani biti zadovoljni - kazao je Medved.

Paladina je rekao kako i današnju sjednicu Stožera shvaća kao dio aktivnosti koje provodi te da mu je bila korisna za detektiranje prepreka čijem je rješavanju odmah pristupio.

image

Boris Milošević, Ivan Paladina

Tomislav Kristo/Cropix

- Treba mi još malo vremena, siguran sam da ću za mjesec dana moći iznijeti konkretnije brojke o tome kada počinjemo i kada završavamo - istaknuo je Paladina. Svjestan je da građani od njega očekuju informaciju o tome kada će započeti i završiti gradnja nekonstrukcijski obnovljenih i izgrađenih kuća.

Na tiskovnoj je bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je kazao da situacija u kojoj se nalazi nije ugodna.

- Moram biti spreman nositi se i s takvim teretom - dodao je Milošević koji je na pitanje je li razmišljao o tome da se povuče zbog situacije u kojoj se našao, odgovorio da "što se tiče političke odgovornosti, sve u svoje vrijeme".

image

Boris Milošević, Ivan Paladina, Tomo Medved

Tomislav Kristo/Cropix

Medved je najavio da će do kraja ožujka svi korisnici stambenih jedinica s manjim stupnjem oštećenja biti iseljeni iz kontejnera te da će im biti obnovljene kuće.

- Ono što se ne vidi i potpuno razumijemo ljude koji žive u kontejnerima, ovaj administrativno postupak koji je nužno provesti je u najvećoj mjeri iza nas - kazao je Medved te je opet građane pozvao na strpljenje.

Medved o dronu

Na pitanja o padu bespilotne letjelice u Zagrebu, Medved je kazao da treba pričekati kako bi se ona izvadila iz zemlje.

- Od trenutka kad smo doznali za taj incident, sve vrijeme jučer i danas smo analizirali svaki detalj preleta, rutu kojom se kretao i sve vezano uz taj objekt, tu bespilotnu letjelicu. Jutros smo obišli mjesto pada gdje se provode istražne radnje. Imamo određenih nepoznanica oko lokacije ispaljivanja letjelice, pričekajmo da izvadimo iz zemlje samu letjelicu i dođemo do sadržaja. Nadam se da ćemo iz toga moći vidjeti mnogo korisnih detalja - kazao je Medved.

Pozvao je javnost na strpljenje jer se treba istražiti svaki detalj.

- Svaki detalj i sadržaj vezan uz tu letjelicu je važan za proces istražnih radnji. Treba biti jako oprezan. Teško je reći koliko će trajati da se letjelica izvuče iz tla, da se prebaci na odgovarajuće mjesto i da se provede izvid. Nije nikakva tajna da se radi o namjenskom objektu, doduše starijem, ali pitanje je modifikacije i novih sustava. Što se tiče NATO-a, vidjeli ste pismo koje je premijer uputio čelnicima zemalja NATO-a u kontekstu budnosti i nužnosti izravne suradnje vezano za vrijeme i okolnosti u kojima živimo - rekao je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:57