FISKALIZACIJA

Pad broja i vrijednosti fiskaliziranih računa na godišnjoj, a rast na tjednoj razini

Otvaranje terasa kafića i restorana odrazilo na zamjetniji rast i broja i vrijednosti fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu
Građani uživaju na terasama kafića
 Goran Mehkek/Cropix

Podaci iz sustava fiskalizacije za prvi tjedan ožujka ove godine pokazuju pad broja i vrijednosti fiskaliziranih računa na godišnjoj razini, ali se na tjednoj razini bilježi rast pri čemu se otvaranje terasa kafića i restorana odrazilo na zamjetniji postotni rast i broja i vrijednosti fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu.

Po podacima koje je u ponedjeljak objavila Porezna uprava, u razdoblju od 1. do 7. ožujka ove godine u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije izdano je 38,5 milijuna fiskaliziranih računa, a njihova je ukupna vrijednost iznosila 3,19 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodni tjedan (22. do 28. veljače 2021. godine) povećanje za po pet posto.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala protekli tjedna izdano 25,2 milijuna fiskaliziranih računa, što je na tjednoj razini smanjenje za jedan posto, dok je njihova vrijednost porasla za tri posto, na 2,3 milijarde kuna.

Ugostiteljstvo i turizam - na tjednoj razini broj računa veći 96 posto, a iznos 59 posto

U ugostiteljstvu i turizmu, pak, bilježe se osjetniji postotni porasti - u tjednu od 1. do 7. ožujka ove godine izdano je 3,5 milijuna fiskaliziranih računa, što je u odnosu na zadnji tjedan veljače porast za 96 posto. No, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstu i turizmu na tjednoj je razini porasla manje, za 59 posto, na 143,2 milijuna kuna.

To je za oko 53 milijuna kuna veća vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu nego u tjednu od 22. do 28. veljače ove godine, a može se pripisati popuštanju epidemioloških mjera zbog povoljnije epidemiološke situacije.

Naime, ugostitelji su od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa svojih kafića i restorana, a na kojima u prethodna tri mjeseca nisu smjeli posluživati svoje goste. Dva tjedna prije, od 15. veljače, ugostiteljskim objektima je bila pružena opcija prodaje "kave za van", dok je od 28. studenoga 2020. godine do 15. veljače ove godine u potpunosti bio obustavljen rad kafića, a restorani su mogli jedino pripremati hranu za dostavu.

Na godišnjoj razini pad i broja i iznosa fiskaliziranih računa

Na godišnjoj razini, u odnosu na razdoblje od 1. do 7. ožujka 2020. godine, statistika Porezne uprave registrira smanjenje broja fiskaliziranih računa u svim djelatnostima za sedam posto, a njihova iznosa za jedan posto.

Pritom se u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala bilježi povećanje i broja računa, za četiri posto, kao i njihove vrijednosti, za pet posto.

No, na ukupni je pad utjecao osjetan pad u ugostiteljstvu i turizmu - broj fiskaliziranih računa je u razdoblju 1. do 7. ožujka ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 45 posto, a njihova je vrijednost pala za 40 posto.

Iako je početkom ožujka prošle godine koronavirus već bio prisutan u Hrvatskoj i njegove posljedice vidljive, strože epidemiološke mjere, između ostalog i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, stupile su na snagu 19. ožujka 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:16