JAKOVČIĆA RUŠI SDP

PAD KRALJA ISTRE SDP: Potpisujemo koaliciju s Kajinom! Jači je od Jakovčića

Damir Kajin i SDP uvjereni su da osvajaju vlast u Istri, a istodobno Jakovčića se proziva za korupciju
 Goran Sebelić / CROPIX

ZAGREB - Vrlo je vjerojatno da će se do kraja godine potpisati predizborni sporazum između Socijaldemokratske partije Hrvatske i Nezavisne liste Damira Kajina. Prema tom sporazumu, SDP će podržati Kajina na izborima za istarskog župana, a na listi za budući sastav Županijske skupštine obje će strane imati jednak broj kandidata.

Izvjesno je da će se i Hrvatska stranka umirovljenika priključiti koaliciji SDP-a i Damira Kajina.

Time se završava dvomjesečni sukob u koji su uključene tri strane: SDP, IDS i Damir Kajin. Najprije je došlo do razlaza između Kajina i Ivana Jakovčića, uslijedio je sukob na relaciji IDS-SDP, a sve je kulminiralo razmjenom optužbi između Jakovčića i premijera Zorana Milanovića. Otprilike prije mjesec dana, u vodstvu SDP-a procijenili su da Damir Kajin ima realne izglede pobijediti Jakovčićeva kandidata za župana Valtera Flegu, sadašnjeg gradonačelnika Buzeta.

Navodno je to potvrdila i anketa koja je nedavno provedena na području Istre, prema kojoj bi za Kajina glasalo 43 posto, a za Flegu 21 posto tamošnjih birača dok predstavnici Ladonje i Laburista osvajaju po sedam posto glasova. Ako su ti rezultati pouzdani, Damir Kajin i SDP imaju realne izglede preuzeti vlast u Istarskoj županiji. Već postoji i okvirni plan u slučaju da lista SDP-Kajin-HSU osvoji većinu mandata u Županijskoj skupštini; tada bi Kajinovi zamjenici postali član Nezavisne liste, predstavnik SDP-a i zastupnik Talijanske zajednice u Istri.

Situacija je nepovoljnija u Puli, u kojoj aktualni IDS-ov gradonačelnik Boris Miletić ima prednost u odnosu na Peđu Grbina iz SDP-a. Ali za sada se čini da je nova koalicija gotova stvar. Cilj je pobjeda protiv IDS-a, i prvenstveno, politička pacifikacija Ivana Jakovčića koji već dva desetljeća vlada Istrom.

Istovremeno s razlazom između Kajina i Jakovčića pukle su veze u odnosima SDP-a i IDS-a. Treba uzeti u obzir i osobnu dimenziju sukoba jer je posljednjih mjeseci nestalo i ono malo povjerenja na relaciji Milanović-Jakovčić. Otkako je Milanović raskinuo lokalne koalicije s IDS-om, traje snažan verbalni sukob između njega i Jakovčića koji je šefa SDP-a prije mjesec dana u Jutarnjem listu optužio da se prema Istri ponaša kao Franjo Tuđman u devedesetima.

Naravno, iz SDP-a su odmah plasirali optužba prema kojoj Jakovčić vodi IDS kao mafijašku organizaciju.

Iz SDP-a je uslijedila i optužba prema kojoj je IDS zbog predizborne kampanje odlučio napasti projekt TE Plomin 3, iako se donedavno nisu protivili. Štoviše, zahvaljujući gradnji Plomina, lokalna zajednica počela je dobivati znatnu financijsku stimulaciju, koju nije odbila, a sada je promijenila mišljenje. Osim što se radi o populizmu, ujedno je riječ i o antiposlovnom ponašanju najjače istarske stranke.

Isto tako, u SDP-u su duboko uvjereni kako Jakovčić tek pro forme uskoro odlazi s položaja predsjednika IDS-a, a zapravo na pokušava utjecati na to da IDS izabere nasljednika kojeg će i u budućnosti kontrolirati.

U takvim okolnostima došlo je do zbližavanja vodstva SDP-a i Damira Kajina, što bi uskoro trebalo biti formalizirano potpisivanjem koalicijskog sporazuma, temelja promjene vlasti u Istri.

Jakovčiću osim gubitka vlasti prijete i dvije optužnice koje mogu zapečatiti njegovu karijeru

AFERA 1: Istraga financiranja kampanje iz 2009. USKOK podiže optužnicu zbog istarske Fimi-Medije?

Sumnjivi financijski računi koji potječu još iz lokalnih izbora 2009. godine županu Ivanu Jakovčiću mogli bi stvoriti velike probleme. Naime, još nije jasno dokle je došla istraga koju vodi USKOK na temelju kaznene prijave protiv Jakovčića zbog kampanje iz 2009., kada je PR vodila zagrebačka agencija Manjgura.

U kaznenoj se prijavi navodi da su uplatitelji IDS-ovih računa prema Manjguri bile županijske tvrtke i privatni poduzetnici te Istarska županija. IDS bi tako podmirio svega 40.000 kuna, slijede Istarske ceste d.o.o. sa 80.000, Rabac d.d. sa 12.295,08 kuna, Istarska županija sa 65.000 kuna, SBE Rijeka sa 91.000 kuna te Agencija za ruralni razvoj Istre, Cesta d.o.o. Pula i MIH d.o.o. Poreč s po 40.000 kuna. Ukupno je riječ o svoti od 408.295 kuna, odnosno s PDV-om 498.120 kuna.

Prema informacijama koje je objavio istarski portal iPress.hr, dvogodišnja istraga afere Manjgura, odnosno financiranja IDS-ove predizborne kampanje novcem iz proračuna i javnih poduzeća iz 2009. godine, mogla bi uskoro završiti podizanjem optužnice jer su tijekom jeseni ispitani direktori pulskih javnih poduzeća, ali i djelatnici računovodstva tih tvrtki zbog sumnji da usluge koje im je PR agencija Manjgura fakturirala nisu zaista i izvršene, nego su bile pokriće za plaćanje IDS-ove kampanje. (D. R.)

AFERA 2: Čarobna otplata astronomskih kredita. S primanjima od 16.000 kuna plaća rate kredita od 30.000 kn

Materijali koji su nedavno objavljeni na nekim portalima kompromitiraju aktualnog istarskog župana Ivana Jakovčića. Riječ je, naravno, o njegovu imovinskom stanju.

Tako je internetski portal iPress nedavno objavio podatak da procijenjene kreditne obveze Jakovčića po sva tri kredita, uz pretpostavku da je otplata dijela od 150.000 eura na bivšoj supruzi, mjesečno koštaju oko 30.000 kuna, što je iznos dvije njegove plaće. Drugim riječima, postavlja se pitanje kojim novcem vraća kredite jer mu je, navodno, sav izvor prihoda plaća župana od 16.000 kuna.

Naime, Jakovčić otplaćuje ukupno tri kredita, akda se zbroje procijenjene kreditne obveze, mjesečno bi trebao otplaćivati oko 30.000 kuna. (R. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 01:22