PROMJENE U VRHU?

Pada li najmoćniji splitski HDZ-ovac? Sanader: ‘Ne ovisim o predsjedniku stranke, još sam tu!‘

Pada li, nakon Brkića i Škorića, i moćni čelnik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije?
Ante Sanader
 Bruno Konjević/cropix

Valja li se iza brda promjena na čelu HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije? Jesu li ovi lokalni izbori početak povlačenja u zasluženu stranačku mirovinu lokalnog Asa, kako mnogi tepaju Anti Sanaderu, iznimno moćnom predsjedniku županijskog ogranka vladajuće stranke?

Hoće li Andrej Plenković provesti najavljeno pomlađivanje stranke, zbog čega se mijenjao i statut HDZ-a, pa će unutarstranački izbori biti ni godinu dana nakon onih provedenih minule zime. Točnije, održavat će se ubuduće nakon lokalnih izbora, te će članovi HDZ-a nakon ljeta, u listopadu, opet birati predsjednike svojih ogranaka, općinskih, gradskih i županijskih. Stoga mnogi komentiraju kako će i tom "prirodnom" selekcijom otpasti iz vrha stranke oni koji ne poluče dobar rezultat u svojim jedinicama lokalne samouprave, piše Slobodna Dalmacija.

Sve ove promjene, po svemu sudeći, već najavljuje i netom okončan prvi krug ovih lokalnih izbora. Premda kažu u HDZ-u kako je prostorno najveća županija njihov bastion, te kada bi na izbore poslali i bocu s oznakom HDZ-a, ona bi pobijedila, najnoviji rezultati s biračkih mjesta ukazuju na to kako se ipak nešto mijenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Rekli bi oni zločestiji, HDZ polako, ali sigurno gubi svoju utvrdu. S trona ih skidaju nezavisni, redom mladi...

'Izgubili Dicmo, osvojili Šestanovac'

Slobodna Dalmacija je za komentar upitala prvog čovjeka županijske organizacije, moćnog Antu Sanadera, koji ih je odmah u startu demantirao:

– Jedina promjena za HDZ jest što smo izgubili Dicmo, a osvojili Šestanovac! Sve ostalo smo zadržali, a tamo gdje nas čeka drugi krug, idemo na pobjedu!

Kazuje Sanader dalje kako je HDZ trijumfirao u Baškoj Vodi, Brelima, Lovreću, Pučišćima, Cisti Provo, Dugopolju, Hrvacama, Visu, Segetu, Lećevici, Vrlici u prvom krugu. Vlast su zadržali i u Zagvozdu, Sućurju, Postirama, Prgometu, Klisu i Lokvičićima jer tu načelnici nisu imali protukandidata, a na naš upit što je sa Solinom, kao svojevrsnim iznenađenjem jer ih čeka drugi krug, Sanader je konkretan:

– Gdje je bilo puno lista, logično da smo došli do drugog kruga, što i nije iznenađenje za Solin. I u Tučepima je bilo više lista, rasuli su se glasovi, što je razumljivo. HDZ vam ništa nije izgubio što je imao, osim Dicma, što sam već i rekao.

Pojašnjava dalje predsjednik HDZ-ova županijskog ogranaka kako su u Trilju za gradonačelnika također odlučivali glasovi "usitno", a tko će pobijediti, znat će se 30. svibnja.

Šipić je izišao iz HDZ-a te je u kampanji privukao i lijeve birače, a našem Bugarinu su ostali vjerni HDZ-ovi birači. Podjednaki broj birača sa SDP-om imamo i u Makarskoj, pa naš Brkan ide u drugi krug braniti funkciju gradonačelnika, a u Sinju smo također u drugom krugu. Nije HDZ gubitnik izbora, kako vi implicirate. Zašto ne hvalite uvjerljivu pobjedu Denisa Ivanovića u Kaštelima u prvom krugu? – pita Sanader pa pojašnjava kako su birači prepoznali gradonačelnika Kaštela i njegove projekte te mu odmah dali povjerenje i za drugi mandat.

Slaže se da ista situacija vrijedi i za Trogir, gdje su prvenstveno SDP-ovi birači, ali i ostali građani UNESCO-ova grada, nagradili Antu Bilića i njegov rad minulih četiri godine, pa nećemo u Trogiru imati uobičajenu smjenu vladajućih stranaka, jedan mandat HDZ-a, drugi SDP-a. Što je nepisano pravilo i za grad Makarsku.

image
Ante Sanader, Andrej Plenković i Blaženko Boban
Tom Dubravec/arhiv/cropix

'Članstvo je moja snaga'

– Tu nas sada čeka jača borba za birače, kao i u Splitu, a kakva će biti kampanja, u kojem smjeru će ići, odlučit će stručnjaci kampanja – ističe Sanader, podsjećajući nas nanovo kako HDZ ima svoje stabilno biračko tijelo.

Na komentar kako vrh stranke ipak nije zadovoljan ovim rezultatima te da se već propituje njegova smjena na unutarstranačkim izborima, Sanader je bio oštar u komentaru:

– Uvijek pišete protiv mene, no to je vaše pravo! Ja ću otići s pozicije predsjednika županijskog HDZ-a kada to odluči članstvo, koje je moja snaga. Mnogi su predsjednici HDZ-a Hrvatske bili i otišli, dok mene županijsko članstvo i dalje podržava. Predsjednik sam HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije od 2012. godine i kada članovi te organizacije odluče da moram otići, ja ću otići. Ili ako rezultati u županiji budu lošiji od ovoga što imamo, ja ću sam otići jer sam ja odgovoran za Splitsko-dalmatinsku županiju. A ti koji vas pumpaju protiv mene, nisu u stanju ni pobijediti u svojim lokalnim jedinicama!

Odrješit je Sanader, no s druge strane Slobodna doznaje od stranačkih veterana HDZ-a kako i sam predsjednik stranke Plenković želi promjene. Te svi misle, kako je anulirao moć Milijana Brkića, da ista sudbina čeka i Sanadera, kako je njegovo vrijeme prošlo. Sve "cementiraju" i primjerom Petra Škorića, dojučerašnjeg predsjednika splitskog ogranka HDZ-a, po stranačkoj snazi drugog grada u Hrvatskoj, koji se nije našao ni na jednoj listi na ovim lokalnim izborima. Ni za Gradsko vijeće Splita među 31 kandidatom, a ni među 47 imena HDZ-ovaca za Županijsku skupštinu..., piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:58