APSURD

Pakračanka kojoj je susjed 5 mjeseci krao struju morala platiti i kilovate koje je on potrošio

HEP kaže kako je ukradena struja izmjerena "zakonitim mjerilom" te je Pakračanku uputio da podigne privatnu tužbu protiv svog susjeda

HEP kaže kako je ukradena struja izmjerena ”zakonitim mjerilom” te je Pakračanku uputio da podigne privatnu tužbu protiv svog susjeda

 Duje Klaric/Cropix

Iako je policija podnijela kaznenu prijavu zbog krađe protiv 46-godišnjeg Pakračanina jer je pet mjeseci krao struju od svoje susjede, ona je na kraju sama morala sve platiti račune, piše MojPortal.hr.

Naime, pakrački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim muškarcem kojeg se sumnjiči da se od veljače do srpnja 2022. na području Pakraca neovlašteno spojio na električno brojilo stana u vlasništvu 32-godišnjakinje i protupravno koristio električnu energiju jer je njemu struja bila isključena zbog nepodmirenih dugovanja.

Naplaćena ukradena struja

- Također je utvrđeno da je počinio i kazneno djelo „Skidanje i povreda službenog pečata i znaka“. Slijedi posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave - izvijestili su prošli tjedan iz policije.

U međuvremenu nam se javila oštećena vlasnica stana (podaci poznati redakciji) koja nam je rekla kako joj je unatoč kaznenoj prijavi, i svim priloženim dokazima, HEP na kraju njoj naplatio "ukradenu" struju, piše MojPortal.hr.

- Isto tako, naveli su kako se oni kao HEP ne osjećaju oštećenima što se tiče njihovog ormarića. Nije mi jasno na koji način se provala u ormarić HEP-a ne smatra oštećenjem i tko je odgovoran za sigurnost HEP-ovih ormarića koji stoje u hodniku? Znači li to da svatko od nas treba spavati u hodniku kraj ormarića da se ne bi dogodilo isto - pita se vlasnica stana.

Odgovor HEP-a

Poslali smo službeni upit HEP-u da nam razjasne ovu situaciju. Njihov odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Slučaj krađe električne energije koji se dogodio u Pakracu, spajanjem susjednog korisnika na brojilo navedenog stana, specifičan je slučaj koji potpada pod situacije opisane u članku 93. stavak 1. podstavak 3. te u članku 98. Pravilnika o općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom (NN 100/2022.

Radi se o situaciji kada „korisnik mreže preuzima električnu energiju preko brojila ili ostale mjerne opreme s kojih je skinuta ili oštećena plomba, osim ako je smještaj mjerne opreme takav da korisnik mreže to nije mogao nadzirati“. U tom slučaju smatra se da je električna energija izmjerena i obračunava se prema stvarnom stanju uz nadoknadu troškova postavljanja službene plombe, a obveznik je korisnik mreže odnosno obračunskog mjernog mjesta.

Dakle, radi provale u ormarić HEP ODS-a i skidanja službene plombe, a s obzirom da nije počinjena druga materijalna šteta na istome, počinitelj je prijavljen policiji te je protiv njega po službenoj dužnosti podnesena kaznena prijava od strane MUP-a PP Pakrac. Nadležnost HEP ODS-a seže do obračunskog mjernog uređaja kao mjesta razgraničenja.

Vlasnik zgrade, odnosno u ovom slučaju suvlasnici zgrade, odgovorni su za sigurnost ormarića u hodniku zgrade. Električna energija koju je trošio počinitelj je izmjerena zakonitim mjerilom te je, kao i kod drugih slučajeva krađe, namirenje tako izazvane štete predmet za pokretanje građanske parnice od strane vlasnice stana prema počinitelju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:18