ZAHVAT U SLOVENIJI

Pala odluka u HZZO-u: ‘Podmirit ćemo Mireli Čavajdi troškove prekida trudnoće‘

Troškovi zahvata bit će plaćeni po dobivanju računa, kažu iz HZZO-a

Mirela Čavajda

 Neja Markicevic/Cropix

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) će Mireli Čavajdi odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u Sloveniji, potvrđeno je iz HZZO-a.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova obavljanja medicinskog zahvata prekida trudnoće u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Boravak u ljubljanskoj bolnici bit će pokriven iz sredstava zdravstvenog osiguranja u skladu s odredbama koje reguliraju financiranje troškova liječenja i medicinskih zahvata hrvatskih zdravstvenih osiguranika u inozemstvu, poručuju iz HZZO-a.

Podsjetimo, drugostupanjska komisija odobrila je Čavajdi prekid trudnoće, ali kako čelni ljudi u zagrebačkim bolnicama ustraju u tome da nema bolnice koja u Hrvatskoj radi feticid, Klinika za ženske bolesti i porode "ponudila" je Čavajdi nešto što ona uopće nije tražila: inducirani porod. "Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je inducirani porod tijekom kojeg bi dijete zbog svog stanja vjerojatno preminulo", objašnjavao je ministar Vili Beroš.

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva zaključuje da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, "donijela odluku o prekidu trudnoće, o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative".

Beroš: Pacijentici Čavajdi odobreno pokrivanje troškova

I ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je putem Twittera da će Mireli Čavajdi HZZO pokriti troškove zahvata u Ljubljani,

- Pacijentici Čavajdi odobreno je pokrivanje troškova medicinskog zahvata u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Naši pacijenti moraju biti u središtu našeg zdravstvenog sustava te im se treba pružiti sva dostupna zdrav. skrb u skladu s odredbama HZZO-a, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:19