REAKCIJA MINISTRA

Paladina: ‘Svađa s ministrom Malenicom? Nema govora o tome, u jako dobrim smo odnosima‘

Radi se o standardnom našem poslu, gdje raspravljamo o najboljim rješenjima, poručio je ministar Malenica

Ivan Paladina

 Ranko Šuvar/Cropix

Ministar graditeljstva, Ivan Paladina, komentirao je informacije Jutarnjeg lista da je u sukobu s ministrom pravosuđa, Ivanom Malenicom, oko izrade dokumenta kojim će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena materijala tvrtkama koje posluju s državom.

"U jako dobrim odnosima sam s kolegom Malenicom i apsolutno nema nikakvog govora o bilo kakvoj svađi, radi se o standardnom našem poslu, gdje raspravljamo o najboljim rješenjima i što se tiče porasta cijena građevinskih radova, raspravljamo o najboljim rješenjima, vodimo računa o svim aspektima kako bi se projekti koji su početi što prije završili i kako bi se novi pokrenuli i vodimo računa o javnim sredstvima i sredstvima državnog proračuna", rekao je Paladina, a javlja N1.

Nije točno da je izmijenio dokumentaciju koja mu je stigla od ministra Olega Butkovića, rekao je.

"Ministarstvo je dovršilo svoj rad donoseći ne prijedlog, nego dva mišljenja, jedno, koje se odnosi na pravni aspekt i drugo na metodologiju, odnosno građevinski aspekt tog pitanja. Mi smo preuzeli na sebe da sastavimo prijedlog zaključka i metodologije. To smo započeli prije tri tjedna i sve što smo pripremili je na osnovu rada, mišljenja i rezultata radne skupine. Određena razmišljanja o tim mišljenjima nismo prihvatili, ali radi se samo o određenim razmišljanjima", rekao je Paladina.

"Mi u ovom trenutku pripremamo s jedne strane zaključak Vlade, koji bi razjasnio pravni aspekt ovih pitanja, a drugo je metodologija koja bi pripremila predložene mogućnosti građevinskih metodologija kako izračunati razliku u cijenama", rekao je Paladina.

Upitan hoće li se postavljati neki limit na povećanje cijena, Paladina je rekao da Zakon o obveznim odnosima daje mogućnost izvođačima da zahtijevaju dodavanje cijena zbog porasta cijene materijala. "Prvih 10 posto ugovorene cijene snosi sam izvođač, ostalo ima pravo potraživati. Kad gledamo ukupne cijene radova, ni približno ne govorimo o tim postocima. U ovom trenutku možemo govoriti o možda 20-ak posto povećanja u masi", rekao je Paladina.

Zaključak se odnosi na postojeće ugovore i one koji su potpisani prije dvije ili tri godine, a ne na one koji se tiču obnove nakon potresa, rekao je Paladina. "Velika većina projekata u obnovi su kraćeg trajanja, izvođenje traje 6-10 mjeseci, u tako kratkom roku ne dođe od same kalkulacije cijene do tolikog porasta da bi se stvorio takav problem. Ovo se u maloj mjeri odnosi nas obnovu od potresa. Što se tiče roka, svi skupa radimo na tome da bi zaključak donijeli na Vladi idući tjedan", rekao je Paladina.

Građevinari snose prvih 10 posto povećanja ugovorene cijene, ovisno o kojoj se ugovorenoj cijeni radi, a ostalo imaju pravo zahtijevati, objasnio je, a navodi N1.

Malenica: Nema sukoba s Paladinom

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odbacio je navode da je u sukobu s ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja, rekavši da je svima cilj da taj dokument bude što kvalitetniji.

„Kolega Paladina i ja smo u jako dobrim odnosima i mislim da je čitava tema predimenzionirana. Riječ je o redovnoj proceduri usuglašavanja akta koji ide na sjednicu Vlade gdje relevantna ministarstva daju svoje mišljenje. Zaključak koji je trebao ići na Vladu mora biti pravno utemeljen jer može imati pravne i financijske učinke i cilj je svih nas da taj dokument bude što kvalitetniji”, rekao je u srijedu Malenica.

Negirao je sukob u Vladi oko izrade zaključka i metodologije odobravanja povećanja cijena građevinskih radova od javnih naručitelja. "Ovo je redovna procedura tako da tu nema nikakve svađe, pogotovo ne na osobnoj razini. To je proces usuglašavanja koji ide redovnim putem i vjerujem da ćemo u narednim danima imati taj zaključak na Vladi", kazao je.

Ministarstvo pravosuđa je u statusu javnog naručitelja i mi imamo mnogo infrastrukturnih projekata pa zar bi bilo meni u interesu da kočim investicije, zapitao je Malenica. „Meni je kao javnom naručitelju u interesu da imamo što kvalitetniji propis. Svjesni smo problematike povećanja cijena građevinskih materijala i radova i naš je izazov da ga riješimo na najkvalitetniji mogući način koji će biti pravno i financijski održiv”, izjavio je u Saboru.

Malenica se osvrnuo i na izjave Sergea Brammertza, glavnog tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a ustvrdio da se i Srbija i BiH suočavaju s poteškoćama u suradnji s Hrvatskom kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, rekavši da je hrvatski veleposlanik Ivan Šimonović reagirao i odbacio tužiteljeve teze.

„Suradnja je dvosmjerna i postoji suradnja u kaznenim stvarima između tužiteljstava Hrvatske i BiH. Na žalost, sada imamo situaciju sa Srbijom gdje smo jasno zauzeli stav da je ova kvaziuniverzalna jurisdikcija neprihvatljiva i da se radi i čistoj političkoj provokaciji”, istaknuo je Malenica.

Preuveličanim je ocijenio Brammertzove navode da u BiH više od sedam godina čekaju odgovore iz Hrvatske za više od 80 slučajeva. Surađujemo s tužiteljstvom BiH i vjerujem da će veleposlanik reagirati na takve kritike, poručio je Malenica. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 12:09