USKORO PROMJENE U VLADI?

Paladina nije jedini ministar koji odlazi? Doznajemo još jedno ime čija je smjena izgledna

Plenković je u ponedjeljak dao izjavu u kojoj je neizravno potvrdio odlazak Paladina

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolažemo, osim Ivana Paladine Vladu bi mogla napustiti i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Poznato je da premijer Andrej Plenković već dulje vrijeme nema povjerenja u nju, a odlazak ministra graditeljstva mogla bi biti dobra prilika da se u paketu riješi i Tramišak.

Nije tajna da se smjeni Tramišak već ranije protivio osječko baranjski župan Ivan Anušić čiji je ona kadar, te da mu to ni sada ne bi dobro sjelo, pa je za očekivati da će premijer prije konkretnog poteza obaviti konzultacije sa slavonskim HDZ-om.

Nakon prvog ovogodišnjeg sastanka Predsjedništva HDZ-a Plenković je dao izjavu u kojoj je neizravno potvrdio odlazak Paladina, a njegove su se riječi odnosile isključivo na proces obnove.

- Obnova ostaje prioritet u ovoj godini, dakle ubrzanje tog procesa. U tom pogledu sam dobio bjanko potporu za određene kadrovske promjene koje će se dogoditi u sljedećim danima, a vezane su upravo za ovu temu - rekao je premijer u ponedjeljak.

image

Ivan Paladina

Davor Pongračić/Cropix

Iz premijerove izjave ne iščitava se najava promjene modela po kojemu se odvija obnova, niti bilo kakav plan prema kojemu bi se objedinila tijela koja su za nju nadležna.

Nema najave da bi se pod jednu kapu stavili Fond za obnovu, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Pitanje je stoga što će se dobiti ako ode ministar, a ništa se drugo ne promijeni.

- Ministarstvo graditeljstva nije glavni krivac za to što se obnova odvija iznimno sporo, nego je to Središnji državni ured za obnovu, posebno kada je riječ o Baniji. Za obnovu je najodgovorniji Središnji državni ured i ako se ne promijeni ukupno stanje i funkcioniranje Ureda, onda se u procesu obnove ništa nije promijenilo - rekao je HDZ-ov koalicijski partner, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ali nije dao odgovor na pitanje hoće li Gordan Hanžek (HDZ), državni tajnik koji vodi Središnji ured također biti smijenjen.

image

Nataša Tramišak

Goran Mehkek/Cropix

Nedavno je Hanžek bio u središtu afere jer si je dodijelio skupocjeni službeni automobil Audi Q7, no nakon što je vratio automobil prestao je biti medijska tema.

- Problem obnove je dublji i veći od jednog ministra i od kadrovskih promjena. Potrebno je, u mjeri u kojoj je to moguće, napraviti novi mehanizam koji će osigurati potpunu koordinaciju, nadzor i planiranje kojih do sada nije bilo - kaže Pupovac napominjući kako više nema vremena za reorganizaciju sustrava, a da se cilj - završetak obnove obiteljskih kuća, zamjenskih kuća, završetak nekonstrukcijske obnove, te značajan napredak u konstrukcijskoj obnovi može postići "najboljim mogućim kadrovskih rješenjima i stvaranjem dodatnog mehanizama koji će jamčiti potpunu operativnost na terenu i koordinaciju između tijela koja se bave obnovom".

Još uvijek nije poznato tko bi mogao zamijeniti Paladina, a neslužbeno se spominje Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo. U tom se kontekstu govorilo i o Josipu Škoriću koji je na čelu HC-a, no on je navodno otklonio mogućnost ulaska u Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22