ISPOD NULE

PADAJU REKORDI Ledeno jutro i u Dalmaciji, puše najsnažnija bura u zadnjih deset godina

Split, 291214.Jaka bura koja je nocas puhala tijekom jutra je oslabila pa su gradjani iskoristili suncano jutro za setnju i ispijanje kave.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Najhladniji u Dalmaciji jutros u 8 sati je, barem što se većih gradova tiče, Šibenik s minus tri stupnja, Split mjeri minus 2, u Zadru je minus 1, a u Dubrovniku nula, piše Slobodna Dalmacija.

Prema prognozi DHMZ-a, očekuje nas sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Vrlo malo snijega moguće je ponegdje u Lici. Vjetar slab do umjeren, na udare ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i u Dalmaciji mjestimice s olujnim i orkanskim udarima. Vrlo hladno. Najviša temperatura u unutrašnjosti uglavnom između -8 i -3, na Jadranu od 1 do 6°C.

Prema pomorskoj prognozi, udari NE vjetra 40-60, pojačat će na srednjem i južnom, a navečer i na sjevernom Jadranu na 50-90 čvorova. More na otvorenom 5-6. Moguć je neverin na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana.

Topla odjeća, obuća, zagrljaj i po koje žestoko piće, preporuča se za najluđu noć, jer nas u noći između srijede i četvrtka očekuju temperature i do šest stupnjeva ispod ništice.

S obzirom da zadnjih godina pamtimo ugodne dočeke na otvorenom, s temperaturama većim od 10 stupnjeva, očito je da će ova novogodišnja noć biti jedna od onih koje ćemo dobro zapamtiti – po hladnoći.

Svemu je kriva ciklona Ines, koja je donijela ledeno doba u naše krajeve i potpuno nas razdrmala i iznenadila jer nas je prosinac razmazio više proljetnim nego zimskim vremenom. Ciklona je s našeg područja otišla, no s njom nije nestao polarni udar, dapače, on će sljedećih dana jačati. Potvrđuje nam to Ankica Stojanović iz DHMZ-a.

– Naše područje je još uvijek pod utjecajem hladne fronte koja će unutrašnjosti zemlje donijeti temperature i do 20 stupnjeva ispod nule. U isto vrijeme uz obalu će biti i do 4 stupnja, uz još uvijek jaku buru – najavljuje Ankica Stojanović.

Bure će biti i tijekom srijede, a još je jedna zanimljivost ovih dana povezana uz ovaj vjetar.

– Ova bura, koja je puhala i više od 200 kilometara na sat, bila je najsnažnija bura u zadnjih deset godina. A bure će biti i zadnjeg dana ove godine – upozorava Rade Popadić.

E, sad dolazi, za mnoge najzanimljiviji dio prognoze jer pred nama je novogodišnji doček koji mnogi po tradiciji provode na gradskim trgovima i ulicama. Hoće li se ove godine moći vani na doček, pitamo Popadića.

– Naravno da će se moći jer neće biti kiše, no oni koji biraju doček na otvorenom moraju se dobro obući i obuti jer će posvuda temperature biti nekoliko stupnjeva ispod ništice – kaže Popadić.

Hladnoća će obilježiti i prvi dan nove godine, a ako nešto može utješiti, to je da će bura okrenuti na jugo, te osjetno toplije vrijeme stiže u dane vikenda. Godina na izmaku, složit će se svi, bila je itekako nepredvidiva, donijela nam je kišno ljeto, dugo bablje ljeto, topli početak zime, ali je “zapaprila” na kraju pravom polarnom hladnoćom kakva se ne pamti godinama.

I koliko god se ljutili na vrijeme i njegovu prevrtljivost, ponovit ćemo već mnogo puta napisanu rečenicu kako je vrijeme još uvijek manje nepredvidivo od ljudi, piše Slobodna Dalmacija ..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:31