SLIJEDI IZVANREDNI NADZOR

Pacijentu u čakovečkoj bolnici dali krv krive krvne grupe: ‘Istina je, bila je to nenamjerna greška, gospodin je dobro‘

O svemu sam obavijestio Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, rekao je Igor Šegović

Županijska bolnica Čakovec

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

U ponedjeljak prijepodne Međimurjem se proširila informacija da je na Ortopediji čakovečke bolnice jedan pacijent dobio krv krive grupe i da je u teškom stanju. Radi se o 62-godišnjem pacijentu iz Svete Marije, objavio je portal Međimurski.hr.

- To je istina - rekao im je Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

- No, pacijent nema nikakve posljedice i dobro se osjeća. Sve se dogodilo u subotu navečer. Gospodin je kao posljedicu imao samo nešto povišenu tremperaturu i ništa drugo. Ja sam odmah obaviješten o događaju, došao sam na odjel i ispričao mu se na svemu što se dogodilo. On se i sam složio da od toga ne treba stvarati problem i neće da mu se ime pojavljuje u javnim medijima.

O svemu sam obavijestio Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, kao što je to i obveza u ovakvim slučajevima. O detaljima kako se to uopće moglo dogoditi javnost ćemo obavijestiti kad završi izvanredni nadzor. U svemu tome, ponavljam, najvažnije je to da pacijentu nije ništa i da se dobro osjeća - kaže ravnatelj Igor Šegović za Međimurski.hr.

No, bez obzira na to, ravnateljstvo bolnice ipak je poslijepodne odlučilo javno pojasniti okolnosti o samom događaju u priopćenju koje su poslali medijima, a koje u nastavku donosimo u cijelosti.

U subotu navečer na Odjelu ortopedije Županijske bolnice Čakovec došlo je do nenamjerne pogreške u transfuziji krvi.

Doza koncentrata eritrocita, rezervirana za jednog pacijenta, transfuzijom je dana drugom pacijentu, kojemu ona nije bila namijenjena.

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije, premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja.

Srećom, dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan.

Županijska bolnica Čakovec odmah je po događaju isti prijavila Ministarstvu zdravstva. Istovremeno je ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović, od svih djelatnika uključenih u proces liječenja pacijenta, zatražio očitovanje i u bolnici će se u četvrtak, 5. svibnja, provesti Izvanredni unutarnji nadzor.

- Pacijent, na sreću, nema nikakvih posljedica i osjeća se dobro. Čim sam dobio vijest o događaju, zajedno sam s voditeljem Odjela ortopedije, glavnom sestrom Odjela i glavnom sestrom bolnice, došao u bolnicu i ispričao se pacijentu, koji ne želi da s njegovim podacima izlazimo u javnost. Odmah sam o svemu obavijestio i Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, koji će se u četvrtak i obaviti. Po završetku nadzora, rezultate ćemo podijeliti s javnošću. U ovom je trenutku najvažnije da je pacijent dobro i učiniti ćemo sve da se ovakve greške više ne ponavljaju - ističe dr. Šegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:13